'İki ülkeye de faydası yok'

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı, iki ülkenin de ticaret erbabının endişeli olduğunu ve bunun her iki tarafa da yarar getirmeyeceğini söyledi.

Abone ol

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, her iki ülkenin ticaret erbabını endişeye sevk eden uygulamaların ne Türkiye'ye, ne de Rusya'ya bir yarar getirmeyeceğini düşündüklerini bildirdi.

DEİK'ten yapılan açıklamaya göre, Rusya konusunda yaşanan gelişmelerle ilgili DEİK Yönetim Kurulu, Avrasya Bölgesi İş Konseyi Başkanları ile Türkiye-Rusya İş Konseyi Yürütme Kurulu üyelerinin davetli olduğu bir istişare toplantısı gerçekleştirildi.

Bu toplantı kapsamında bazı görüşlerin kamuoyu ile paylaşılmasına karar verildiğini belirten Vardan, Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ilişkilerin son 10 yılda büyük ivme kazandığını, bunun her iki ülkeyi kolay çözülemeyecek bağlarla birbirine bağladığını dile getirdi.

"Öyle ki, stratejik boyuta taşınan ilişkiler neticesinde iki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 31 milyar dolar seviyesine ulaşmış, bunun yaklaşık 25 milyar doları ithalatımız, 6 milyar doları da ihracatımızdan oluşmuştur" ifadelerini kullanan Vardan, bu hacmin gelecek yıllarda 100 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğinin altını çizdi.

Rakamlara bakıldığında ve son 10 yıldaki ikili ilişkilerdeki gelişmeler göz önüne alındığında Türkiye ve Rusya'nın birbirlerini tamamlayan ticari ortak olduğunu vurgulayan Vardan, şunları kaydetti:

'Endişeye sebebiyet veriyor'

"Ayrıca her iki ülkenin ilişkileri ticari boyutta kalmamakta, bunun yanında ciddi yatırım ilişkilerini de içermektedir. Hatta Türkiye'nin Rusya ile olan ilişkileri, ticaret ve yatırım boyutundan akrabalık ilişkilerine de ulaşmıştır. Bugün her iki ülkenin önemli sayıda vatandaşının birbirleriyle evlilikler yaparak aile oluşturdukları hepimizin malumudur. Bunların ışığında, Türkiye ve Rusya arasında oldukça sıkı ticari, sosyal ve kültürel bağlılıkların var olduğunu vurgulamak isteriz ancak geçtiğimiz günlerde yaşanan gelişmeler çerçevesinde, Rusya'da faaliyet gösteren üyelerimizden aldığımız bildirimlerde uluslararası ticari teamüllerin aksine genel itibarıyla bazı olumsuzlukların yaşandığı ve bunların da endişelere sebebiyet verdiği ifade edilmektedir."

Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı Buruk, Batshuayi, Trabzonspor, ve Beşiktaş'a para cezası Türkiye ile Sao Tome ve Prinsipe arasında enerji anlaşması! Devlet Bahçeli, DEM Partililerin elini neden sıktığını açıkladı Meclis'te İsrail tehdidi oturumu: Tarih belli oldu