'Belediye başkanlarımız tarıma sahip çıkmalı'
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, büyükşehir belediye başkanlarının tarıma sahip çıkıp çiftçileri koruması gerektiğini söyledi
Abone olANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "belde ve köylerin hukuki statülerinin mahalle haline dönüşmesiyle tarımın da büyükşehir belediyelerin hizmet götüreceği alanlar içine girdiğini" belirterek, büyükşehir belediye başkanlarını, ülke tarımına sahip çıkmaya ve çiftçiyi korumaya çağırdı.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2012 sonunda 17 milyon 178 bin 953 olan belde ve köy nüfusunun, 2013'te 6 milyon 633 bin 451'e indiğini, 30 büyükşehir belediyesinde nüfusun 2013 sonunda 58 milyon 999 bin 801'e yükseldiğini ifade etti.
Türkiye nüfusunun 59 milyonunun yaşadığı 30 büyükşehirde "hukuken bir tane bile belde ve köy kalmadığına" işaret eden Bayraktar, hukuken belde ve köy kalmasa da buralarda tarım yapılacağını bildirdi.
Bayraktar, büyükşehir belediyesi sayısının 16'dan 30'a çıkması ve sınırlarının tüm ili kapsaması ve 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonrası, bu illerdeki belde ve köylerin hukuki statülerinin mahalle haline dönüşmesiyle tarımın da belediyelerin hizmet götüreceği alanlar içine girdiğini belirtti.
Şemsi Bayraktar, 59 milyonla ülke nüfusunun yüzde 77'sini kapsayan 30 büyükşehir belediyesi içinde, Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Hatay, Mersin, İzmir, Konya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Şanlıurfa gibi büyükşehirlerin, tarımın en önemli merkezlerini de içinde barındırdığını vurguladı.
30 büyükşehir belediyesi, toplam tarım arazilerinin yüzde 56,81'ine, tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ekilen alanların yüzde 54,30'una, nadas alanlarının yüzde 49,66'sına, sebze bahçelerinin yüzde 69,84'üne, meyveler, içecek ve baharat bitki alanlarının yüzde 74,81'ine, süs bitkileri alanlarının yüzde 85,31'ine sahip durumda olduğunu bildiren Bayraktar, bu illerin büyük çoğunluğunda iç ve dış pazara yönelik modern tarım yapıldığını, hayvancılıkta da çok ileri olduklarını ifade etti.
Seçilenlere başarılar diledi
Demokratik hukuk devletinin vazgeçilmez ana unsuru olan seçimlerin hayırlı olmasını temennisinde bulunan Bayraktar, 30 Mart'ta yeni seçilen veya seçimlerle halktan görevini sürdürme yetkisini alan bütün belediye başkanlarına, belediye meclis üyelerine, il genel meclisi üyelerine ve muhtarlara görevlerinde başarılar diledi.
"(Çiftçiye hizmet ibadettir) mantığıyla hareket etmeliler"
Son yasayla sorumluluk alanları bir kat daha artan büyükşehir belediye başkanları ve belediye meclis üyelerinin gece gündüz demeden çalışmaları gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
"Çünkü tüketim alışkanlıkları değişen, gittikçe artan dünya nüfusu ve ülke nüfusumuz göz önüne alındığında, her geçen gün daha da fazla önem kazanan gıda ve tarım konusu faaliyet alanları içine ister istemez girecek. Büyükşehir belediye başkanlarımız, ülkemizin tarımına sahip çıkmalı, çiftçiyi korumalı, tarımla ilgili birim kurmalı, verimli tarım arazilerini ve sulak alanları korumalıdır. 'Çiftçiye hizmet ibadettir' mantığıyla hareket ederlerse, hem illerini kalkındırırlar hem de kentlere hızlı göçün önüne geçerek, nüfusu kırsalda tutmayı başarırlar, kamu hizmetini aksatmadan yürütürler."
Büyükşehir belediye başkanlarının nüfusu kırsalda tutamamaları halinde, kırsaldan kopan nüfusun kentlere akın edeceğini vurgulayan Bayraktar, bu durumu kentlerin altyapısının kaldıramayacağı, kırsalda nüfus azalmasının da ülke tarımına büyük hasar vereceğini belirtti.