Vergi kaçırmanın cezası ağırlaşacak

Bakan Şimşek, vergi kaçakçılarına verilecek cezaların paraya çevrilmesini ve ertelenmesini engelleyecek bir düzenleme için çalışmalar olduğunu duyurdu

Abone ol

İSTANBUL - Varlık Barışı'nda toplamda 48,1 milyar liralık beyan ve bu beyan üzerinden yaklaşık 1 milyar 566 milyon liralık vergi tahakkuku söz konusu olduğunu belirten, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bir mükellef tarafından beyan edilen maksimum miktar, 7,1 milyar liradır" dedi. Bakan Şimşek, vergi kaçakçılarına verilecek cezaların paraya çevrilmesini ve ertelenmesini engelleyecek bir düzenleme için çalışmalar olduğunu duyurdu.

Şimşek, Maliye Gelirler Kontrolörleri Vakfı tarafından düzenlenen "Kurumlar Vergisi Beyanı ve Özellikli Durumlar" konulu panelde yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Şimşek, Varlık Barışı ile ilgili bugün bir gazetede çıkan haberin "gerçeği yansıtmadığını" kaydederek, "Bir mükellef tarafından beyan edilen maksimum miktar 7,1 milyar liradır. Yani 10 milyar lira değildir. Bu 7,1 milyar lira tabii ki beyan edilmiştir. Maliye olarak bizim için önemli olan bunun vergisinin ödenmesidir" dedi.

İlgili vergi dairesiyle görüştüğünü ifade eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bana verilen bilgiye göre, beyan edilen varlıkların yüzde 90'ı Türkiye'ye getirilmiştir. Bu bahsettiğimiz kalemde..." dedi.

Verginin yüzde 67.5'i tahsil edildi

Bakan Şimşek, Varlık Barışı'yla ilgili şu bilgileri verdi:

''Varlık Barışında toplamda 48,1 milyar liralık beyan söz konusuydu. Bu beyan üzerinden yaklaşık 1 milyar 566 milyon liralık vergi tahakkuku söz konusu. Bunun da yaklaşık bugüne kadar 1 milyar 58 milyon lirası tahsil edildi. Dolayısıyla, yüzde 67,5 oranı tahsil edildi. İlk Varlık Barışı döneminde beyan, 14,8 milyar lira civarındaydı, yaklaşık 419 milyon liralık vergi tahakkuku söz konusuydu. Tahsil edilen vergi miktarı ise o dönemde 203,6 milyon liraydı. Oradaki başarı oranı yüzde 48,6 idi. Yani tahakkuk eden vergilerin tahsil edilen kısmı toplam içerisinde yüzde 50'nin altındaydı.

İkinci Varlık Barışı döneminde ise toplamda 33,2 milyar liralık beyan söz konusu. Bunun sonucunda 1 milyar 146 milyon liralık vergi tahakkuku söz konusu. Bunun da 855 milyon lirası tahsil edildi. Yani buradaki tahsilat oranı bugüne kadar yüzde 75. İlkinde yüzde 48 civarındaydı, ikincisinde yüzde 75 civarında.''

Vergi kaçırmanın cezası ağırlaştırılacak

Vergi kaçırmanın sonuçlarının ağırlaştırılacağını belirten Şimşek, ''Yakında bir Maliye Bakanlığı tasarısını Meclis'e göndereceğiz. Orada vergi kaçakçılarına verilecek cezaların paraya çevrilmesini ve ertelenmesini engelleyecek bir düzenleme yapacağız. Dolayısıyla, kanunda düzenlendiği gibi vergi kaçakçısı konumunda olanlar mutlaka ve mutlaka bir şekilde bunun ağır sonuçlarına katlanacaklar'' diye konuştu.

Şimşek, vergi denetiminde bazı standartlara geçeceklerini vurgulayarak, bir yandan vergi kaçırmanın sonuçlarını ağırlaştıracaklarını, bir yandan da denetimde keyfilik algılamasını veya mükellef haklarının yeterince korunmadığı algılamasını değiştireceklerini söyledi.

Gelir İdaresini güçlendireceklerini vurgulayan Şimşek, gerek insan kaynakları gerek mali imkanları kullanma açısından idareye yeni bazı esneklikler kazandıracaklarını hatırlattı.

2009'da 8,5 milyar liralık ceza kesildi

Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, OECD ve AB içinde en düşük kurumlar vergisine sahip ülkelerinden biri olduğunu kaydederek, ''Vergiler yüksek o nedenle kayıt dışılık var, temeli olmayan bir ifadedir. Bir tek şu husus söylenebilir; istihdam üzerinde hala vergi yükü nispeten yüksektir'' dedi.

Vergi düzenlemeleri kadar uygulamanın önemli olduğuna işaret eden Şimşek, gelirler kontrolörlerinin son yıllarda önemli mesafe kat ettiklerine değinerek, 2009 yılında gerçekleştirilen vergi incelemelerinde 74 milyar liralık matrahın kayıt ve beyan dışı bırakıldığının tespit edildiğini, bu nedenle 8,5 milyar liralık ceza kesildiğini anlattı.

Bakan Mehmet Şimşek, yılın ilk 3 ayındaki bütçe performansının ''son derece'' olumlu olduğunu belirterek, şu görüşleri dile getirdi:

''Ümit ediyorum ki yılın geri kalan kısmında da bu devam eder, öngördüğümüz hedefleri gerçekleştirmekle kalmayız, hedeflerin ötesinde bir performans ortaya koyarız ve bütün bunların sayesinde tabii ki faizi tek hanede tutarız. Bugün Türkiye'ye yapacağımız en büyük iyilik, girişimcilere yapacağımız en büyük iyilik, hane halkına yapacağımız en büyük iyilik, devletin hazinesi için atacağımız en önemli adım, mali disiplini koruyarak faizlerin tek hanede kalmasını sağlamaktır.''

Bitlis’te 4,3 büyüklüğünde deprem Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu