Vergi denetimlerinin hiçbir noktasında olmayacağım

Bakan Şimşek, "Tasarıda siyasi mülahazayla yapılan hiçbir düzenleme söz konusu değil" dedi.

Abone ol

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakan olarak vergi denetimlerinin hiçbir noktasında yer almak istemediğini, Meclis'e gönderilen son tasarıda da, siyasi mülahazalarla yapılan hiçbir düzenlemenin bulunmadığını söyledi.

Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu'nun 65. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla Rixos Otel'de (Yatırımlarda Devlet Yardımları, Ekonomik ve Sosyal Etkileri" konulu bir panel düzenlendi.

Maliye Bakanı Şimşek, Meclis'e sevk edilen ve çeşitli düzenlemelerin yanı sıra Gelir İdaresi ve vergi denetimini yeniden yapılandıran düzenlemeyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Tasarıyla Gelir İdaresi ve denetimin güçlendirilmesinin öngörüldüğünü kaydeden Şimşek, şöyle konuştu:

"Ümit ediyorum ki bu düzenleme, Haziran sonu itibariyle kabul edilir. Bu düzenlemeyle eskiden olduğu gibi bir denetim elemanı, herhangi bir mükellefin defterini alıp 3 yıl, 5 yıl beklemeyecek. İncelemeler, 6 ayda, 1 yılda bitirilecek. Son dönemde zaten hangi şirket denetime tabi tutulacak, bu risk analizi modeliyle belirleniyordu. Denetimler yine risk analizine göre yapılacak. Burada Denetim Koordinasyon Birimi söz konusu olacak. Bunlar da bir plan ortaya koyacak.

Artık hiçbir şirket, 'Nasılsa mükelleflerin yüzde 2'si-3'ü inceleniyor. Ben o riski göze alırım' yaklaşımına giremeyecek. Çünkü mükellefler, 3 yılda, 6 yılda ve 9 yılda bir incelenecek. Bunun için denetim elemanı sayısını da büyük ölçüde artırıyoruz. Denetime yardımcı olmak üzere, gelir uzmanlarını da denetime tahsis edeceğiz. Denetimde ilk aşamada 5 bin kişi olacak, sonra bu rakam belki katlanacak."

"Siyasi düzenleme yok"

Maliye Bakanı Şimşek, yeni tasarıda Gelir İdaresi'ne yönelik çok önemli düzenlemelerin yer aldığını da belirtti.

İdarenin 43 bine yakın çalışanı bulunduğunu ifade eden Şimşek, "Dünyadaki en iyi uygulamalara bakıldığında özerk Gelir İdaresi görmüyoruz. Gelir İdareleri, kendi iş ve işlemlerinde çok etkili bir yapıya sahipler ve güçlendirilmişler. Bizde personel konusunda bir istisna yaparak yetkiyi tamamen Gelir İdaresi'ne devrediyoruz. Yine bütçe konusunda istisna getiriyor ve esneklik sağlıyoruz. Bu bağımsızlıksa İdareyi bağımsız kılıyoruz" açıklamasında bulundu.

Yeni yapılanma ile Gelir İdaresi'nin IRS'den, İngiltere'nin, Danimarka'nın Gelir İdaresi'nden farkı olmayacağını belirten Şimşek, hatta bazı boyutlarda İdarenin daha ileri noktalara taşınacağını söyledi.

Şimşek, İdare çok iyi performans ortaya koyarsa, bu performanstan da pay alacağını ve bu payın Kurum için kullanılacağını ifade etti.

"Tasarıda siyasi mülahazayla yapılan hiçbir düzenleme söz konusu değil" diyen Şimşek, Gelir İdaresi'nin denetim fonksiyonu açısından da daha etkin hale getirildiğini vurguladı. Şimşek, şöyle devam etti:

"Ben, Bakan olarak denetimin hiçbir noktasında yer almak istemiyorum. Aksi olursa işte o zaman siyasi mülahaza söz konusu olabilir. Denetim Koordinasyon Birimi'nde Kurullar da temsil ediliyor. Burada bir kuruma üstünlük şeklinde bir yaklaşım yok. Amacımız hakikaten üzüm yemekse denetim birimleri arasında güçlü koordinasyon ve işbirliği olmalı.

Aynı kurumların aynı şirketin defterlerine sahip olması güçlü denetim anlamına gelmez. Biz Gelir İdaresi'ni kendi bütçesi ve insan kaynaklarını yönetmesi anlamında özerk hale getiriyoruz."

Tokat'ta 4 büyüklüğünde deprem İki dünya devi dört yıl sonra zarar açıkladı Şirketlerin gündeminde ilk madde alacakların kalitesi Kağıtta kapasite arttı, hurda açığı 3 milyon tona çıktı Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir'