'Ekmek gerçekten aslanın ağzında'
Cem Boyner, içinde bulundukları zor günlerde büyük veriyi anlamlandırmak ve birbiriyle ilişkilendirmenin önem kazandığını söyledi.
Abone olSercan AKINCI
İSTANBUL - Türkiye'de piyasaların oldukça zor günler geçirdiğini ve artık iş dünyasında oyunun temel kuralının 'data analizi' haline geldiğini belirten Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, "Türkiye'de piyasalar balayı günleri geçirmiyor ve ekmek gerçekten aslanın ağzında. Bu zorluk yaratıcılığı da tetikliyor. Burada artık tüm hızıyla büyük veriyi anlamlandırmak ve birbiriyle ilişkilendirmek önem kazandı" dedi.
Bilkent Üniversitesi ile Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Bilgi Toplumu Forumu tarafından düzenlenen, Analytics Center’ın katkı sağladığı 'İş Hayatında Büyük Veri Konferansı' dün gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Boyner, büyük veri olarak adlandırılan ve tüketicilerin dijital dünyadaki tüm kullanım alışkanlıkları ve kişisel bilgilerini içeren yeni süreçle birlikte zaman ve yer kavramlarının yıkıldığını vurgulayarak, eskiden müşterinin zamanın yüzde 3-5'ini alışverişe ayırdığını kaydetti. Eski dönemde oyunun temel kuralının 'müşterinin olduğu yere ulaşmak' olduğunu, ancak internet devrimiyle birlikte zaman ve yer kavramlarının tamamen yıkıldığını anlatan Boyner, "Toplam ciromuzun yüzde 11'i internetten geliyor ve bunun yüzde 60'ını mobilden yapıyoruz. Mobilden, cep telefonu kılıfı satmıyoruz, kıyafet satıyoruz. Oldukça detaylı bir şey. Yer ve zaman kavramı, uyku durumu ve kaytarma zamanları dışında yıkıldı. Malın ömrü de değişti ama müşterinin nerede olduğu öğrenmek, müşteriyi tanımak çok büyük önem kazandı"diye konuştu.
Yapay zeka ve sanal dünya en büyük rekabet alanları
Artık akıllı cep telefonu kullananaların yüzde 70'inin lokasyonu açık bıraktığını, bu rakamın geçen yıl yüzde 50 olduğunu dile getiren Boyner, iki yıl önce bu rakamı ancak telekom ortakları aracılığıyla öğrenebildiklerini, şimdilerde müşterilerin başta indirim olmak üzere bu gelişmeden çok fazla fayda elde ettiğini söyledi. Hopi'de kasada 'real time' teklif yapma noktasına geldiklerini kaydeden Boyner, müşterinin ihtiyaçlarını ondan önce tanımlama aşamasına ulaştıklarını dile getirdi. "Oyun artık analitik data analizi kurma üzerine kuruldu. Markalar müşterilerinin artık zamanlarını istiyor. Arabalar insanların zamanın yüzde 4'ünü alabiliyor. Yemek hazırlarken düdüklü tencere ile harcanan zaman bundan daha fazla" ifadelerini kullanan Boyner, yapay zeka, sanal gerçeklik ve sanal asistanlığın bugünün en büyük üç rekabet alanı olduğunu ifade etti.
Boyner alışveriş platformu olarak kurguladıkları Hopi aplikasyonu ile 4 milyon üyeye ve 2.5 milyar TL satışa ulaştıklarını belirtti. Gün içinde toplam 300 bin kişinin Hopi'de gezindiğini ve müşterilerin ne ile ilgilenip nerede olduklarını görebildiklerini söyleyen Boyner, " Paracık kullanmak için mağazamıza gelen müşteriler kullandıklarının 4 misli alışveriş yapıyor. Her paracık 4.4 kat satış getiriyor" bilgisini verdi.
Teknoloji odaklı çalışmak zorunlu hale geldi
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, iş süreçlerinin dijital dönüşüm ile yeniden tanımlandığını ve bu koşullarda ayakta kalmak için yenilikçi fikirlere yatırım yapıp teknoloji odaklı çalışmanın zorunlu hale geldiğini dile getirdi. 2020 yılına kadar 50 milyar akıllı cihaz ve milyarlarca sensörün bağlanması ile küresel verinin iki katına çıkmasını beklediklerini anlatan Symes, "Büyük veri analizi ile maliyeti düşürme, verimliliği artırma alanında çalışma yaratarak fark yaratmak mümkün. Dünyada üretilen verilerin yüzde 90'ı geçen iki yıl boyunca üretilmiş. Bu miktarın ancak yüzde 1'i analiz edilmiş. Dün sahip olduğumuz avantajların yerini yarının başdöndürücü trendleri alacak" diye konuştu.