ESO Başkanı Ke­sikbaş: Kurlardaki dalgalanmalar ihracatı olumsuz etkiliyor

Eskişehir Sanayi Odası Başka­nı Celalettin Kesikbaş, Tica­ret Bakanlığı tarafından açıklanan ihracat rakamlarını değerlendir­di.

Dünya Gazetesi | Abone ol

Zor koşullar ve yoğun rekabet baskısı altında dahi, üretimi sür­dürebilmek için çeşitli strateji­ler ve çözümler geliştirdiklerinin üzerinde duran ESO Başkanı Ke­sikbaş, “Ne olursa olsun çarkların durmaması adına çalışan sanayi­cilerimiz bir dizi zorluğun üste­sinden gelerek üretim faaliyetle­rini sürdürmeye çalışıyor.

Kur­lardaki dalgalanmalar, rekabet baskısı ve tedarik zincirlerindeki aksaklıklar sanayicilerin iş yapma biçimlerini önemli ölçüde etkili­yor. Ancak bu süreçte döviz kur­larında yaşanan düşük seviyeler, sanayiciler üzerinde ciddi etkiler oluşturmaya başladı. Bu durum, özellikle rekabetçilik ve nakit akış yönetimi gibi kritik alanlarda kar­şı karşıya kalınan zorlukları daha da belirgin hale getiriyor. Ülkemiz sanayicileri, Avrupa ve Asya’da­ki rakiplerine karşı fiyat avantajı­nı zaman zaman kaybedebiliyor. Hammadde, ara mal ve teknoloji gibi kritik bileşenlerin ithalatın­da maliyetlerin yükselmesi, üre­tim maliyetlerini artırıyor” dedi.

Artan maliyetler ve azalan gelirler nakit akışını etkiliyor

Kur düşüklüğünün işletmele­rin nakit akışını da olumsuz et­kilediğine vurgu yapan Kesikbaş, “Artan maliyetler ve azalan gelir­ler, sanayicilerin nakit akışları­nı yönetmelerini zorlaştırıyor ve finansal sıkıntılar yaşamalarına neden oluyor” diyerek şöyle de­vam etti; “İhracattan elde edilen gelirlerin azalması, yeni yatırım­lar için gerekli sermayenin birik­mesini engelliyor. Ayrıca, artan maliyetler ve azalan kâr marjları, sanayicilerin risk alarak yeni ya­tırımlara yönelmesini zorlaştı­rıyor. Bu durum, sanayide büyü­menin ve teknolojik yeniliklerin önünde bir engel oluşturuyor."

Üretim maliyetlerini düşürmek için yerli kaynaklar artırılmalı

Sanayicilerin bu zorlukları aşa­bilmesi için bazı stratejik adımlar atılması gerektiğini de kaydeden Kesikbaş, yerli kaynak kullanımı­nı artırmak ve üretimde maliyet­leri düşürmek için bu yönelimin teşvik edilmesi gerektiğinin üs­tünde durdu.

Zamlı emekli maaşları ne zaman hesaplara yatacak? Dul ve yetim maaşı temmuz zammı belli oldu Alman büyükelçi bakanlığa çağrıldı Milliler'in EURO 2024 kazancı belli oldu Yeni bedelli askerlik ücreti netleşti