Yumuşak iniş süreci devam ediyor

Şimşek, "Enerji dışı cari açıktaki iyileşme daha da belirginleşti; milli gelirin yüzde 2'sine düşmüş oldu" dedi.

Abone ol

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomide yumuşak iniş sürecinin devam ettiğini ve Türkiye'nin cari açık problemini iyi yönettiğini söyledi.

Şimşek, Mayıs ayı ödemeler dengesi verilerinin ardından yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:
"Yumuşak iniş süreci devam ediyor. Euro bölgesinde derinleşen krize rağmen Mayıs ayında cari açık daralmaya devam ederek 67 milyar dolara geriledi. Enerji dışı cari açıktaki iyileşme ise daha da belirginleşti ve 16.2 milyar dolara geriledi ve milli gelirin yüzde 2'sine düşmüş oldu."

Cari açığın finansman kalitesinin de iyileşmeye devam ettiğini belirten Şimşek, "Finansman kalitesi bakımından önemli olan küresel doğrudan yatırımlar ile uzun vadeli krediler ise Şubat 2010'da eksi 5.1 milyar dolar iken Mayıs2012'de 27.2 milyar dolara yükseldi. Sonuç olarak Türkiye cari açık problemini iyi yönetiyor" dedi.

Cari açık, dış ticaret açığı ve gelir dengesinden kaynaklanan net giderlerdeki azalış ile hizmetler dengesi kaynaklı net gelirlerdeki artışa paralel yılın ilk beş ayında geçen yılın aynı dönemine 9.94 milyar dolar azalarak 27.051 milyar dolara gerilerken, Mayıs ayında beklentilerin altında5.828 milyar dolar olarak gerçekleşti.

TCMB verilerine göre Nisan ayında 68.97 milyar dolar olan 12 aylık kümülatifcari açık Mayıs'ta 66.97 milyar dolara geriledi. Kümülatif açık Ocak'ta 76.7milyar dolar, Şubat'ta 74.9 milyar dolar, Mart'ta ise 71.6 milyar dolar olmuştu.

Naci Görür'den çarpıcı uyarı: Her an deprem üretebilir E-5'te 10 araç birbirine girdi! Çok sayıda yaralı var Yalçın Sönmez hayatını kaybetti Dolar/TL'den günün ilk rakamları Ali Yerlikaya paylaştı: Tefeci çetesi çökertildi, 27 şüpheli tutuklandı