Vergi düzenlemesinde çalışmalar hızlandı

Anayasa Mahkemesinin ücretlilerle ilgili yeni düzenleme için 6 ay, stopaj için de 9 ay süre verdiği Maliye, gerekçeli kararın ardından yoğun bir çalışma içine girdi

Abone ol
ANKARA - Maliye Bakanlığı, Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği gelir vergisi düzenlemeleriyle ilgili çalışmaları hızlandırdı.
Anayasa Mahkemesinin 16 Ekim'de Gelir Vergisi Kanununun "ücretlilerin yüzde 35'lik vergi tarifesine dahil olması, bono, yatırım fonu ve hisse senedinde yabancılara sıfır stopaj uygulaması ve yatırım indiriminde süre sınırlaması" hükümlerini iptal etmesi, buna ilişkin gerekçeli kararın da 8 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanması sonrasında gözler Maliye Bakanlığına çevrildi.
Anayasa Mahkemesinin ücretlilerle ilgili yeni düzenleme için 6 ay, stopaj için de 9 ay süre verdiği Maliye, gerekçeli kararın ardından yoğun bir çalışma içine girdi.
Alınan bilgiye göre, Maliye Bakanlığında Gelir İdaresi Başkanlığı ve Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü yetkililerinin de katıldığı bir dizi toplantı yapıldı. Maliye yetkilileri, yeni stopaj düzenlemesi için aracı kuruluş yetkilileriyle de bir araya geldi.
Çalışmalar sırasında, Anayasa Mahkemesinin iptaline konu olan yabancılara sıfır stopaja ilişkin maliyet analizi de yapıldı. Bu çalışmada, bono, yatırım fonu ve hisse senedinde stopajın yabancılarda olduğu gibi yerlilerde de sıfırlanması halinde bunun 1,2 milyar liralık bir vergi kaybı yaratacağı hesaplandı. Bu çerçevede, yatırım araçlarında yerli ve yabancılara sıfır stopajın mümkün olamayacağı belirtildi.
Maliye Bakanlığındaki çalışmalarda, yatırım araçlarında stopaj uygulamasına dönük farklı alternatifler masaya getirildi. Yerli ve yabancı yatırımcıya yüzde 5 stopaj uygulanması, stopaj oranının yüzde 5 ile 10 arasında belirlenmesi bu alternatifler arasında sayıldı.
Bu arada görüşmelerde sektör yetkilileri de, söz konusu yatırım araçlarındaki stopajın yerli ve yabancılar için yüzde 3 ile yüzde 5 arasında olabileceğini dile getirdi.
Ücretliye farklı dilim
Yeni düzenleme çalışmalarında, ücretliler için de alternatifler hazırlandı. İlk alternatifte ücretliler ile diğer gelir unsurları için daha önce de uygulanan ikili tarife uygulaması yer aldı.
İkinci alternatifte ise ücretliler ve diğer gelirler için aynı vergi oranlarının geçerli olması, ancak ücretliler için ayrı, diğer gelirler için de ayrı dilimler belirlenmesi öngörüldü. Maliye Bakanlığının da ağırlıklı olarak üzerinde durduğu bu alternatifte, gelir vergisi tarifesinde mevcut yüzde 15, yüzde 20, yüzde 27 ve yüzde 35 oranları korunacak. Ücret dışındaki gelir kalemleri mevcut dilimler üzerinden vergilendirilmeye devam edilecek. Ancak ücretliler için mevcut dilimler biraz daha artırılacak. Bu şekilde ücret gelirlerinin alt dilimlerde ve düşük oranlarla vergilendirilmeleri sağlanacak.
Maliye Bakanlığı yetkilileri, teknik düzeyde yürütülen çalışmaların Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sunulacağını ifade ederek, "Gerek stopaj, gerekse ücretlilerin vergilendirilmesinde nihai kararı Hükümet verecek. Biz, bu konuda hükümetin önüne çeşitli alternatifleri ve bunların mali boyutlarını koyacağız. Son karar da oradan çıkacak" dedi.
Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın