Ürün ve Hizmet Ücretleri Uygulaması başlıyor

1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan uygulama, bankacılık sektörü ürünlerini aynı anda görebilme ve bankalar arası karşılaştırma imkanı sunuyor.

Abone ol

ANKARA - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK), "Bankacılık Ürün ve Hizmet Ücretleri Uygulaması"nın Nisan ayında başlayan ve 3 ay süren test aşamasının sorunsuz bir şekilde tamamlandığını belirterek, 1 Temmuz’dan itibaren uygulamaya başlanacağını kaydetti. Farklı bankalara ilişkin benzer ürünlerin daha kolay kıyaslanabilmesi bakımından söz konusu veriler BDDK’nın internet sitesinde de yer alacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu bireysel müşterilerin maliyet bilgilerinin yayımlanmasına ilişkin yaptığı açıklamada, Kurum’un 6 Ocak 2011 tarih 2011/1 sayılı Genelgesi ile bireysel müşterilerle sınırlı olmak üzere, bankalarca sunulan hizmetler (para aktarma işlemleri, bireysel krediler, kredi kartları ve banka kartları, mevduat hesapları, ATM kullanımı, kiralık kasa ücretleri, menkul kıymet işlemleri, çekler ve senetler ile diğer işlemler) karşılığında müşterilerden talep edilen her türlü faiz dışı unsur ve yasal kesintinin yanı sıra bazı bankacılık ürünleri için temel maliyet unsuru olan faiz oranlarının ayrıntılı ve anlaşılır bir şekilde kamuoyuna açıklanmasının öngörüldüğü anımsatıldı.

Kesinti ve komisyonlar belirtilecek

Açıklamada, bankaların müşterilerden tahsil ettikleri masraf ve komisyonların bankaların internet sayfalarından kolayca erişilebilecek ortak bir sembol üzerinden yayımlanması ve ilgili tutarlarda değişiklik olması halinde eşanlı olarak güncellenmesi hükme bağlandığı belirtilerek, "Genelge uyarınca söz konusu bilgilere bankaların kendi internet siteleri yanında, BDDK’nın internet sitesinden de ulaşılması mümkün olacaktır. Bu şekilde, kolay erişilebilir, karşılaştırılabilir ve güncel bilginin kamuoyuna duyurulması amaçlanmaktadır. Bu itibarla Genelge, bankaların müşterilerinden her ne ad altında olursa olsun talep ettikleri faiz dışı kalemleri ve bireysel krediler ile kredi kartları için faiz dışı kalemlerin yanı sıra faiz oranlarını da kapsamaktadır. Böylelikle banka bireysel müşterileri, bankadan almayı düşündükleri her türlü hizmet için maruz kalacakları maliyetleri önceden öğrenebilme, hesaplama yapabilme ve karşılaştırma yaparak en uygun kararı verebilme olanağına sahip olacaktır. Söz konusu bilgilerin bankaların internet sitelerinde ortak bir sembol altında ve bazı ortak koşulları taşıyacak şekilde yayımlanması ile bu bilgilerin tüketiciler açısından daha anlaşılır ve kolay ulaşılabilir hale gelmesi beklenmektedir. Zira Genelge öncesi yapı incelendiğinde, her bankanın maliyetleri internet sitesinde farklı bölümlerde ve farklı ayrıntı düzeyinde açıklandığı görülmektedir. Öte yandan, bazı banka internet sayfalarında bu bilgilere ulaşmanın oldukça güç olduğu da gözlemlenmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Uygulama ile müşterilerin kullanmayı düşündüğü veya kullandığı ürünler hakkında ayrıntılı bilgi edinmesinin yanında, banka ve müşteri arasında bilgi paylaşımı veya işlem koşullarındaki yanlış anlaşılmalar nedeniyle oluşabilecekmemnuniyetsizliklerin ve her türlü ihtilafın daha oluşmadan önüne geçilmesinin de amaçlandığı kaydedilen açıklamada, ayrıca, uygulama kapsamında bankaların sadece kendi nam ve hesaplarına kestiği ücretler değil, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV), Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) gibi yasal kesinti ve vergiler de sunularak müşterilerin maruz kalacağı her türlü maliyeti görmelerinin sağlanacağının bilgisi verildi.

Değişiklikler güncellenmek zorunda

Uygulama kapsamında bankaların müşterilerine uyguladıkları maliyet ve faizlerin azami tutar ve oranlarının yayımlamasının zorunlu kılındığı vurgulanan açıklamada, "Bankaların, duyurdukları tutar ve oranın altında bir tarife sunmaları mümkündür. Ancak, dileyen bankaların, asgari masraf veya oran bilgisini de ilgili sütunlar altında göstermesine olanak tanınmaktadır. Tüketicilerin uygulamayı kullanırken bu hususu göz önünde bulundurmasında yarar bulunmaktadır. Uygulama kapsamındaki bilgiler, bankaların kendi sayfalarında, ürün hizmet tarifesinde değişikliğin oluşması ile aş anlı olarak güncellenecek, BDDK sayfasındaki güncelleme ise, banka verisinde değişikliğin oluştuğu anda otomatik olarak en fazla bir saatlik gecikme ile gerçekleşecektir. Bu şekilde banka müşterisinin en güncel ve yeni veriye ulaşması sağlanacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Genelge kapsamındaki bilgilerin test amaçlı yayımının 1 Nisan 2011 – 30 Haziran 2011 tarihleri arasında tamamlandığı belirtilerek, bu süre zarfında, verilerin yayımlanmasına ilişkin teknik iyileştirmelerin tamamlandığı, diğer taraftan bankalarla sürekli irtibat halinde kalınarak verilerin içerik ve sunuş olarak da istenilen düzeyde olmasına yönelik çalışmaların gerçekleştirilmiş ve gelinen seviyenin bilgi sunmaya yeterli olgunluk düzeyini yansıttığı kaydedildi. Açıklamada, "Bankacılık Ürün ve Hizmet Ücretleri Uygulaması"nın yayımına 1 Temmuz 2011 tarihi itibariyle başlanacağı kaydedildi.

Bakırköy'de tır İETT otobüsünün üstüne devrildi, yaralılar var Meteoroloji 10 il için saat verdi: Kuvvetli yağış geliyor AJet'ten ucuz uçak bileti satışı 'Parası biten sanatçılara ücretsiz ders' teklifi Ahmet Mümtaz Taylan'a dolandırıcı şoku!