'Yasaklama soya ithalatını 700 bin ton artıracak'

Beyaz et sektörün ihtiyacını karşılamak amacıyla her yıl 700 bin ton soya ithalatı yapmak zorunda kalacağının altını çizen Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, bu durumun maliyetleri artıracağını söyledi

Abone ol

HÜSEYİN GÖKÇE-ANKARA 

Hayvansal yan ürünler olarak tanımlanan rendering ürünlerine 2016 yılından itibaren uygulanacak kullanım yasağının beyaz et ve yem sektöründe yaşattığı hareketlilik sürüyor. Bu ürünün kullanıcılarından Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca’dan sonra, yem üreticileri de uygulamanın yeniden gözden geçirilmesini istiyor. Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, bu ürünlerin kullanımın yasaklanmasıyla birlikte 700 bin ton soya ihtiyacı ortaya çıkacağını söyledi. Ortalama 400 dolarlık fiyat üzerinden yapılan hesaplamalara göre, renderingin yasaklanmasının sadece soya kaynaklı maliyeti 300 milyon doları bulacak. 

DÜNYA’ya açıklama yapan Ülkü Karakuş, rendering ürünlerinin yüksek protein, kalsiyum ve fosfor kaynağı olarak hayvan beslenmesinde büyük önem taşıdığını söyledi. 

Bu ürünlerin dünyanın bir çok bölgesinde kanatlı, balık ve su ürünleri yemi olarak kullanıldığının altını çizen Karakuş, bugüne kadar konuyla ilgili tespit edilmiş bir olumsuzluk bulunmadığını bildirdi. Moleküllerin 50 derecede değişime uğradığını, buna karşılık rendering tesislerinde 133 derecede ısıl işlem gördüğünü ifade eden Ülkü Karakukş, “Değişime uğrayan ürünler genetik kodlarını kaybetmektedir. Bu durumda kanatlı yemlerine katılan rendering kanatlı ununun daha farklı yapıda bir protein kaynağına dönüştüğü varsayılabilir” diye konuştu. 

539 bin ton ürün atık olacak 
Renderinge getirilen yasağın ertelenme yerine tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyen Ülkü Karakuş, “Aksi halde, kanatlı beslemede oldukça önem taşıyan 539 bin ton rendering ürünü değerlendirilemeyecektir. Atıkları bertaraf edecek yeterli altyapıya sahip olmadığımızdan her yıl yaklaşık 1.2 milyon ton hayvansal atığın bertaraf edilmesi ciddi ölçüde çevre sorunlarına yol açacaktır” dedi. 

Maliyetler ve ithalat artacak 
Aynı zamanda ithalatçı olunan soya için 700 bin tonluk ek ihtiyaç ortaya çıkacağını dile getiren Karakuş, yasakla birlikte maliyetlerin yükseleceğini, bunun tavuk eti fiyatlarına yansıyacağını ve ihracatta rekabet şansını da azaltacağını kaydetti. 

100 milyon lira yatırım yapıldı 
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca ise daha önce yaptığı açıklamada, rendering sektöründe bugüne kadar 100 milyon lira civarında yatırım yapıldığını belirterek, ithalat maliyetinin yanı sıra bu yatırımların da heba olacağına dikkat çekmişti.

Rendering nedir?
Rendering işlemi hayvansal yan ürünlerin 50 mm parça büyüklüğünden fazla olmamak üzere küçültülerek, kesintisiz bir şekilde 3 bar basınçta en az 20 dakika, iç sıcaklığı 133 dereceden fazla olacak şekilde işlenmesini ifade ediyor. Süt, et, yumurta gibi hayvansal gıda amaçlı üretilen ve kesilen hayvanların yaklaşık yüzde 30-50’si insan tüketimine konu olmayıp, yan ürün olarak değerlendiriliyor.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: Bölge 7 büyüklüğünde depreme gebe! Dolar ve Euro kaç TL oldu? Dövizde son durum... SuperFresh, gıda kaybını yüzde 94 önlemeyi planlıyor Metrobüs kaza yaptı, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü kapatıldı Galatasaray Dinamo Kiev maçı kaç kaç bitti?