Yılda yaklaşık 8 bin hektar orman alanı yanıyor

 Çevre Mühendisleri Oda­sı Mersin Şube Başkanı Dr. Sinan Can, dünyanın bir­çok yerinde ormanların ge­leceğini tehlikeye atan et­kenlerin başında yangınların geldiğini söyleyerek Akdeniz iklim kuşağında yer alan Tür­kiye’de her yıl ortalama 3 bin civarında orman yangının çıktığını ve yaklaşık 7- 8 bin hektar alanın yandığını vur­guladı.

Dünya Gazetesi | Abone ol

Meryem KARADAĞ

Can, yanan her ağaç ile ormanlarımızın sunduğu biyoçeşitlilik, iklim düzenle­me toprak ve su koruma ruh ve beden sağlığı gibi değeri parayla ölçülemeyecek bir­çok ekosistemden de yoksun kalındığını dile getirdi.

Anız yangınlarının ülke­mizde yasaklanmasına rağ­men hala devam ettiğini on­larca insanın ölümüne dikkat çeken Can, orman yangınla­rının önlenmesine yönelik alınması gereken önlemler ile ilgili şu şekilde konuştu “Orman yangınlarını önle­mek için bir takım önlemle­rin alınması gerekiyor. Bü­tüncül yangın yönetimi yak­laşımının benimsenmesi, yangını söndürmenin yanı sıra, yangını önleme ve yan­gın sonrası uygun restoras­yon uygulamaların yapılması önemlidir. Ayrıca yangın ris­ki yüksek ormanlarda özel­likle yerleşim yerlerine yakın tampon bölgelerinin oluştu­rulması ve yangına dirençli bitkilendirme çalışmaları­nın arttırılması gerekmekte­dir” dedi.

"Ciddi tedbirler alınmalı"

Sinan Can, erken uyarı ve hıYangınların sadece insan eliyle değil iklim değişikliyle de meydana geldiğini vurgu­layan Can, “İklim değişiyor. Türkiye ve Akdeniz Havzası tropikalleşme noktasına gi­diyor. Tropikalleşirken mev­cut doğal ekolojik özellikle­rimizde de bazı değişiklikler meydana gelmesi bekleniyor. Bu açıdan iklim değişikliğine adaptasyon sağlanması ve bu adaptasyon sürecinde orman yangınları gibi önemli afetle­rin yaşanmaması içinde cid­di tedbirler alınması gerek­mektedir” dedi.

A Milli Takım'ın rakibi belli oldu! Küresel ticarette yaşanan navlun sıkıntıları bitmiyor “İstanbul’da sanayi dönüşümü programı ivedilikle başlamalı” Bosch'tan hidrojen teknolojilerine yatırım geliyor Helsinki Üniversitesi deniz çayırları araştırması! Deniz ekosistemi nefessiz kalabilir