Yeni teşvik sistemi hazır

Bakan Çağlayan, yeni teşvik sistemini şubat ayının en geç ikinci haftasında ilan edeceklerini belirtti.

Abone ol
BURSA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sisteminde kendi açılarından son noktayı koyduklarını belirterek, "Şimdi inşallah Sayın Başbakanımıza hemen hazırladığımız teşvik sistemini sunuyoruz ve şubat ayının en geç ikinci haftasında, inşallah yeni teşvik sistemimizi tüm Türkiye'ye dünyaya ilan ediyoruz" dedi.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliğinin (UTİB), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) strateji ortaklığı ile düzenlediği "IV. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı" zirvesi, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı.
Kendi açımızdan son noktayı koyduk
Kendilerinin, "greyder"lik ihracatçının önünü açtıklarını, bunu yapmaya da devam edeceklerini anlatan Çağlayan, birlikte bir öz eleştiri yapmak gerektiğini belirtti. Ekonomi Bakanı, şunları kaydetti:
"Geçen sene biz 135 milyar dolar ihracat yaparken 98 milyon ton mal ihracatı yaptık. Türkiye olarak ihracatımızın bir kilogramını 1,37 dolara yaptık. Buna karşılık Japonya'nın 1 kilogram ihracatının ortalama fiyatı 3,84 dolar oldu. Almanya'nın 1 kilogram ortalama ihracatının fiyatı 3,55 dolar oldu. İtalya'nın 3,12 dolar oldu. Güney Kore'nin 2,67 dolar oldu. Sebep, çok basit: Yüksek teknoloji yüksek katma değer. İşte bugün bunun arayışı içindeyiz ve şimdi bunu teşvik sistemiyle taçlandırıyoruz. 
Artık her şeyi teşvik etmek yok. Bundan sonra son noktasına gelmiş olduğumuz ve dün akşam itibariyle sayın bakanlarla yapmış olduğum toplantıda, değerli bakan arkadaşlarımla mutabakat sağlayarak artık kendi açımızdan son noktayı koyduk. Şimdi inşallah Sayın Başbakanımıza hemen hazırladığımız teşvik sistemini sunuyoruz ve şubat ayının en geç ikinci haftasında, inşallah yeni teşvik sistemimizi tüm Türkiye'ye dünyaya ilan ediyoruz. Teşvik sistemi, yüksek teknoloji, yüksek katma değeri özellikle öne çıkartacak olan bir şekilde ortaya çıkacak."
Çağlayan, bakanlığının üretim ve ihracatın her zaman yanında olacağını ifade ederek, katma değeri yüksek ürünlerle ihracat rakamlarını daha üst seviyelere çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
Bakan Çağlayan, Türkiye'nin ucuz ürünlerle gelebileceği noktaya geldiğini, bundan sonra yoluna ürünlerine değer, teknoloji katarak devam edebileceğini vurguladı.
Çağlayan, tekstil konfeksiyon sektörünün kullandığı Ar-Ge'nin yüzde 1,5 olduğunu, bunun yeterli olmadığını belirterek, "50 dolara satabileceğimiz ürünleri 10 dolara satmaya devam edecek miyiz?" dedi.
Teknik tekstili Türkiye'nin olmazsa olmazı haline getireceğiz
Yüksek katma değere sahip ürünlerin yanı sıra teknik tekstile de büyük önem verdiklerini belirten Çağlayan, şöyle konuştu:
"Teknik tekstili de Türkiye'nin olmazsa olmazı haline getireceğiz. Bugün teknik tekstil ülkemizde 1,3 milyar dolarlık bir ihracat rakamına gelmiştir. Oysa tüm dünyanın pazarı teknik tekstilde 100 milyar dolardır. Türkiye'ye 100 milyar dolarlık bir pazarda yüzde 1,3'lük pay yetmez. Mutlaka bu payı artırmak mecburiyetindeyiz. "
Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı