Ziraat mühendislerine yeşil ışık yaktı
Maliye Bakanı Şimşek, daha önce 2 bin 500 ziraat mühendisini atadıklarını; hedeflerinin ise bu sayıyı 10 bine çıkarmak olduğunu söyledi.
Abone olGERCÜŞ - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "7 bin 500 ziraat mühendisi inanın çok büyük farklılık yapar. En son 2 bin 500 kişinin onayını vermiştim, inşallah bunu 10 bine çıkartacağız" dedi.
Şimşek, Batman'ın Gercüş ilçesinde Halk Kütüphanesi Konferans Salonunda düzenlenen "14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, Kadın Çiftçilerimiz Tüplü Fidan Üretiyor ve Aşı Ustası Yetiştiriciliği" sertifika dağıtım törenine katıldı.
"Hepinizin dünya çiftçiler gününüz kutlu olsun" diyerek konuşmasına başlayan Şimşek, hem Gercüş Ziraat Odası hem Batman Tarım İl Müdürlüğünün 40 kadın çiftçiye eğitim ve fidan yetiştiriciliği konusunda kurs verdiğini, bunun muhteşem bir olay olduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.
En büyük eksiğin tarımda eğitim ve bunun beraberinde getirdiği verimlilik olduğunu, Türkiye'de tarım sektöründe halen nüfusun neredeyse yüzde 25'inin çalıştığını, ancak üretime bakıldığında da milli gelirin onda birini dahi üretemediğini, dolayısıyla kişi başına, yani bu işle uğraşanlar başına verimliliğin, elde edilen ürünün oldukça sınırlı olduğunu anlatan Şimşek, 40 bayan çiftçiye fidan yetiştirme kursunun yanı sıra 60 kişiye de aşılama yapma kursu verildiğini, bunların çok önemli adım olduğunu ve bunları yaygınlaştırmak gerektiğini söyledi.
Şimşek, hükümetleri döneminde TARGEL adı verilen projeyi gerçekleştirdiklerini, bu proje kapsamında ülke çapında 7 bin 500 ziraat mühendisini sadece ve sadece köylerde çalışmak üzere sözleşmeli olarak aldıklarını, Türk çiftçisinin en büyük eksikliğinin eğitim olduğunu ifade ederek, tarımda bilginin, teknolojinin kullanılması ve doğru tarım yapılmasıyla elde edilen ürünün daha yüksek, gelirin daha fazla ve Türkiye ekonomisine yaptığı desteğin de daha fazla olduğunu belirtti.
Programımızda mevcut
Tarıma verilen desteğin bu boyutuyla çok önemli olduğunu kaydeden Şimşek, şöyle devam etti:
"7 bin 500 ziraat mühendisi inanın çok büyük farklılık yapar. En son 2 bin 500 kişinin onayını vermiştim, inşallah bunu 10 bine çıkartacağız. Bizim programımızda var. Şunu vurgulamak istiyorum; zaman zaman görüyoruz televizyon ekranlarında, tarım şöyle gidiyor diye. Ama inanın Türkiye'de tarım çok iyi gidiyor. ve geçenlerde tarım bakanımız da açıkladı, Dünyada Türkiye, tarımda yanlış hatırlamıyorsam 7. büyük ekonomi konumunda.
Normalde bizim ülke olarak dünya ekonomisi içerisindeki yerimiz 16. Fakat tarım sektörünün büyüklüğü açısından ve dünyadaki tarım ekonomisi büyüklüğü açısından 7. sıradayız. Bu gerçekten çok iyi başarı. Biz tabi ki hükümetimizden önceki dönemde yanlış hatırlamıyorsam 12. sıradaydık. Bu çok önemli bir aşama. Biz tarıma büyük destek veriyoruz."
Şimşek, Batman'da 2002 yılında yaklaşık 9 bin 460 çiftçiye destek verilirken, bugün iki katı, hatta daha fazlasının çiftçiye verildiğini, desteklerden yararlanan çiftçi sayısının ikiye katlandığını, çiftçilere parasal olarak verilen desteğin ise 3 kat arttığını kaydederek, "Yani yaklaşık eski para ile 16 trilyon liradan, 47 trilyon liraya çıkmıştır. Bu Çok önemli. Hem daha çok çiftçimiz yararlanmış, hem de biz miktarı 3'e katlamışız. Daha önemlisi eğitime önem veriyoruz" dedi.
GAP projesinin bölgenin kaderini değiştireceğini, bu bölgenin çok önemli bir bölge olduğunu, 1 milyon 800 bin hektara yakın bizim sulanabilir arazinin olduğunu kaydeden Şimşek, bugüne kadar sulanabilen miktarın çok sınırlı, yüzde 15'ler civarında olduğunu, GAP projesinin tamamlanmasıyla birlikte bunun büyük bir bölümünün sulanabilir hale geleceğini belirtti.