Zorunlu karşılıkta sürpriz artış

Politika faizi yüzde 6.25 seviyesinde tutan Merkez Bankası, zorunlu karşılıklarda şaşırttı. 1 Nisan'dan itibaren piyasadan 19.1 milyar lira çekilmiş olacak.

Abone ol

ANKARA - Merkez Bankası Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarını 2-5 puan arasında artırdı. Eylül 2010'dan bu yana TL munzam 840 baz puan artmış oldu.

Banka, yaptığı yazılı açıklamada, finansal istikrarı pekiştirmek amacıyla, Türk Lirası zorunlu karşılık oranları vadesiz ve kısa vadeli mevduatlar/katılım fonları ile diğer yükümlülükler için artırıldığını bildirdi.

Açıklamaya göre, bu çerçevede Türk Lirası zorunlu karşılık oranları; vadesiz, ihbarlı mevduatlar ve özel cari hesaplar için yüzde 12'den yüzde 15'e, 1 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları (1 ay dahil) için yüzde 10'dan yüzde 15'e, 3 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları ve özel fon havuzları (3 ay dahil) için yüzde 9'dan yüzde 13'e, 6 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları ve özel fon havuzları (6 ay dâhil) için yüzde 7'den yüzde 9'a çıktı.

Ayrıca, mevduat/katılım fonu dışındaki diğer yükümlülükler için yüzde 9'dan yüzde 13'e yükseltilirken, 1 yıla kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları ve özel fon havuzları için yüzde 6, bir yıl ve bir yıldan uzun vadeli mevduatlar/katılma hesapları ve özel fon havuzları ile birikimli mevduatlar/katılma hesapları için yüzde 5, olarak sabit tutuldu.

Açıklamada, söz konusu düzenlemenin 1 Nisan 2011 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve yeni oranlar üzerinden hesaplanan zorunlu karşılıklar 15 Nisan 2011 tarihi itibarıyla tesis edilmeye başlanacağı belirtilirken, "Böylece mevcut verilere göre piyasadan yaklaşık 19,1 milyar Türk lirası likidite çekilmiş olacaktır" denildi.

Petrol fiyatlarındaki tırmanış da kararda etkili oldu

Merkez Bankası'nın Kasım ayından bu yana aldığı tedbirlerin yılın ikinci çeyreğinden itibaren krediler ve iç talep üzerinde etkili olmaya başlayacağı beklense de finansal istikrara ilişkin riskleri azaltmak için zorunlu karşılıklarda bir miktar daha artışa ihtiyaç duyulduğunun değerlendirildiği kaydedildi.

Bu doğrultuda, bugün alınan zorunlu karşılık kararı ile Kurul'un, aynı zamanda son dönemde petrol ve diğer emtia fiyatlarında gözlenen hızlı artışların enflasyon üzerindeki olası ikincil etkilerini sınırlamak için gerekli ilave parasal sıkılaştırmanın da sağlandığını belirttiği vurgulandı.

Bu değerlendirmeler sonucunda Kurul'un, fiyat istikrarına ve finansal istikrara ilişkin risklerin azaltılması açısından; ''düşük düzeyde politika faizi, geniş faiz koridoru ve yüksek zorunlu karşılık oranlarından'' oluşan politika bileşiminin sıkılaştırıcı yöndeki etkilerinin yakından izlenmeye devam edilmesinin ve gerekli görüldüğü takdirde aynı doğrultuda ilave tedbirler alınmasının uygun olacağını kararlaştırdığı bildirildi.

Faizde değişiklik yapılmadı

Öte yandan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik faiz oranlarını borçlanmada yüzde 1,50, borç vermede yüzde 9 düzeyinde sabit tuttu.

Merkez Bankası'ndan Para Politikası Kurulu'nun bugünkü toplantısına ilişkin yapılan açıklamada, Kurul'un, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdiği bildirildi.

Banka böylece politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 6,25'te, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 1,50'de, borç verme faiz oranını yüzde 9'da, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 8'de sabit tuttu.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede yüzde 0 olarak uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı ve yüzde 12 olarak uygulanan borç verme faiz oranı da değiştirilmedi.

Temel mal grubunda enflasyon yüksek seyredecek

Açıklamada, son dönemde iktisadi faaliyete dair açıklanan verilerin Ocak Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle büyük ölçüde uyumlu seyrettiği, iç talepteki artışın desteğiyle iktisadi faaliyetin güçlenmeye devam ettiği, dış talebin ise yakın dönemde bir miktar hızlanmakla birlikte göreli olarak zayıf seyrini koruduğu ifade edildi.

İstihdam koşullarındaki iyileşmenin sürdüğü, ancak işsizlik oranlarının halen yüksek seviyelerde bulunduğu belirtilerek, petrol ve diğer emtia fiyatlarının da Enflasyon Raporu'ndaki varsayımların üzerinde gerçekleştiği, bu çerçevede; önümüzdeki dönemde temel mal grubunda enflasyonun bir müddet daha yükselmeye devam edeceği, buna karşılık hizmet enflasyonunun daha ılımlı bir seyir izleyeceğinin tahmin edildiği bildirildi.

Libya’da 8,1 milyon ton kapasiteli DRI tesisi yatırımına imza attı Kapasite fazlasına karşı strateji geliştirilmeli Filistin Büyükelçisi: Türkiye ilk ve en önemli ortağımız Katar ve FIFA'dan, 50 milyon dolarlık sosyal destek Borsa günü yatay tamamladı