”Yatırımcıların karşılaştığı vize sorunu büyük engel”
Bakan Çağlayan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ilişkilere ve bu alanda karşılaşılan zorluklara değindi
Abone olATİNA - Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Yunanistan arasında birçok alanda önemli işbirliği olanaklarının bulunduğunu ancak, bu konuda Türk yatırımcılarının karşılaştığı vize sorunun büyük bir engel oluşturduğunu söyledi.
Bakan Çağlayan, Atina'da yayımlanan "İmerisia" gazetesine verdiği demecinde, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ilişkilere ve bu alanda karşılaşılan zorluklara değindi.
"İki ülke arasında son yıllarda ekonomi ve ticaret alanında kaydedilen gelişmeler çerçevesinde Türkiye'de faaliyet gösteren Yunan şirketlerinin sayısında artış kaydedilirken, Yunanistan'da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin ise hala sınırlı sayıda bulunduğuna" dikkati çeken Çağlayan, "Vize sorununun bu alanda karşılaşılan en büyük sorun olduğunu" belirtti.
Çağlayan, "Finansbank hisselerini satın alan Yunan Ulusal Bankası (NBG) Türkiye'ye 2,9 milyar dolarlık bir anapara aktardı. Bu Yunanistan tarihinde dışa aktarılan en büyük sermayedir. Diğer yandan, Yunanistan'da faaliyet gösteren Türk firmalarının sayısının ise, Romanya ve Bulgaristan'daki faaliyetleri göz önüne alındığında, çok sınırlı olduğunu görüyoruz. Bu konuda en önemli sorun, bazı duygusal nedenlerin ötesinde, vize konusunda karşılaşılan zorluklardır" dedi.
"Türkiye ile Yunanistan arasında ekonomik ilişkilerdeki gelişme beklentisinin son derece ümit verici olduğunu" ve "bu alanda daha çok şeyler yapılabileceği" görüşünü ifade eden Çağlayan, "Türkiye ile Yunanistan arasında en önemli işbirliği alanlarından birinin turizm olduğunu, aynı zamanda taşımacılık, enerji ve tarım alanlarında da büyük olanaklar bulunduğunu" kaydetti.
"Vize konusundaki sıkıntılar"
Devlet Bakanı Çağlayan, "Ege Denizi'nin bu konuda büyük fırsatlar içerdiğini ancak, vize konusunun bu alanda da sıkıntılar yarattığını" belirtti ve şöyle dedi:
''Türkiye'nin Ege kıyıları ile Yunan adaları çok önemli işbirliklerine uygun, birbirlerini tamamlayan bir alt yapıya sahiptir. Adaların yapısal özelliklerinden kaynaklanan ihtiyaçları da göz önüne alındığında, bu alandaki kısıtlı ticari ilişkileri ekonomi bilimi çerçevesinde açıklamak mümkün değil. Bu konuda geçmişte vize konusunda olan kolaylıkların korunması gerektiğine inanıyoruz."
Türkiye'nin, uyguladığı komşu ülkelerle "sıfır sorun" politikasının yanı sıra, "tüm ülkelerle ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik bir strateji izlediğini" ifade eden Çağlayan, "Başlıca hedefimiz, komşu ülkelerin ekonomileri ile Türkiye ekonomisi arasında tamamlayıcı unsurları sonuç verici bir şekilde kullanarak, kalıcı ekonomik işbirliklerinin oluşturulmasıdır. Aynı zamanda da, yaşadığımız coğrafi alanda uzun vadeli ilişkiler oluşturup, bölgesel kalkınmaya ve barışa katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Komşu ülke Yunanistan bu stratejinin önemli bir parçasıdır. Amacımız, yeni ticari ilişkiler oluşturmak ve var olanları da güçlendirerek, geçmişte yitirilen zamanı telafi etmektir" diye konuştu.
Türk-Yunan ilişkileriyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Bakan Çağlayan, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'ya gönderdiği mektup ile başlatılan 'mektup diplomasisi'nin, iki ülke arasında yeni bir dönemin habercisi olduğunu" söyledi.
Çağlayan, "Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın mektubunda bölgesel ve uluslararası alanda işbirliği ile ilgili yer alan önerilerin Yunan tarafında gördüğü coşkulu karşılık, kendiliğinden önemli bir gelişmedir. Bu çerçevede, Başbakanımızın önerdiği ve Papandreu tarafından da kabul edilmesi beklenilen Yüksek Düzeyde İşbirliği Konseyi'nin çalışmalarının, Başbakanımızın, ilgili bakanlarımızın da katılımlarıyla Yunanistan'a gerçekleştirmeyi planladığı ziyaret sırasında başlatılacağını tahmin ediyorum" dedi.