Yunanistan'a 30 günlük süre tanındı

Dev bütçe açığını kapama önlemleri konusunda AB'yi ikna etmek için Yunanistan'a 30 gün tanındı

Abone ol

İSTANBUL - Euro bölgesi maliye bakanları Yunanistan'a 30 gün süre tanıdı. Bu süre içinde Yunanistan bütçe açığını indirmek için aldığı önlemler konusunda Avrupa'yı ikna edecek. Bu şekilde AB, Yunanistan'ın bütçe açığını 4 puan düşürerek yüzde 8,7'ye indirmek için uyguladığı politikaların sonuç verip vermediğini bir ayın sonunda görmeyi umuyor.

Toplantıda konuşan Lüksemburg Başkanı Jean-Claude Juncker, "Aldığı ciddi önlemler ve uygulamaları konusunda Yunanistan'ın bizi ikna etmesini bekliyoruz" diye konuştu.

AB'nin ekonomi ve maliye bakanları, Yunanistan'ın içinde bulunduğu görüşmek üzere Brüksel'de toplandı. Toplantıda, Yunanistan'ın aldığı önlemlerin bütçe gerçekleşmelerine göre gelecek ay ortasında yeniden değerlendirileceği ve gerek duyulursa AB Komisyonu'nun da önerisiyle bu ülkeden ilave önlemler istemeyi de kararlaştırıldı.

AB, Yunanistan'ın krizden kurtulma planını günlük rapor halinde sunmasını da istedi. Bu raporlama Mart ayının 16'sına kadar devam edecek.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu da, uyguladıkları mali planlar kapsamında harcamaların daha da kısıldığını bunun da faydasını gördüklerini söyledi. Maaşları dondurmanın, alkol vb gibi ürünlere uyguladıkları yüksek verginin ve minimuma inen vergi kaçırma olaylarının kısa süreliğine de olsa bir başarı sağladığını kaydetti.

Papandreu, iki gün önce yaptığı açıklamada ise, hükümetin 2010 yılı hedefinin halen GSYiH'nin yüzde 12,7' si oranındaki bütçe açığını 4 puan azaltmak olduğunu söylemişti. Yunanistan Maliye Bakan Yardımcısı Filippos Şahinidis, Yunanistan'ın bütçe açığının da son 16 yılın en yüksek noktasında bulunduğunu kaydetmişti.

Geçtiğimiz hafta da Brüksel'de toplanan AB liderleri, sorumluluklarına sahip çıkmasını istedikleri Yunanistan'la dayanışma mesajı verseler de piyasaların bu ülkenin iflasa sürüklenmesi ihtimaline karşı somut bir kurtarma paketi beklentisini karşılamaktan kaçınmıştı.

AB'nin ve Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi Almanya, Yunanistan başta olmak üzere bütçe disiplinine bağlı kalmayan savurgan üyelere kaynak aktarımına sıcak bakmıyor. Berlin yönetimi, Yunanistan'ın AB tarafından kurtarılması halinde benzer özellikler gösteren İrlanda, Portekiz ve İspanya'nın rahatlayarak bütçe disiplininden uzaklaşmasından çekiniyor.

Bu arada, gerekli kriterleri taşımadığı halde Avro Bölgesi'ne girebilmek için ekonomik göstergeleriyle oynadığı ortaya çıkan Yunanistan'ı denetim altına almak isteyen AB, Lüksemburg merkezli istatistik kurumu Eurostat'a üye ülkelerin yayımladığı istatistikleri denetleme yetkisi vermek için harekete geçti.

AB Komisyonu'nun Eurostat için 2005 yılında istediği bu yetkiye o dönemde üye ülkeler karşı çıkmıştı. Yunanistan örneğinin ardından haklı çıktığını düşünen AB Komisyonu, üye ülkelerden tekrar yetki istemeye hazırlanıyor.

Prof. Dr. Naci Görür'den sitem dolu mesaj: Çok rica ediyorum... Bakan Bayraktar'dan doğalgaz açıklaması: 85 milyona zarar verir Yapı Kredi'den 'sınırları kaldıran' 25 kadına e- ticaret desteği Türkiye’nin dev şirketi Dardanel'den flaş karar! KAP'a bildirildi Rusya'dan Batı'ya yönelik gıda yaptırımlarına devam kararı