TÜSİAD: Kayıt dışılık en büyük engel

Dernek, yeni yasama dönemine ilişkin beklenti raporunu yayımladı.

Abone ol

İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) yeni yasama dönemine ilişkin beklentileri raporunda yer verilen ''İş yapma ve yatırım ortamını değerlendirme'' anketinde, kayıt dışılık ve haksız rekabet TÜSİAD üyeleri tarafından en büyük engel olarak ifade edildi.

TÜSİAD'ın 2011 milletvekili genel seçimi öncesi düzenlediği ve ilk konuğu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olan ''Siyasi Parti Genel Başkanları Toplantı Dizisi''nde dağıtılan ''İş Dünyasının Yeni Yasama Dönemine İlişkin Beklentileri 2011-2015'' başlıklı raporda, ''Daha demokratik bir Türkiye'' alt başlığı altında yeni anayasa beklentilerine yer verildi. Yeni bir anayasa ihtiyacının zorunluluk haline geldiği belirtilen raporda, genel seçimlerde yüzde 10'luk ülke barajının Türk demokrasisinin kaldıramayacağı bir yük olmaya devam ettiği, milletvekili dağılımında eşitsizlik ve milletvekili-seçmen kopukluğu sorunlarını barındıran seçim sisteminin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Parti içi demokrasi sağlayan, partilerin iç işlerine karışmayan, demokratik bir siyasi partiler kanunu hazırlanması gerektiği dile getirilen raporda, kadınların eşit temsilini güvence altına almak için partilerin yerel ve genel seçim aday listelerinde en az üçte 1 oranında kadının seçilmesini sağlayacak düzenlemenin yasal zorunluluk haline getirilmesi gerektiği belirtildi.

Raporda, ''Yasama ve Yürütme'' alanında, anayasada, kuvvetler ayrılığı ilkesine sahip çoğulcu parlamenter demokrasinin kurum ve kurallarıyla hayata geçirilmesi, dokunulmazlığın yeniden düzenlenmesi, Cumhurbaşkanı'nın yaptığı işlemlerden sorumlu olmaması ile yaptığı işlemler arasındaki dengesizliğin giderilmesi gerektiği, kamu yönetimi reformu gerçekleştirilerek liyakatı temel alan bir modelin oluşturulması zorunluluğu ifade edildi.

Yeni anayasada ve ilgili kanunlarda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine uygun temel hak ve özgürlükler rejimi kurulması sağlanması gerektiği vurgulanan raporda, ''Düşünce ve ifade özgürlüğü, vatandaşına karşı saydam ve hesap veren 'hizmetkâr devlet' anlayışı, siyasi, sosyal, kültürel, dini ve cinsiyet vb. temelli her türlü ayrımcılığa karşı duran bir hukuk devleti sistemi gibi nitelikler 21. yüzyıl Türk demokrasisinin temel özellikleri olmalıdır'' denildi.

Devletin tüm eylem ve işlemlerinin yargısal denetime tabi olduğu bir anayasal çerçevenin oluşturulması gereğine işaret edilen raporda, yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi, hakim güvencesinin sağlanmasının önemi vurgulandı. Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hakkının yüksek mahkemeler, üniversiteler, TBMM'de temsil edilen siyasi partiler gibi kurum ve oluşumlara da tanınması gerektiği, başta yüksek yargı olmak üzere yargı kararlarının tutarlı olması gerektiği ifade edildi.

Haksız rekabet en büyük engel olarak gösterildi

Raporda, TÜSİAD üyeleri arasında genel seçimler öncesi TBMM'de grubu bulunan siyasi parti liderleriyle yapılacak görüşmelerde altı çizilmesi gereken iş yapma ve yatırım sorunlarının değerlendirilmesi amacı ile gerçekleştirilen anket çalışmasına da yer verildi.

''İş yapma ve yatırım ortamını değerlendirme'' anketinde, firmaların işleyişine engel olan sorunlar 0 ile 4 puan arasında değerlendirildi.

Anketin özet sonuçlarına göre; kayıt dışılık ve haksız rekabet TÜSİAD üyeleri tarafından en büyük engel olarak görülüyor.

Adalet mekanizmasının işleyişi, vergi idaresi, lisans ve izinler, vergi oranları, çalışma mevzuatının katılığı, yatırım yeri kullanımı ve edinimi ile yolsuzluk, 2'nin üzerindeki puanlamayla iş yapma ve yatırım ortamının önünde bulunan engeller olarak değerlendirildi.

Ankette ulaştırma altyapısı ve maliyetleri de sorun olarak görülürken, 2'nin altındaki puanlamayla şirket tasfiyesi, siyasi istikrar, iş gücünün eğitim ve beceri düzeyi, elektriğe erişim ve maliyetler, gümrükler ve dış ticaret mevzuatı, finansmana erişim, telekomünikasyon hizmetlerine erişim ve maliyetler ile güvenlik ve asayiş ise büyük engel olmasa da sorun olarak görülen unsurlar arasında yer aldı.

Anket çalışmasında, şirket kuruluşu en az engel oluşturan konu oldu.

Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor