Yerli Radyolink, Turkcell'le hayata geçiyor

Turkcell, 2.1 milyon lira yatırımla yerli üretim radyolinkleri şebekesinde kullanan ilk operatör olacak.

Abone ol

İSTANBUL - BTK öncülüğünde TÜBİTAK tarafından tasarlanan ve geliştirilmesine Turkcell mühendislerinin katkı sunduğu, üretimi SimPro tarafından gerçekleştirilen "Yerli Radyolink Projesi"nin imza töreni yapıldı.

Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu projenin Türkiye adına teknolojinin içeride üretilmesi ve üretimden sağlanacak ekonomik fayda anlamında büyük değer taşıdığını ifade ederek, TÜBİTAK tarafından tasarlanan ve geliştirilen, SimPro tarafından üretilen yerli üretim Radyolink cihazlarının Türkiye'ye kazandırılmasında Turkcell mühendislerinin de önemli katkısı olduğunu vurguladı.

Turkcell'in yeni radyolink cihazlarının tasarım aşamasından başlayarak SimPro tarafından üretilmesine kadar her aşamada yerli üretime destek verdiğini söyleyen Terzioğlu, "Turkcell olarak 2,1 milyon TL'lik yatırımla Türkiye ekonomisine sağladığımız katkının yanı sıra müşterilerimiz için iletişim kalitesinde de çıtayı bir kez daha yükseltiyoruz" şeklinde konuştu.

Altyapısı olan herkesin kullanabilecek

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Radyolink'in kendisine göre bir sarf malzeme olduğunu dile getirerek, hem sabitte hem de mobilde Radyolink'in çok kullanıldığına işaret etti.

Radyolink'in sabit ve mobil şebekenin ortak elemanı olduğuna işaret eden Acarer, bu cihazı Türkiye'de altyapıyı kullanan herkesin kullanabileceğini kaydetti.

Acarer, bu malzemenin Türkiye'de üretilebilme olanağının olmasına rağmen yıllarca yurt dışından ithal edindiğini hatırlatarak, bu nedenle projenin başından beri emeği geçen herkese teşekkür etti.

SimPro Genel Müdürü Alaeddin Gülbüken de Türkiye'de bir ilk olan bu projede yer almanın gururunu yaşadıklarını dile getirerek, "İletişim teknolojilerinde KOBİ olarak yerli üretim gerçekleştirmemiz, bu alanda dışa bağımlılığı ortadan kaldırıyor. Böylece yatırımlar ülke içinde kalıyor ve teknoloji sektörünün yarattığı istihdam her geçen gün daha da büyüyor" dedi.

Radyolink nedir?

Radyolink cihazları, iki nokta arasında yüksek frekanslı radyo dalgaları ile havadan bağlantı kurmayı sağlayansayısal transmisyon sistemleridir. Radyolink sistemleri,3G  ve GSM altyapılarında iletişim üniteleri ile santral merkezleri arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. TÜBİTAK tarafından tasarlanan ve SimPro tarafından Turkcell’in kullanımı için üretilen yerli radyolink cihazı SRC155A, 155Mbps hızında veri iletişimi sağlıyor. Cihazlar, havadan uzun mesafeli bağlantı için en uygun frekans olan 7 GHz frekansını kullanıyorlar.Yerli tasarım ve üretim radyolink cihazları yağmurdan daha az etkilendiği için kaliteli iletişimi artırırken, servis sürekliliği ve yedekliliğine de katkı sağlıyor.

Reuters: Ali Yeşildağ'ın iadesi onaylandı Erdoğan’dan belediye borçlarıyla ilgili çarpıcı çıkış Mevduat faizleri güncellendi! İşte 1 milyon TL'nin getirisi Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' Bakan Güler'den Yunan Bakan'a F-35 yanıtı