ASO Başkanı: Boşuna kürek çekiyoruz

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, imalat sanayisinde kârların önemli ölçüde azaldığını ifade etti

Abone ol

ANKARA  - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ASO'nun eylül ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 2.1 büyüdüğünü anımsatarak, bunun, beklentilerin altında bir oran olduğunu söyledi.  

Özdebir, imalat sanayisinin milli gelirden aldığı payın düşmesiyle kârlarının da azaldığını belirterek, "Bir anlamda boşuna kürek çekiyoruz. Tüm dünyada sanayi ürünlerinin fiyatları hem gelişen teknoloji, hem de gelişen ülkelerdeki düşük ücretlerin neden olduğu rekabet dolayısıyla düşüyor" dedi. 

"Büyüme yüzde 3'le kapatılabilir"

Bu yılın son çeyreğinde ekonominin canlanması halinde yılın yüzde 3 civarında bir büyümeyle kapatılabileceğini dile getiren Özdebir, bu yılki olası düşük büyüme nedeniyle kişi başına gelirin geçen yılki 10 bin 807 dolar düzeyinin altına inebileceğine işaret etti.  

Son 6 yıldır kişi başına gelirin 10 bin dolarda seyrettiğini kaydeden Özdebir, bu durumun Türkiye'nin orta gelir tuzağına düşme riskine ilişkin kaygıları güçlendirdiğini belirtti. Özdebir, bu durumdan kurtulmak için ülkenin ekonomik yapısını dönüştürmesi, inovasyona ve yüksek katma değerli ürünlere yönelmesi gerektiğine dikkati çekti.  

"Boşuna kürek çekiyoruz"  

Sanayi ürünlerinin diğer mallar karşısında ucuzladığını, bunun kârları olumsuz etkilediğini kaydeden Özdebir, Türkiye'de fiyatların 1998-2014 döneminde her sektörde aynı olmasa da ortalama 14 kat arttığını bildirdi.  

Bir sektördeki fiyat artışları milli gelirdeki artışın gerisinde kalmışsa  bu durumun ilgili sektörde fiyatların düştüğü anlamına geldiğini dile getiren Özdebir, "1998 yılında sabit fiyatlarla imalat sanayisinin milli gelire katkısı yüzde 24 idi. Bu oran yıllar içinde dalgalanmalar göstermekle birlikte 2013 yılında da yüzde 24 oldu. Yani reel olarak imalat sanayisinin milli gelire katkısında bir değişiklik olmadı. Eskiden ne oranda üretiyorsak hala o oranda üretiyoruz" diye konuştu.  

Cari fiyatlar açısından imalat sanayisinin milli gelire katkısının 1998-2013 arasında yüzde 24'ten yüzde 15'e gerilediğini anlatan Özdebir, milli gelire sabit fiyatlarla aynı katkının yapılmasına rağmen imalat sanayisinin milli gelirden aldığı payın giderek düştüğünü ifade etti.  

Söz konusu payın düşmesiyle karlarının da azaldığına işaret eden Özdebir, "Bir anlamda boşuna kürek çekiyoruz. Ama bu durum sadece ülkemize ait olduğu sanılmasın. Tüm dünyada sanayi ürünlerinin fiyatları hem gelişen teknoloji, hem de gelişen ülkelerdeki düşük ücretlerin neden olduğu rekabet dolayısıyla düşüyor. Bu durum, hem rekabeti artırıyor, hem de kârları baskılıyor" değerlendirmesinde bulundu.  

"Küçük işletmelerin kârlılığında sorun var" 

Rekabet gücünün, teknolojinin ve yaratıcılığın karların artmasındaki önemini vurgulayan Özdebir, Türkiye'de büyük ölçekli firmaların karlılığında ciddi bir sorun olmadığını, bu sorunu küçük ölçekli işletmelerin yaşadığını söyledi.  

Özdebir, ölçek ekonomilerinden yararlanmalarını sağlamak için işletmelerin büyümesinin önündeki engellerin mutlaka kaldırılması gerektiğini belirtti. Türkiye'de kurumlar ve gelir vergilerinde indirim yapıldığını hatırlatan Özdebir, "Ama bu indirim bu kar eden firmalar için geçerli. Bu yüzden önce kâr etmemiz lazım" ifadesini kullandı. 

Güncel ekonomik güçlüklere rağmen Türkiye'nin görünümünün uzun vadede parlaklığını koruduğunu anlatan Özdebir, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin sürdüğünü sözlerine ekledi.  

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Bakan Güler duyurdu: Kuzey Irak'ta kilit kapandı! Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı