Yastık altında 4 bin ton altın var

Türkiye'de Merkez Bankası rezervlerinin 6-7 katı kadar altın yastık altında duruyor

Abone ol

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Türkiye'de yastık altında 3-4 bin ton altın var. Merkez Bankası rezervlerinin 6-7 katı kadar altın, yastık altında duruyor" dedi.

Marmara Üniversitesi Yatırım ve Borsa Kulübü'nün düzenlediği  "Küresel Ekonomide 2016 Senaryoları" panelinde konuşan Yıldırımtürk ABD Merkez Bankası'nın (Fed) söylemlerinde "güvercin", uygulamalarında "şahin" olduğunu savundu. 

Yıldırım, faiz artırımlarının bir süre daha başlamamasının küresel ekonomide öngörüleri kısıtlayacağını belirterek,  Fed'in faiz artırımını daha fazla ertelememesi gerektiğini anlattı.

Yıldırımtürk, moderatörlüğünü Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan'ın yaptığı panelde, Türkiye'nin takı ihracatçısı bir ülke konumuna geldiğine vurgu yaptı.

"Fed'in artırımından sonra dolar/TL'de bir miktar düşüş olacaktır"

Türkiye'de 3-4 bin ton yastık altı altın bulunduğunu aktaran Yıldırımtürk, "Merkez Bankası rezervlerinin 6-7 katı kadar altın yastık altında duruyor diyebiliriz. Yıllardır sektörün içinde olan biri olarak söylüyorum, bu insanda altın ne arar, diyorsunuz ama önünüze 100 altın koyuyor, bazıları da hali vakti yerinde olmasına karşın çeyrek altını kredi kartıyla alıyor" ifadelerini kullandı.

Fed'in olası faiz artışının hali hazırda fiyatlandığını anlatan Yıldırımtürk, dolar/TL kurunda bir miktar düşüş olacağını savundu.

Türkiye'de finansal okuryazarlığın  geliştiğini belirten Yıldırımtürk, öğrencilere gazetelerdeki manşetlerden daha çok minik puntolu ekonomi haberlerini okumalarını tavsiye etti.

Aylık kazancın ufak bir kısmının altın alarak değerlendirilmesini tavsiye eden Yıldırımtürk, öğrencilerden gelen bir soru üzerine, "Euro yerine dolar tutmakta fayda olduğunu düşünüyorum" dedi.

Türkiye ve Rusya arasında yaşanan gerilimin iki ülke ekonomisine etkilerine ilişkin, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in karizması çizildiği için böyle davranıyor. Bunun uzun süre böyle devam etmeyeceğini düşünüyorum" dedi. 

Fed'e devekuşu benzetmesi

Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen ise Fed'in güvercin ya da şahin olmadığını belirterek, dünyanın takip ettiği kurumu kafasını kuma gömen devekuşuna benzetti. 

Fed'in küresel piyasaları peşinde sürüklediğini anımsatan Mergen, "Fed'le yatıp Fed'le kalıyoruz. 2007'den başlayan büyük batış bir türlü bitmedi. Tüm dünya bunu konuşuyoruz ancak en büyük ekonomi Amerikan ekonomisi olduğu için dünya orayı takip etmek durumunda. Fed'i takip etmek zorundayız" diye konuştu.

Kendisinin 1991'den beri yatırım danışmanlığı yaptığını anımsatan Mergen, "Türkiye'de 3-4 sene dondurma sezonu gibi bir baskı sezonu oluyor. Doların baskı altında olduğu yıllar. Bir bakıyorsunuz dolar/TL 1,40 diye 2-3 yıl devam ediyor, bir bakmışsınız 1,71… Bir süre baskı ardından pat diye yükseliş görülüyor" ifadelerini kullandı.

"Seçimlerden kaynaklanan artış 0,25 TL kadar oldu"

Doların son 2 yıldır dünya para birimlerine karşı aşırı değer kazandığını hatırlatan Mergen, "Seçimlerden kaynaklanan artış 0,25 TL kadar oldu. Bunun dışında daha hakim olan baskı, doların artışıydı. Bu artış tüm dünyayı etkilediği gibi Türkiye'yi de etkiledi" ifadesini kullandı.

Euro/dolar paritesindeki düşüşlerin Türkiye ihracatında karı erittiğini anlatan Mergen, "Türk şirketleri Avro Bölgesine satış yapıp alacaklarını avro cinsinden alıyor. Ödemelerimizi de dolar cinsinden yapıyoruz" bilgisini verdi.

Öğrencilerin ideal hisse tavsiyelerinin sorulması üzerine Mergen, kamu ve özel sektör şirketlerinin hisselerine ilişkin bilgiler verdi. 

Mergen bir soru üzerine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın görev değişikliği süresi geldiğinde siyasi irade tarafından değiştirilebileceğini söyledi.

Filistin Büyükelçisi: Türkiye ilk ve en önemli ortağımız Katar ve FIFA'dan, 50 milyon dolarlık sosyal destek Borsa günü yatay tamamladı Beşiktaş Başkanı Hasan Arat'tan istifa açıklaması Milli Eğitim Bakanı Tekin'den İmamoğlu ve Özel'e kreş tepkisi