Ekonomi ivme kaybetse de büyümeye devam ediyor
MÜSİAD’ın açıkladığı SAMEKS bileşik endeksi nisan ayında 52.85 puana geriledi. MÜSİAD Başkanı Olpak, “Endeks bizlere Türkiye’de ekonominin büyümeye devam ettiğini fakat ivme kaybettiğini gösteriyor” dedi
Abone olİSTANBUL-DÜNYA
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) açıkladığı nisan ayı Satın Alma Müdürleri Endeksi’ne (SAMEKS) göre, bileşik endeks 50 baz puanın üstünde olmasına rağmen 52.85 puana geriledi. Bileşik endeks geçen ay açıklanan verilerde 56.52 puan olarak gerçekleşmişti. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, SAMEKS verilerinin gelecek aylardaki ekonomik hareketler hakkında bilgi verdiğini söyledi.
1100 işyerinde tespit edilen havuz çalışmasında, 500 işyerinin satın alma müdürleri ile yapılan veri çalışmasından akademisyenlerin de desteği ile bu bilgilere ulaşıp gelecek aylardaki karşılaşılacak sıkıntıları gördüklerini ifade eden Olpak, “Nisan ayında yaptığımız çalışmada, toplanan verilerde, bu ay sanayi endeksi önceki aya göre 3.31 puan azalarak 55.25 değerine, hizmet endeksi ise bir önceki aya göre 3.81 puanlık azalış göstererek 55.69 puana düştü. Bileşik endeks nisan ayında da 50 baz puanının üstüne çıkarak 52.85 puan olarak ölçüldü. Nisan ayındaki 52.85 puanlık SAMEKS Bileşik Endeksi bizlere Türkiye’de ekonominin büyümeye devam ettiğini fakat ivme kaybettiğini gösteriyor “ dedi.
‘FED faizleri uzun süre artırmayacak’ beklentisi çoğaldı
Olpak, Türk Lirası’nın, gelişmekte olan diğer ülke para birimleri karşısında negatif yönde ayrışmasıyla dolar/TL kurunun rekor seviyelerde seyretmesinin Türkiye ekonomisi için bir risk unsuru oluşturduğunu söyledi. Olpak, dış ticaret hacminin daralmaya devam etmesinin, cari açığın azalışını desteklediğini ifade etti.
Küresel ekonomideki belirsizlik ortamının devam ettiğini hatırlatan Olpak, 2015 yılında da küresel ekonominin toparlanma sürecinin yavaş bir seyir izleyeceğinin tahmin edildiğini belirtti. 2015 yılı 1’inci çeyreğinde yüzde 1 büyümesi beklenen ABD ekonomisinin, yüzde 0.2 büyüdüğüne dikkat çeken Olpak, “Yılın ilk çeyreğinde ABD ihracatının yüzde 7.2 azalmasına neden oldu. FED’in büyüme ve enfl asyon tahminlerini aşağı yönlü revize etmesi ve tarım dışı istihdamın beklenenden az artması gibi gelişmelerin akabinde yüzde 0.2 olarak açıklanan büyüme oranı ile FED’in faizleri uzun bir müddet daha artırmayacağına yönelik beklentiler arttı” dedi. Euro Bölgesi’ndeki ekonomik aktivitenin zayıf seyrettiğini ve bu şekilde sürmesi halinde defl asyon riskinin artmakta olduğunu söyleyen Olpak, küresel ekonomideki bu gelişmelerin Türkiye’yi de etkilediğini, büyüme potansiyelini sınırladığını vurguladı