'Gıda fiyatlarındaki artış düşük kaldı'

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Haziran ayında tüketicide, gıda ve alkolsüz içeceklerdeki fiyat artışının 0.36 ve tüketici fiyatları artışının yüzde 0.31 olduğunu belirterek, “Bu yıl tarımda yaşanan sıkıntılara rağmen gıda ve alkolsüz içecek fiyatları

Abone ol

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Haziran ayında tüketicide, gıda ve alkolsüz içeceklerdeki fiyat artışının 0.36 ve tüketici fiyatları artışının yüzde 0.31 olduğunu belirterek, “Bu yıl tarımda yaşanan sıkıntılara rağmen gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki artış düşük kaldı” dedi. 

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Haziran ayı enflasyonunun yüzde 0.36 arttığını, Haziran ayı itibarıyla son bir yıllık enflasyonun yüzde 9.16, oniki aylık ortalamalara göre yıllık enflasyonun yüzde 8.31 olduğunu ifade etti 

Ana harcama gruplarında tüketici fiyatları

Gıda ve alkolsüz içeceklerde, tüketici enflasyonunun Mart’ta yüzde 2.1, Nisan’da yüzde 1.42 arttığını ve Mayıs ayında yüzde 1.35 gerilediğini anımsatanBayraktar, şunları kaydetti: 

“Haziran ayında Alkolsüz içecekler ve gıda fiyatlarındaki artış eğitim ve sağlığın altında kaldı. Fiyatlar giyim ve ayakkabıda yüzde 1.25, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.06 geriledi. Eğitimde yüzde 1.72, sağlıkta yüzde 0.98, lokanta ve otellerde yüzde 0.92, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.70, ulaştırma 0.50, ev eşyasında yüzde 0.46, eğlence ve kültürde 0.40, haberleşmede yüzde 0.08, arttı.” 

Bayraktar, Haziran ayında yüzde 0.31 artan TÜFE enflasyonunun, Haziran ayı itibarıyla son bir yılık dönemde yüzde 9.16, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8.31 arttığını belirtti. Son bir yıllık gıda ve alkolsüz içecek fiyatları yüzde 12.47 arttı.” 

Tarım ve gıdada fiyat istikrarı şart

Tarım ve gıda da fiyat istikrarının önemine vurgu yapan Bayraktar, şunları kaydetti: 

“Haziran ayı tarım, ormancılık ve balıkçılıkta fiyat artışı 14 Temmuz’da açıklanacak. O zaman tarım ve gıdada karşılaştırma daha net ortaya çıkacak. Üretici fiyatlarındaki artış, sürekli tüketici fiyatlarındaki artışın altında kalıyor. Tarım ve gıdada fiyat istikrarı şart. Üreticiden tüketiciye ürün uygun fiyatlarla ulaştırılmalı. Üretici de kazanmalı, tüketicide uygun fiyatla tüketebilmelidir.” 

Bazı ürünlerde Haziran ayındaki fiyat artışının Mart-Nisan aylarında yaşanan don afetinin bir sonucu olduğunu, buna karşın, fiyatlarda düşüşler görüldüğünü bildiren Bayraktar, “Piyasaya sürülen ürün miktarındaki artışla birlikte fiyatlar istikrara kavuşacaktır. Nitekim 30 Haziran’da yaptığımız açıklamada da görüldüğü gibi tarla ürünlerinin piyasaya çıkmasıyla özellikle sebze ürünlerinde fiyat düşüşü meydana gelmiştir. Patates, kabak, salatalık, taze fasulye, domates ve patlıcan fiyatlarında düşüş, limon, kuru kayısı, yumurta, elma, marul, toz şeker, yeşil soğan, çay ve ekmekte artış görüldü. Patateste yüzde 4.59, kabakta yüzde 10.59, salatalıkta yüzde 10.73, taze fasulyede yüzde 11.68, domateste yüzde 12.13, patlıcanda yüzde 12.29 düşüş, limonda yüzde 24.74, kuru kayısıda yüzde 13.25, yumurtada yüzde 11.28, elmada yüzde 6.37, marulda yüzde 6.13, yeşil soğanda 3.99, çayda 2.73, ekmekte 1.42 artış oldu” dedi.

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu