Uluslararası Af Örgütü'nden Fransa'ya kınama

Uluslararası Af Örgütü 'inkar yasası'nı kabul eden Fransız yetkililerin uluslararası insan hakları konusundaki yükümlüklerine uymakta başarısız olduklarını söyledi.

Abone ol
LONDRA - Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifinin kabul edilmesinin ifade özgürlüğünü tehdit ettiğini bildirdi.
Merkezi Londra'da bulunan örgütten yapılan açıklamada, Fransa Senatosunda kabul edilen yasa tasarısının ifade özgürlüğünü ihlal edeceğini belirtilerek, "2001 yılında Fransa'nın 1915 yılında Ermenilerin zorla yerlerinden edilmelerini ve topluca ölümlerini soykırım olarak tanıdığı" hatırlatıldı.
Yeni yasanın ise "soykırımı inkar edenlere bir yıl hapis cezası ve/veya 45 bin euro para cezası verilmesini" içerdiğini bildiren örgüt, uluslararası insan hakları hukukunun ifade özgürlüğü üzerindeki kısıtlamaların ancak milli güvenlik, kamu düzeni ya da başkalarının hakları veya saygınlığını koruma gibi durumlarda uygulanabileceği hükmünü içerdiğine dikkati çekti. Açıklamada, "Bunların hiçbiri bu konuda uygulanamaz ve yeni yasa ifade özgürlüğünü suç kapsamına sokacaktır" denildi.
Uluslararası insan hakları hukukunun ayrıca, devletlerin ayrımcılık, düşmanlık ve şiddete teşvik eden ulusal, ırksal ve dini nefretin savunulmasını önlemesi gerektiğini bildirdiği kaydedildi. Ancak yeni yasanın bunun aksine neden olduğu kaydedildi.
Açıklamada Uluslararası Af Örgütü'nün Avrupa ve Orta Asya Direktörü Nicola Duckworth'ün şu sözlerine yer verildi:
"Bu yasa eğer uygulanırsa Fransa'nın ifade özgürlüğünün desteklenmesi konusundaki uluslararası yükümlülüğüne ters düşecektir. İnsanlar bu konudaki görüşlerini ifade etmekte özgürdür, Fransa'da da, Türkiye'de de, başka yerde de. Bu yasada söz konusu olan asıl şey, 1915 yılında Ermenilerin geniş çapta öldürme olaylarının ya da zorla yerlerinde edilmelerin soykırım olup olmadığı değil, Fransız yetkililerin bu tartışmaya ilişkin ifade özgürlüğünü kısıtlama girişimidir. Fransız yetkililer, uluslararası insan hakları konusundaki yükümlüklerine uymakta başarısız olmaktadır."
Yasaya itiraz girişimi giderek güçleniyor
Öte yandan  Ermeni yasasına itiraz etmek için anayasa mahkemesine gidilmesi konusunda parlamenterler tarafından başlatılan girişim giderek güçleniyor.
İktidar partisi Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) iki milletvekili daha, yasaya itiraz için anayasa mahkemesine gönderilen imza kampanyasına katılacağını açıkladı.
UMP milletvekilleri Jacques Myard ve Michel Diefenbacher'ın ardından yine iktidar partisi milletvekilleri Eric Straumann ve Jean-Philippe Maurer, anayasa mahkemesine gidilmesi için başlatılan girişime destek verdiklerini açıkladı.
Edinilen bilgiye göre, Meclis üyeleri dışında, Senatoda da iktidar ve ana muhalefetteki Sosyalist partisine üye bir grup senatör, yasaya karşı çıkmak ve anayasa mahkemesine gitmek için başlatılan imza sürecine destek vermeye hazırlanıyor.
Senatodaki, Komünist, Çevreci gruplardan bazı senatörlerin de katılımıyla anayasa mahkemesine gitmek için gerekli 60 parlamenter sayısına gelecek günlerde ulaşılması bekleniyor.
Fransız anayasasına göre, 60 milletvekili veya senatör Parlamentoda kabul edilen yasayı, bir ay içinde anayasa mahkemesine götürme hakkına sahip.
MİT'ten Irak'ta nokta operasyon: Gülistan Tetik etkisiz hale getirildi SASA Polyester'den hisse geri alım adımı Enerji ithalat faturası temmuzda arttı Berkshire Hathaway 1 trilyon dolara çok yakın Apple'da neler oluyor? 100 çalışanla yollar ayrıldı