Vodafone Türkiye lokomotif oldu

Son çeyrekte Vodafone Grubu'nun yüzde 1,5'lık büyümüsinde Vodafone Türkiye lokomotif oldu.

Abone ol

İSTANBUL - Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, servis gelirlerinde yüzde 32,1 büyüme seviyesini yakaladıklarını, son çeyrekte Vodafone Grubu'nun organik büyümesinin yüzde 1,5 olarak açıklandığını belirterek, "Vodafone Türkiye, Gruba büyüme lokomotifi olarak katılmış bir operasyon olarak görülmekte" dedi.

Vodafone'un Nisan-Haziran 2011 mali dönemine ilişkin değerlendirme toplantısında konuşan Timuray, Ocak 2009 itibarıyla bir stratejik program hayata geçirdiklerini belirterek, bu programı gerçekleştirmek üzere odaklandıkları beş stratejik kulvarı müşterileri segmente ederek, her segment için anlamlı değer paketleri oluşturmak; kurumsal segmente odaklanmak, "süper internet" deneyimi sunmak, servis deneyimini iyileştirmek ve akıllı şebeke teknolojilerini Türkiye'ye aktarmak olarak sıraladı.

2011-2012 mali yılının ilk çeyrek sonuçlarına değinen Timuray, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu beş stratejik kulvarda 2,5 senedir sürdürdüğümüz programımız son çeyreğimizde bize yeni rekorlar getirdi. Servis gelirlerinde tüm zamanların en yüksek büyüme oranı olan yüzde 32,1 büyüme seviyesini yakaladık. Bu sayede Türkiye'nin en hızlı büyüyen operatörü konumundayız. Aynı zamanda Vodafone Grubu operasyonları içerisinde, start-up (yeni başlangıç yapan) operasyonu hariç tutarsak, en hızlı büyüyen operatör Vodafone Türkiye. Son çeyrekte Vodafone Grubu organik büyümesini yüzde 1,5 olarak açıkladı. Dolayısıyla Vodafone Türkiye çok önemli ve Gruba büyüme lokomotifi olarak katılmış bir operasyon olarak görülmekte. Yine son çeyrekte ulaştığımız servis gelirleri 1 milyar 50 milyona ulaşarak, tüm zamanların en yüksek seviyesine geldi. Gelir pazar payında da yüzde 28,2 gelir pazar payına ulaştık ki, bu, programın ilk başladığı çeyreğe kıyasla bakıldığında 9,6 puanlık bir artış anlamına geliyor."

Son 10 çeyrekte Vodafone 9,6 puan gelir pazar payı artışı kaydederken, hakim operatörün 11,4 puan kaybettiğini, diğer operatörün ise 1,9 puan artış sağladığını dile getiren Timuray, bunun, rekabetin daha sağlıklı tesis edildiğinin ve sektör içerisinde daha dengeli bir yapının oluştuğunun göstergesi olduğunu, Avrupa ortalamasında ilk sıradaki operatörlerin yaklaşık yüzde 37 pay sahibi olduğunu anlattı.

Koçnet tamamlayıcı olacak

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Timuray, şirketin karlılığına ilişkin bir soru üzerine, "AVFÖK'te karlılık var, geçen mali yılda da bir artış görmüştük, bu trendin devam ettiğini söyleyebiliriz" dedi.

Koçnet satın almasına ilişkin bir soru üzerine, Koçnet ürünlerinin, kendi ürün portföyleriyle tamamlayıcı olduğunu, ADSL'de bireysel müşterilere de hitap edecek bir portföyle hizmete başlamalarına imkan sağlayacağını, bunun, bireysel portföylerini pekiştirecek bir stratejik hamle olduğunu söyleyen Timuray, "Borusan Telekom ile attığımız adımı takip eden, aynı stratejiye devam eden ve bu stratejinin daha da hızlanmasını sağlayacak bir adım olarak görüyoruz" diye konuştu.

Serpil Timuray, sektördeki rekabetin, bir anlamda gücün abonelerin eline geçmesine neden olduğunu belirterek, "Telekom bir anlamda hızlı tüketime dönüşmeye başladı. Bu da rekabeti çok tetikledi" diye konuştu.

"Avrupa'da hakim operatör pazar payının yüzde 37 olduğunu söylediniz. Türkiye'de de bu orana itme hedefiniz var mı" şeklindeki soru üzerine Timuray, öncelikle iddialı bir oyuncu olmak için yüzde 25 pazar payı eşiğinin geçilmesi gerektiğini ve bu oranı geçtiklerini belirterek, "Bundan sonrasına tüketici karar verecek" karşılığını verdi.

Timuray, Vodafone Türkiye'nin, 23 operasyonun bulunduğu Vodafone Grubu içerisinde ciro sıralamasında 8'inci, abone sayısı sıralamasında 7'nci, abone başına dakika sıralamasında Hindistan ve Mısır'ın ardından 3'üncü sırada yer aldığını kaydetti. Serpil Timuray, son çeyrekte sektörün mobil dakika ortalamasının kişi başına 260 dakikaya yükseldiğini, toplam konuşma trafiğinin yüzde 86'sının mobil hatlar üzerinden gerçekleştiğini vurguladı.

Önümüzdeki dönemde datanın önemli bir yatırım alanı olacağını ifade eden Timuray, karlılık rasyolarına bakıldığında son açıkladıkları AVFÖK'ün yüzde 12 marjında bulunduğunu, bilançoda gider olarak görülen bazı vergi kalemlerinin arındırılması durumunda Vodafone Türkiye'nin Grup ortalamasında iyi bir noktada bulunduğunu söyledi.

Timuray, çalışanlarının 2009 yılı mart ayında 2 bin 300 iken, bu yılın haziran sonu itibarıyla 3 bin 100'ün üzerine çıktığını belirtti.

 Kurumsal gelirlerde yüzde 36 artış

Vodafone Genel Müdür Yardımcısı Phil Patel ise kurumsal gelirlerinde Nisan-Haziran 2009'a göre yüzde 36 artış yaşadıklarını belirterek, en büyük 500 şirketin yüzde 50'sine hizmet verdiklerini kaydetti.

Koçnet'in alınmasıyla birlikte yakınsama çözümlerinin güçleneceğine işaret eden Patel, bu satın almayla birlikte pazarla ilgili deneyimlerinin de güçlendiğini söyledi.

Vodafone Genel Müdür Yardımcısı Diego Galli de, stratejik programın başlangıcından bu yana 2,6 milyar liralık yatırım yaptıklarını, 2010-2011 mali yılındaki yatırım miktarlarının ise 1 milyar 41 milyon seviyesinde bulunduğunu ifade ederek, aynı dönemde 2G'de yüzde 98,84, 3G'de yüzde 78,6 nüfus kapsamasına ulaştıklarını belirtti.

Galli, geçen yıl 1 milyar liranın üzerindeki yatırım miktarlarının, yüzde 12 olan AVFÖK marjının üzerinde olduğunu sözlerine ekledi.

İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatıldı Tuncay Özkan hakkında soruşturma başlatıldı AK Parti'den Tuncay Özkan'a sert tepki Narin'le ilgili önemli gelişme! Diyarbakır Valiliği açıkladı Hizbullah açıkladı: İsrail'e saldırı neden ertelendi?