Genç nüfusu girişimci güce çevirmeliyiz
TÜSİAD Başkanı, girişimcilerin en çok finansmana erişme konusunda sıkıntı çektiğini söyledi.
Abone olİSTANBUL - Türkiye'nin rekabette ilerlemek için genç nüfusunu girişimci bir güce dönüştürmesi gerektiğine işaret eden Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, girişimcilerin finansman bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığına dikkat çekti.
Boyner, TÜSİAD ve Endeavor Etkin Girişimci Destekleme Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen İyiGirişim Zirvesi'nin açılışında bir konuşma yaptı.
Girişimcilik konusunun Türkiye için özellikle çok kritik olduğunu söyleyen Boyner, "Türkiye'nin genç nüfusunu girişimci bir güce dönüştürebildiği takdirde ekonomik alandaki rekabetçiliğini daha üst düzeye taşıyabileceğini görüyoruz. Ayrıca önümüzdeki yıllarda daha çok sayıda gencin işgücü piyasasına girmesi bekleniyor. Bu gerçeğin işsizlik sorununun derinleşmesine sebep olmaması için daha fazla istihdam alanı yaratmak zorundayız. Burada da girişimcilere çok iş düşüyor" diye konuştu.
Finansmanda sıkıntı var
Boyner, girişimcilerin en büyük ihtiyaçlarından olan finansman çeşitleri konusunda da sorunlar bulunduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellikle tohum ya da çekirdek sermaye, mikro sermaye, iş melekleri gibi enstrümanların eksikliği teknoloji ağırlıklı erken aşama girişimciler için en büyük sıkıntı. Bunun yanında yenilikçi ve teknoloji ağırlıklı faaliyet gösteren firmaların iş geliştirme yatırımları açısından en büyük destek olarak nitelendirdiğimiz risk sermayesi konusunda da henüz emekleme aşamasındayız. Son dönemde şirket içi risk sermayesi fonları kurulmaya başlasa da, toplam risk sermayesi piyasası yetersiz düzeyde kalıyor. Mali yapının girişimciliğe uygun hale getirilmesi, kişilerin risk alabilme yetilerini geliştirecek, uzun vadeli yatırımlar yapabilmelerine imkan tanıyacaktır."
Öncelik, Libya'daki Türkler'in tahliyesi
Boyner, TÜSİAD-Endeavor, İyiGirişim Zirvesi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. TÜSİAD olarak Libya'daki gelişmeleri yakından ve biraz da endişeyle takip ettiklerini ifade eden Boyner, "Konunun siyasi veya ekonomik boyutu olacak ama şu noktada hepimizin önceliği, hem devletin hükümetin hem işsahiplerinin, bütün kuruluşların önceliği bence oradaki vatandaşlarımızın, çalışanlarımızın bir an evvel güvenliğe kavuşması, güvenli bir şekilde Türkiye'ye dönmeleri" diye konuştu.
Dinçer: KOBİ borsaları yoluyla halka açılma ivme kazandıracak
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer de, Amerikan modeli gibi, küçük şirketlere, halka veya üçüncü kişilere satış yoluyla çıkışın zor göründüğünü, şirketlerin daha küçük, hatta bölgesel "KOBİ borsaları" yoluyla halka açılmalarının Türkiye'ye ivme kazandıracağını, KOBİ'lerin halka açılması ve risk sermayesi kullanmasının, bankaların sermayesi güçlenmiş bu şirketlere kredi vermelerinde hız kazanmasını sağlayacağını söyledi.