YÖREX'te kadınların ekonomiye katılma talepleri öne çıktı
Abone olIşık YARGIN / TOBB Antalya İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı
Dünya Ekonomik Forumu'nun 2009 yılı Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu'nda 'Türkiye'nin Ekonomik Katılım ve Fırsatlar' kategorisindeki tablosu kadınlarımızın dünya sıralamasındaki içler acısı durumu ortaya koydu. Türkiye'de kadınlar, işgücüne katılım ve istihdam konusunda 134 ülke arasında 130'uncu sırada. Daha detaylı hazırlanmış Birleşmiş Milletler Türkiye Ofisi'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde açıkladığı 2009 yılı verilerine de göz atalım. Önce işgücüne katılımda WEF verilerini teyit ettiğini söylemeliyim. Dahası mı? Çalışan 100 kadından 59'nun sosyal güvencesi yok. Kadınların ekonomik ve siyasi yaşama katılımı 109 ülke arasında 101'inci sırada. Bizden sonra kimler var derseniz? Tonga, İran, Fas, Cezayir, Suudi Arabistan, Mısır, Bangladeş ve Yemen...Okuma yazma bilmeyen kadınlarımızın oranı yüzde 12'nin üzerinde. Tablonun vahametine mi, yanmalı, bunca yıl kendimizi aldatmamıza mı?
Bebek de yaparız, kariyer de! Tablolara bakınca bebek kısmı tamam görünüyor da… Benim felsefemde 'yaşamda hiçbir başlangıca geç kalınmaz' var. Bu kuru umut beslemenin çok ötesinde, ilerlemek için hazır olma ilhamını aldığım komut. Yukarıdaki tabloların kadınların lehine değişmesi için TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun ısrarla dile getirdiği 'kadın girişimcilerin sayısını erkek girişimcilerin sayısıyla eşit hale getirilmesi' hedefini kamuoyu artık biliyor. Zira artık kurulun iki yıl önce oluşmasından sonra Türkiye'nin dört bir yanında TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ile hedefe kilitlenen oda ve borsalarımızın kadın girişimcileri şevkle kamuoyu yaratarak gelecek için çalışıyor.
1'nci Yöresel Ürünler Fuarı kısa adıyla YÖREX somut olarak kadınların ekonomiye katılma taleplerini gözler önüne serdi. Bu toprağın renginin geleceğe kadınların eliyle taşınabilir olduğuna işaret etti. Yöresel ürünlerimizin çoğu ev eksenli. Yöresel ürünlerin dünya ölçeğindeki pazarı hiç de göz ardı edilecek gibi değil hatta iştah kabartıcı. TOBB Antalya İl Kadın Girişimciler Kurulu, koordinatör odası ATSO işbirliği ve Başkan Çetin Osman Budak'ın destekleri ile Antalya Kovanlık halılarını ve şahane kadınlarını YÖREX e taşıdı.
Kovanlık Köyündeki halı tezgahlarında kadınlar tarafından yüzyıllardır süregelen geleneksel yöntemlerle, Akdenizin bitkilerinden mamul doğal boyalarla bir sanat eseri olarak üretilen halılar vahşi kapitalizmin kurbanı olmuş. Global moda, global üretim, global tüketim burnumuzun dibindeki öz değerlerimizi ekonomi dışı bırakmış, üstelik farketmemizi de engellemiş. YÖREX bu bakımdan müthiş bir fırsat yarattı bizlere. Son yıllarda ilgiden mahrum kaldığı için birer birer devre dışı kalan halı tezgahlarının tekrar ekonomiye kazandırılmasının can suyu oldu. Fuarda Kovanlık Köyü halıları ürün ve numune olarak sergilenir ve tanıtılırken güzel yurdumun bin bir değeri ile ortak sorunları pazarlayamamakta
buluştu. Fuar, yöresel ürünler pazarının yabana atılamayacak hacmini ortaya koydu. Bu pazarda markalaşma, çevre, gıda, tarım gibi bileşenler iyi kullanılarak ürünlerin rekabet edebilir hale geleceğini gözler önüne serdi. Fuar kadınların bu bileşenler arasında vazgeçilmez olarak konumlanması gerektiğini, konumlarının iyileştirilmesine de büyük ihtiyaç olduğunu da gösterdi.