Yaranma duygusu yanlış yaptırır
Merkez Bankası Başkanlığı görev süresi dün akşam dolan Durmuş Yılmaz, koltuğunu yardımcısı Doç. Dr. Erdem Başçı'ya devretti.
Abone olANKARA – Merkez Bankası Başkanlığı görev süresi dün akşam dolan Durmuş Yılmaz, koltuğunu yardımcısı Doç. Dr. Erdem Başçı'ya devretti.
Duygusal bir veda konuşması yapan Yılmaz, satır aralarında Merkez Bankası'nın kurumsal kimliğinin önemine vurgu yapmayı ihmal etmedi. İnsani bir duygu olarak kendisini Merkez Bankası Başkanlığı görevine getirenlere teşekkür eden Yılmaz, "Teşekkür ederim ama hiçbir zaman da yaranma duygusuyla hareket etmedim. Yaranma duygusu kötü bir şeydir, size yanlış yaptırır. Biz önce yasalara, sonra elimizdeki verilere bağlı olarak işimizi yapmaya çalıştık" dedi.
Konuşmasında, herhangi bir ekonomik değerlendirmede, konjonktürle ilgili herhangi bir fikir beyanında bulunmayacağını söyleyen Yılmaz, 2 gün sonra Para Politikası Kurulu toplantısı olduğunu, şu anda 5 iş günü önceki yasaklı dönemde olunduğunu söyledi.
"Eğer ilerleme olacaksa farklılıkların olması lazım"
Bundan sonraki merkez bankası yönetiminin Merkez Bankası kurumsal kimliğini güçlendirecek şekilde çalışmalarını sürdüreceğini düşünüyorum. Elbette nüans farklılıkları olacak, olması da gerekir. Eğer ilerleme olacaksa, değişim olacaksa farklılıkların olması lazım. Olmaması kuruma zarar verir. Yeni başkanın da davranış biçimleriyle, nüans farklılıklarıyla kuruma damgasını vuracağını düşünüyorum."
"Bizden sonrakiler de duvara taş koymaya devam edecek"
Yılmaz, "Atamam açıklandıktan sonra, merdiven başında yapılan toplantıda bana 'enkaz mı devraldınız' sorusu yöneltilmişti. Ben de almadığımı söylemiştim. Diğer bir soru ise 'Siz Merkez Bankası'nda ne yapacaksınız' olmuştu. Ben, 'kurumun daha ileri gitmesi için duvara bir taş koyacağız' demiştim. Umarım koymuşuzdur. Bizden sonrakiler de bu taşı koymaya devam edeceklerdir" diye konuştu.
"Bu sandalye bana çok şey kattı"
Merkez Bankası'nda şu anda çok güçlü bir kadro olduğunu söyleyen Yılmaz, Merkez Bankası'nın en büyük gücünün bu olduğunun altını çizdi. Güçlü insan kaynağının oluşmasına katkıda bulunan herkese teşekkür ettiğini belirten Yılmaz, "Milletime de teşekkür ediyorum. Oturduğum sandalyeye ne kattım. Bunun değerlendirmesini ben yapacak değilim. Bunu üçüncü kişiler yapacak. Ancak bu sandalye bana çok şey kattı" şeklinde konuştu.
"Blackberry'e bakacağım"
Daha önce emekli olduğunda sabah kalktığında dış ülkelerde ne oluyor diye blackberrysine bakmayacağını söylediğini hatırlatan Yılmaz, "Aslında bu biraz haddini aşan bir cümle olmuş diye düşünüyorum. Şu an geldiğim nokta itibariyle, ömrü boyunca iki gören gözü olan, fakat bir anda gözleri görmüş bir insana dönmüş gibi hissediyorum kendimi. Elinizin altında bir ordu var. Bu ordu size istediğiniz her türlü bilgiyi en inci bilgiyi getiriyor ve önünüzü açıyor. Emeklilikte bundan muaf olacağız. O nedenle blackberrye bakmak önemli olacak" dedi.
"Sayın başkanım, planınız planımızdır"
Yılmaz'ın önsözünün bulunduğu 5 yıllık Strateji Planı'nın yaşayan bir metin olacağını Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Erdem Başçı ise Yılmaz'ın Stratejik Planın önsözünde yer alan "bağımsızlık, güvenirlik, kamu yararı, şeffaflık ve hesap verme gibi temel ilkelerimizle bu planın işlerlik kazanacağına, verdiğimiz emek ve ayırdığımız zaman ölçüsünde başarılı sonuçlar alacağımıza olan inancım tamdır" sözlerini üzerine basa basa okudu.
Başçı Yılmaz'a dönerek "Sayın Başkanım, planınız, planımızdır" dedi. Ardından Merkez Bankası'nın 5 yıllık pusulası ve yol haritası olan Strateji Plan'ın vizyon ve misyon bölümlerini de okuyan Başçı Yılmaz'a hitaben, "Sayın Başkanım, vizyonunuz vizyonumuzdur. Sayın Başkanım, misyonunuz misyonumuzdur" ifadelerini kullandı.
Başçı, 'Ağabey Yılmaz'ı da anlattı
Başçı, konuşmasında birkaç kelimeyle "Ağabey Yılmaz'ı" da anlattı. Yılmaz'la 2003 yılından bu yana birlikte çalıştıklarını söyleyen Başçı, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Ben bu dönemde kendisinden 3 şey öğrendim. Bu 3 şeyin bir arada olabileceğini öğrendim. Bunlardan ilki tevazu. Merkez Bankası başkanları mütevazı olabiliyormuş. İkincisi ortak akıl. Merkez Bankası başkanlarının mutlaka ortak akıla önem vermesi gerekiyormuş. Üçüncüsü kararlılık. Merkez Bankası başkanlarının son derece kararlı olması gerekiyormuş. Ayrıca bu özellikleri 3'ü bir insanda bulunabiliyormuş."