Üretimi teşvik için ithal ikamesi politikaları geliyor

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ithalata bağımlılığın yüksek olduğu alanlarda üretimin teşvik edilmesi için "ithal ikamesi" politikalarının devreye sokulacağını söyledi.

Abone ol

İSTANBUL - Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, stratejik sektörlerde yerli üretimin teşvik edileceğini ve yeni teşvik sistemi için yeterli bilgiye sahip olduklarını söyledi. Cari açığın önlenmesi ve ithalata bağımlılığın yüksek olduğu alanlarda üretimin teşvik edilmesi için "ithal ikamesi" politikalarının devreye sokulacağını anlatan Çağlayan, "İthal ikamesi yapılacak alanlar sektör sektör belirlenecek. Bu kapsamda hangi alanlarda stratejik yatırım yapacağımızı da ayrıntılı biçimde belirliyoruz" dedi.

Bakan Çağlayan, İstanbul'da ekonomi yazarları ve ekonomi müdürleri ile yaptığı "Küresel Ticarette Türkiye'nin Yeniden Konumlandırılması: Dış Ticarette Yeni Rotalar" konulu toplantıda, yeni dönem dış ticaret politikasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Dünya ticaretinin küresel kriz sonrasında yeniden yapılandığı, ABD'nin dahi ekonomisini ihracat odaklı hale getirme konusunda çaba sarfettiği bir dönemin yaşandığını belirten Çağlayan, Türkiye'nin de dünyada yaşanan bu yeni gelişmeleri gözeterek eylem planları ve politikalar oluşturması gerektiğini söyledi.

İhracat odaklı üretim yapısı

Türkiye'nin, bu yaklaşım içinde kısa dönemde mevcut olanaklarıyla doğru pazarlara ve doğru sektörlere odaklanarak varolan potansiyelini ortaya çıkarmayı, orta ve uzun dönemde ise ithalat bağımlılığını azaltmayı politika önceliği olarak ortaya koyduğunu ifade eden Çağlayan, ithalatın akılcı bir şekilde yönetilmesi ve ihracat artışını sürekli kılabilmek için de "ihracat odaklı bir üretim yapısı" nın oluşturulması gerektiğini kaydetti. Çağlayan, Türkiye'nin, yaptıkları çalışmalar ve yeni yaklaşımlarla bölgesinin "ticaret beyni" haline gelebileceğini belirterek, "proje bazlı" teşvik modelinin uygulanacağını ve yeni nesil serbest bölgelere katma değerli üretim ve istihdam yaratan yatırımların çekileceğini söyledi. Çağlayan, "Yani yatırım avcılığı yapacağız" dedi.

30 milyar dolarlık kapasite var

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin ihracat yapısı ve belli pazarların analizini kapsayan çalışma ile ülkelerin ihracat sepetlerinin sofistikasyonu, nüfusları ve GSYH'leri ile ihracat miktarları arasındaki ilişkiyi incelediklerini, Türkiye'nin ihracatını yüzde 30 artırma kapasitesine sahip olduğunu gördüklerini bildirdi. Çağlayan, çalışmanın, son 15 yılda Türkiye'nin ihracata konu üretimde önemli bir dönüşüm geçirdiğini, Türkiye'nin 2009 itibarıyla Brezilya, Rusya ve Hindistan'dan daha sofistike bir ihracat yapısına sahip olduğunu, Çin'in hemen gerisinde bulunduğunu gösterdiğini ifade etti.

Çalışmada, 1243 sektör bazında, Türkiye'nin her bir ülke ile ticaret potansiyeline sahip olduğu sektör sayısının tespit edildiğini anlatan Çağlayan, sektör sayısı olarak Türkiye'nin ihracat kapasitesini en fazla kullandığı ülkelerin yüzde 80 ile Azerbaycan, yüzde 78 ile Irak, yüzde 77 ile Bulgaristan ve yüzde 68 ile İran olduğunun belirlendiğini kaydetti. Çağlayan, ihracat potansiyelinin en az kullanıldığı ülkelerin ise yüzde 2 ile Kanada, Hong Kong ve Japonya, yüzde 5 ile Çin, yüzde 8 ile ABD, yüzde 11 ile Hindistan ve yüzde 38 ile Rusya olduğunu, kısa dönemde bu ülkelere olan potansiyeli tam kullanmayı amaçladıklarını bildirdi.

İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı