Yunanistan 'kirletme hakkını' da sattı
Borçlarla uğraşan ülke karbondioksit salınım kotasını 139 milyon euroya sattı.
Abone olATİNA - Tarihinin en büyük borç kriziyle boğuşan Yunanistan, Atina Borsasında 139 milyon euroya karbondioksit salınım kotasını (EUA) sattı.
Çevre Bakanı Yorgo Papakostandinu düzenlediği basın toplantısında, söz konusu satışın, yenilenebilir enerji ve kalkınmadaki yeni seçeneklerle yeşil ekonominin gelişmesi için finansman yaratmak konusunda katkı sağlayacağını belirtti.
Papakostandinu, hükümetin satışı, karbon ticareti yapan yabancı bir borsa yerine Atina Borsasına emanet ettiğini belirtti.
Hisse başına 12,20 euro değerinde toplam 1,1 milyon hisse satışı gerçekleştirildi. Atina Borsası, bu yıl toplam 10 milyon euro değerinde satış yapmayı hedefliyor.
Avrupa Birliğinin (AB) emisyon ticareti sistemi, 12 binden fazla fabrika ve termik santrali kapsıyor. Sistem dahilinde emisyon ticareti yapmak, izin kotalarına tabii tutuluyor. AB, Kyoto Protokolünden kendine ayrılan ayrıştırılmış miktar birimleri çerçevesinde çıkaracağı izin kotaları ile hangi sektöre ne kadar kota koyacağını, AB'ye üye ülkelerinin ulusal dağıtım planlarına bağlı olarak belirliyor ve izin kotalarını çıkartıyor. İzin kotaları açık artırma yoluyla veya birlik tarafından ücretsiz dağıtılabiliyor.
Karbon piyasası, karbon emisyonlarını sınırlama kararı almış ülkeler ya da gönüllü olarak bu kararı almış özel sektör grupları içinde kendisine tanınan haktan daha fazlasına ihtiyaç duyanla, kendisine tanınmış haktan daha azını salan şirket ya da ülkeler arasındaki ticarete imkan sağlıyor.
Bazen belirli ülkeler ülke olarak bunu satın alıp kota olarak dağıtabiliyor. Diğerleri ise karbon emisyonuna ihtiyaç duyan ülkelerin salım kredisini bu şekilde bir piyasadan satın almak yerine gelişmekte olan bir ülkede ağaç dikmek gibi emisyon azaltıcı bir projeyi finanse ediyor.
Kısacası Karbon ticareti "kirletme hakkı"olarak özetlenebilir. Karbon ticareti aslında atmosferde yayılan karbon miktarını azaltmadığı için eleştiriliyor.