Ayakkabıda özgün tasarım ihracatı artırıyor
TASD'ın davetlisi olarak İstanbul'a gelen Bolzonello&Partners CEO'su Dr. Bolzonello, ihraç edilecek ürünün özgün bir tasarıma sahipse başarıya ulaşılabileceğini söyledi.
Abone olTürkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD), 2016'da 703 milyon dolar ihracat gerçekleştiren ve bu yılki ihracat hedefini 1 milyar dolara çıkaran ayakkabı sektörüne katkı sağlamak adına gerçekleştirdiği çalışmalarına devam ediyor.
TASD'ın 'Ayakkabı Sektörü 2018-2022 ve 2022-2027 Stratejik Gelişim Raporu' çalışmaları kapsamında özel davetli olarak İstanbul'a gelen Bolzonello&Partners CEO'su Dr.Diego Bolzonello, küresel ayakkabı sektöründeki son gelişmeleri ve daha fazla ihracat için yapılması gerekenleri üretici firmalara aktardı.
"Özgün tasarımla başarıya ulaşmak mümkün"
Üretim çeşitliliğinde esnekliğin, özgün tasarımın, ticari pazarlama ağının ve organizasyon yapısının sürdürülebilir ihracat için kilit öneme sahip olduğunu söyleyen Dr. Bolzonello, "Avrupa'da rekabetçi koşullar oldukça sert. İhraç etmek istediğiniz ürün özgün bir tasarıma sahipse başarıya ulaşmanız mümkün. İyi bir tasarımcınız varsa, yepyeni bir ürünü dış pazarlara sunarsanız ve müşterinizle ilişkileriniz iyi seviyede ise zaman kaybınız olmaz" dedi.
Üretici kendi ülkesinde marka olmalı
Markalı ihracat için üreticinin önce kendi ülkesinde bir marka olması gerektiğine işaret eden Dr. Bolzonello, "Bunun için her şeyden önce güçlü bir sermaye yapısı ve kararlılık lazım. Kendi markanızla dış pazarlarda var olabilmek için güçlü pazarlama bütçesi ve yine güçlü bir tedarik zinciri kurmak zorundasınız. İhracatta perakendeye çıkıyorsanız toptancı karı ile ayakta kalamazsınız. Markanızı önce kendi ülkenizde iyi pazarlayıp daha sonra dış ülkelere ihraç etmek doğru strateji" şeklinde konuştu.
ABD ve Avrupa halen yeni üreticiler arıyor
ABD ve Avrupa'nın, küresel ayakkabı sektöründe yüzde 80 oranında pazar payına sahip olduğunu hatırlatan Dr. Bolzonello, "Çin halen dünyanın en büyük üretim üssü. Türkiye için Doğu Avrupa ülkeleri ve Rusya büyük fırsat. ABD ve Avrupa halen yeni üretici ülke arayışında. Dünyada dağıtım kanalları çok kısa sürede değişkenlik gösteriyor. Günümüzde ihracat demek hızlı teslimat demek. Perakende de artık hızlı erişim dönemindeyiz" açıklamalarında bulundu.
"e-Ticaret yeni bir dönemi başlattı"
E-ticaretin 2002'de küresel ayakkabı sektöründeki satışlarda hiç payı olmadığını hatırlatan Dr. Bolzonello, "Bu oran şu an toplam satışların yüzde 12'sini oluşturuyor. Tedarikçilerin stoklarını ellerinde tutuyorlar. Sanal stok sistemi hakim. ABD'de büyük perakende zincirleri metrekarelerini düşürüyorlar" dedi.