WSJ'den Özince yorumu
ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal: Gerginlikler artarken önde gelen bankacı ayrılıyor
Abone olNEW YORK – İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince'nin görevinden ayrılacağını açıklaması, yurt dışında da yankılandı.
Wall Street Journal gazetesi, "Türkiye'nin önde gelen bankacılarından birinin, kredileri azaltma baskıları konusunda ticari bankalar ile hükümet arasındaki gerginlikler arttığı bu sırada istifa ettiği" yorumunu yaptı.
ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, İstanbul kaynaklı haberinde Özince'nin İş Bankası Genel Müdürlüğünden ayrılma kararı için "Karar, hükümetin 'polisiye önlemleri almayı arzu etmiyor' diyerek bankaları, kredi azaltmaları yönünde uyaran Ekonomi Bakanı (Başbakan Yardımcısı) Ali Babacan ile karşı karşıya gelmesinin iki gün sonra geldi" diye yazdı.
"Gazeteci tutuklamaları eleştirildi"
Ersin Özince'nin, "Polisiye derken, herhalde geriye sanırım basındaki gibi gelip götürmek kaldı" yönündeki sözlerinin aktarıldığı haberde "Muhalefet partileri, basın örgütleri ve Avrupa Parlamentosu, iddia edilen terörist örgüte üye oldukları suçlamasıyla iki gazetecinin tutuklanmasını eleştirdi. Gazeteciler de, suçlamaları reddetti" denildi.
WSJ, Özince'nin neden görevinden ayrılacağı konusunda detaylı bilgi vermediğini ancak daha önce bu yılda emekli olacağı söylentilerinin bulunduğunu kaydetti. İş Bankası'nın bir sözcüsünün istifanın Babacan ile yaşanan "atışma" ile herhangi bir bağın bulunmadığını söylediğine de işaret eden WSJ şu değerlendirmesini de yaptı:
"Ortodoks olmayan politika"
"Türkiye'nin ticari bankaları, Merkez Bankası kredideki büyümeyi azaltma çabasıyla defalarca zorunlu karşılıkları artırırken giderek daha tezcanlı hale geldi. Artışlar, Kasım ayından beri uygulanan ve eş zamanlı olarak kısa vadeli yatırım girişlerini caydırmak için faiz oranlarını indiren ortodoks olmayan bir politikanın bir parçası idi."
"Hükümetin bankaların karına zarar veriyor" şikayetleri
Haberde Merkez Bankası'nın ayrıca ticari bankalarının zorunlu mevduatına faiz ödemeye son verdiği, bunun da bankalardan, hükümetin karlara zarar verdiği şikayetlerine yol açtığına da dikkat çekilirken Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan'ın, Merkez Bankası'nın 23 Mart'ta açıkladığı zorunlu karşılıklarını artırma kararının bankacılık sektörünün karlarının bu yıl yüzde 20 azalmasına neden olabileceği sözleri de aktarıldı.