VOB 2010'u yüzde 30 büyüme ile tamamlayacak

VOB Yönetim Kurulu Başkanı Kestelli, 2010'u 430 milyar liranın üzerinde bir işlem hacmiyle tamamlayacaklarını söyledi.

Abone ol

İZMİR - Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, 2010 yılını geçen yıla göre yüzde 30'a yakın bir büyümeyle 430 milyar liranın üzerinde bir işlem hacmiyle tamamlayacaklarını söyledi.

VOB'un olağan genel kurul toplantısı İzmir Ticaret Borsasında yapıldı.

VOB hissedarlarının katıldığı genel kurulda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, 2010 yılını geçen yıla göre yüzde 30'a yakın bir büyüme ile 430 milyar liranın üzerinde bir işlem hacmiyle tamamlayacaklarını söyledi.

Türkiye ekonomisinin, geçen yıl yaşadığı yüzde 4,7'lik küçülmeyi, bu yıl yüzde 8 civarı bir büyümeyle telafi ettiğini söyleyen Kestelli, ''Geleneksel ihracat pazarlarındaki durgunluğa karşın, güçlü iç pazar, ekonomiyi canlı tuttu. Küresel kur akımlarının etkisiyle değerlenen Türk Lirası, ithalatı cazip hale getirdi. Ödemeler dengesi bu yıl 40 milyar doların üzerinde bir açık verecek. 2010 yılı, ekonominin rekabet gücünün düştüğüne, büyümenin istihdam yaratmadığına dair tartışmalara karşın genel olarak iyi geçti'' diye konuştu.

VOB'da bu yıl işlem yapan aracı kurum sayısının 98'e, açılan hesap sayısının da yaklaşık yüzde 20 artışla 64 bine çıktığını belirten Kestelli, bu performansla dünya türev piyasaları arasında ilk 25'teki yerlerini koruyacaklarını vurguladı.

2010 yılında Amerikan türev piyasalar otoritesi CFTC'den ''No Action Letter'' belgesini aldıklarını, döviz sözleşmelerinde sıkıntı yaratan stopaj ve BSMV sorununu aştıklarını, Aralık ayında üç yeni kontrat çıkardıklarını ifade eden Kestelli, ''Bizim için çok önemli olan lisanslı depoculuk şirketinin kuruluşu da gerçekleşti. Lisanslı depoculuk şirketinin 2011'in ilk yarısında faaliyete geçmesini istiyoruz'' dedi.

Lisanslı depoculukla birlikte VOB için 2011 yılının en önemli projesinin opsiyon sözleşmeleri olduğunu söyleyen Kestelli, şunları ifade etti:

''Dünyanın önemli yazılım şirketlerinden İngiliz Patsystems ile yürüttüğümüz borsa yazılımı çalışmaları 2011'in ilk çeyreğinde sonlanıyor. Bu tarihten itibaren artık opsiyon sözleşmeleri de devreye girecek. Piyasanın uzun zamandır ısrarla istediği bu sözleşmelerin işleme açılmasıyla VOB, hem çok önemli bir işlem hacmi yakalamış, hem de sermaye piyasalarımızdaki önemli bir eksikliği gidermiş olacak.

VOB'u daha geniş kesimlerin tanıması ve özellikle kur riski taşıyanların bu piyasayı korunma amaçlı kullanması için tanıtım çalışmalarının artıracağız. Özellikle 2010 yılında kur hareketlerinden çok yakınan ihracatçıların VOB'u daha etkin kullanması için Türkiye İhracatçılar Meclisi ile yakın bir çalışma içine gireceğiz.''

Genel kurulda borsanın bütçesi oybirliğiyle kabul edildi.

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu