Üretim ve sipariş miktarında artış sürüyor
İktisadi yönelim anketi son üç ayda üretim hacmi ve sipariş miktarlarında artışın sürdüğünü ortay çıkardı.
Abone olANKARA - Merkez Bankasının imalat sanayinde faaliyet gösteren firmalar arasında yaptığı anket çalışmasına göre, son üç ayın üretim hacmi ile son üç ayda alınan toplam sipariş miktarındaki artış seyrinin sürdüğü görüldü.
Merkez Bankası, Temmuz ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2.068 iş yerinde gerçekleştirdiği İktisadi Yönelim Anketi'nin sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ile alınan toplam sipariş miktarındaki artış seyri sürdü.
Mevcut toplam siparişlerin hala mevsim normallerinin altında olduğu, mevsim normallerinin üzerinde seyreden mevcut mamul mal stoklarının haziran ayındaki yükselişin ardından önceki aylardaki seviyesine döndüğü gözlendi.
Katılımcıların son üç ayda gerek Avrupa Birliği içindeki ve gerekse Avrupa Birliği dışındaki yurt dışı piyasalarda rekabet gücündeki artış yönlü değerlendirmeleri bir önceki üç aylık döneme göre zayıflayarak sürdü, yurt içi piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin değerlendirmelerde ise artış yönlü seyrin güçlenerek devam ettiği görüldü.
Sipariş miktarı beklentileri zayıfladı
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bekleyenler ile gelecek üç aydaki toplam, iç piyasa ve ihracat sipariş miktarı beklentilerindeki artış seyri zayıflayarak devam etti. Gelecek üç aydaki toplam istihdam artış beklentisinin ve gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarındaki artış yönlü seyrin ise güçlenerek sürdüğü gözlendi.
Ankete katılan isyerlerinin yüzde 38,2'si üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını, yüzde 39,5'i talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtirken, bunu sırasıyla hammadde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar, diğer faktörler ve işgücü yetersizliği izledi.
Ortalama birim maliyetlerinde son üç aydaki artış eğiliminin zayıflayarak, gelecek üç aydaki artış beklentilerinin ise güçlenerek devam ettiği görülürken, gelecek üç ayda satış fiyatlarındaki artış beklentilerinin zayıflayarak sürdüğü gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi geçen aya kıyasla 0,2 puan artarak yüzde 8 oldu.
Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda iyimserler lehine olan seyrin geçen ay ile aynı seviyede devam ettiği görüldü. İçinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 16,7 olurken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı artarak yüzde 13,8 oldu.