AVM ciro endeksi geçen yıla göre yüzde 6 arttı
AVM Endeksi’nin şubat ayı sonuçlarına göre, ciro endeksi kredi kartına taksit düzenlemesine rağmen geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,1 artarak 138 puana yükseldi
Abone olİSTANBUL - Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD)ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Şubat ayı sonuçları açıklandı.
Kiralanabilir alan İstanbul’da m2 başına 608 TL'ye yükseldi
Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi 2013 şubat ayına göre yüzde 6,1 artarak 138 puana yükseldi. AVM’lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar 2013 şubat ayına göre yüzde 5’lik artışla 2014 şubat ayında, İstanbul’da 608 TL, Anadolu’da 469 TL olarak gerçekleşerek Türkiye genelinde 520 TL’ye ulaştı.Teknolojide taksit düzenlemesi bu kategoride yüzde 14 oranında düşüşe neden oldu.Bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında şubat ayında teknoloji kategorisindeki taksit sayısı kısıtlaması nedeniyle bu kategoride yüzde 14’lük düşüş kaydedildi. Diğer tüm kategorilerde 2013 yılının Şubat ayı ile karşılaştırıldığında ciro endeksinde artış olan 2014 Şubat ayında; giyimde yüzde 11, ayakkabı-çantada yüzde 10, hipermarket ve genel alanlarda yüzde 6, yiyecek ve diğer kategorilerinde ise yüzde 5 artış olduğu tespit edildi. Bir önceki dönemin aynı ayına göre ziyaret sayısı endeksinde, yüzde 4’lük bir artış gözlendi.
İndirimler AVM cirolarına olumlu yansıdı
AVM Endeksi 2014 yılı şubat ayı sonuçlarıyla ilgili AYD Başkanı Hulusi Belgü şu değerlendirmede bulundu:
“AVM'lerde indirim döneminin de başlamasıyla birlikte endeks verilerinde bir artış yaşandığını gözlemliyoruz. AVM ciroları şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 6,1 oranında artmıştır.
En yüksek artış giyim ve ayakkabı-çantada
Ciro endeksindeki en yüksek artışların giyim ve ayakkabı-çanta kategorilerinde yaşanması da indirim döneminin bir sonucu olarak göze çarpmaktadır. Ancak cep telefonu başta olmak üzere elektronik eşya satışında kredi kartına taksit sınırlaması uygulamasının 01 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe girmiş olması teknoloji kategorisi satışlarını oldukça olumsuz etkilemiş ve endeks bu kategoride yüzde 14 gibi bir oranda düşüş kaydetmiştir.
"Teknolojide yeniden denge sağlanacak"
Uygulamanın henüz yürürlükte olmadığı ocak ayındaki teknoloji kategorisi endeks verilerine baktığımızda ise teknoloji endeksinin yüzde 26 artmış olduğunu görüyoruz. Tüketici kredi kartı taksit sınırlaması uygulamasında önce teknoloji ihtiyacını almıştır. Önümüzdeki dönemlerde endeksin bu kategoride de yeniden dengeyi sağlayacağını düşünüyoruz. Ancak bu arada taksit sınırlamasının genel olarak tüketime ve dolayısıyla ekonomiye yansımalarının da dikkatlice takip edilmesi gerekmektedir".