'Türkiye çok büyük bir bölgenin gıda açığını kapatabilir'

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Yapısal sorunların çözülmesi halinde rahatlıkla 150 milyar dolarlık tarımsal hasılaya, 40 milyar dolarlık gıda ve tarım ihracatına ulaşılabilir" açıklamasını yaptı

Abone ol

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yapısal sorunların çözülmesi halinde rahatlıkla 150 milyar dolarlık tarımsal hasılaya, 40 milyar dolarlık gıda ve tarım ihracatına ulaşabileceğini belirterek, Türkiye'nin bu şekilde Rusya, Orta Doğu, Kuzey Afrika başta olmak üzere çok büyük bir bölgenin gıda açığını kapatmada öncelikli ülkelerden biri olabileceğini bildirdi. 

Bayraktar, yazılı açıklamasında, gıda ve tarımda ihracatın bu yılın ocak-ağustos döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 9,86 milyar dolardan 11,14 milyar dolara çıktığını, ithalatın ise 7,53 milyar dolardan 7,96 milyar dolara yükseldiğini ifade etti. Tarım ve gıdada ağustos ayında ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,9 artarak 1 milyar 268 milyon 776 bin dolara; ithalatın yüzde 23,5 artarak 978 milyon 205 bin dolara yükseldiğine işaret eden Bayraktar, yılın 8 ayında gıda ve tarımda 3,18 milyar dolar dış ticaret fazlası verildiğini kaydetti. 

Son 12 ayda tarım ve gıdada 5,7 milyar dolar dış ticaret fazlasına ulaşıldığını ifade eden Bayraktar, ağustos itibarıyla 12 aylık ihracatın 17,35 milyar dolar olduğunu, bu dönemde ithalatın 11,63 milyar dolarda kaldığını bildirdi. Bayraktar sektörün, kuraklık, don, fırtına, dolu gibi olumsuz iklim koşulları ve tabii afetlere rağmen, gıda ve tarım ihracatını artırdığını, kronik bir şekilde dış ticaret açığı veren Türkiye'ye 2014 yılının 8 ayında 3,72 milyar dolarlık bir dış ticaret fazlasıyla katkıda bulunduğunu belirtti. 

Türkiye'nin tarımda çok büyük bir potansiyeli içinde barındırdığını, yapısal sorunların çözülmesi halinde rahatlıkla 150 milyar dolarlık tarımsal hasılaya, 40 milyar dolarlık gıda ve tarım ihracatına ulaşılabileceğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti: 

"AB, ABD, Kanada, Avustralya ve Norveç'e gıda ve tarım ürünleri ithalatı ambargosu koyan Rusya'nın, dünyada üç dört ülkeye yönünü çevirdiğini görüyoruz. Çin, Brezilya, Arjantin ile birlikte Türkiye. Bu bizim potansiyelimizi gösteriyor. Dünyada gıda ithalatı yapılabilecek çok sayıda ülke yok. Dünya ülkelerinin çok büyük bölümü tarım ve gıdada net ithalatçı. Gıdaya ulaşma özellikle yoksul ülkeler için çok büyük bir sorun. Dünyadaki aç insan sayısı son rakamlara göre 800 milyonun üzerinde. Türkiye, çiftçisini desteklerse, yapısal sorunlar başta olmak üzere sorunları çözerse, hem 2023 yılında 83-85 milyona ulaşacak nüfusunu hem de 50 milyon turist doyurabilir, Rusya, Orta Doğu, Kuzey Afrika başta olmak üzere çok büyük bir bölgenin gıda açığını kapatmada öncelikli ülkelerden biri olur." 

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı