Uranyum işlemi başladı
Uluslararası toplumun tepkilerine karşın İran, uranyumu zenginleştirme çalışmalarına başladı.
Abone olİran Atom Enerjisi Kurumu yetkilileri hazırlık çalışmalarını sabah saatlerinde tamamladıklarını, üretime öğleden sonra geçeceklerini açıkladı. Çalışmalar Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı denetçilerinin gözetiminde yapılıyor.
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, ellerindeki yüzde 3,5 oranında zenginleştirilen uranyumu Natanz'daki tesislerde yüzde 20'ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Zenginleştirme işleminin, bir dizi ayrı çalışmanın bileşiminden oluştuğunu belirten Salihi, uranyumu yüzde 20 zenginleştirebilecek teknolojiye sahip olduklarını söyledi.
Nükleer enerji faaliyetlerinin sürekli olarak UAEK tarafından denetlendiğini belirten Salihi, "Zenginleştirme işleminin başlaması, uranyum takasında müzakere ve uzlaşma kapılarının kapandığı anlamına gelmiyor. Müzakereci taraflar akıllıca davranır ve zamana oynamazlarsa biz uzlaşmaya hazırız" dedi.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkede yaklaşık 850 bin hastanın tedavisinde kullanılacak tıbbi araştırmalar için uranyumu yüzde 20 zenginleştirme talimatı vermişti.
İran, yaklaşık 200 hastanenin ihtiyacını karşılamaya yönelik radyoizotoplar için Tahran'daki araştırma reaktörüne yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum satın almak istediğini UAEK'ya bildirmiş, ardından taraflar arasında konuya ilişkin müzakerelerde bulunulmuştu.
Nükleer güçler ve İran arasında uranyum takasına ilişkin görüş ayrılıklarının giderilememesi üzerine Tahran yönetimi, UAEK'ya mektup göndererek zenginleştirme işlemini kendisinin yapacağını ilan etmişti.
İran'ın harekete geçişi Batı ülkelerini endişeye sokuyor. Nükleer enerjide kullanılacak uranyumun sivil amaçlı kullanım için yüzde 3 oranında zenginleştirilmesi yetiyor. Nükleer silah üretiminde kullanılması için uranyumun yüzde 90 oranında zenginleştirilmesi gerekiyor.
ABD, Fransa ve İngiltere İran'a yeni yaptırımlar uygulanması gerektiği konusunda ısrar ediyor. Ancak Çin konuya biraz daha ılımlı yaklaşıyor. Pekin yönetimi yaptırımlar yerine diplomatik çözüm öneriyor. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ma Caoşü, bugün yaptığı basın toplantısında bütün tarafları İran için uluslararası desteğe sahip nükleer yakıt önerisi konusunda anlaşmaya çağırdı.