TÜSİAD, İMKB yönetimindeki değişikliğe tepki gösterdi
TÜSİAD, İMKB yönetim yapısının KHK kararı ile değiştirilip yönetimde kamu etkisinin arttırılmasına tepki gösterdi.
Abone olİSTANBUL - İMKB'nin şirketleşmesi beklendiği bir dönemde , son düzenleme ile kamu etkisinin arttırılmasını eleştiren TÜSİAD Yönetim Kurulu, "Piyasa ekonomisi algısını olumsuz etkileyebilecek her türlü düzenlemeden kaçınılmalıdır" uyarısında bulundu.
TÜSİAD Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Türkiye'de bakanlıklar ve kamu kurumlarının yapısında değişiklikler öngören pek çok düzenleme ardı ardına yapılmaktadır. Bu düzenlemelerde istişare yöntemine yeterince açık olmayan Kanun Hükmünde Kararname yöntemi tercih edilmiştir. Bu süreçte yeterli görüş alma mekanizması işletilmediğinden, ilgili sivil toplum kuruluşları ve kamuoyu bu değişiklikleri ancak düzenlemelerin yürürlüğe girmesinden sonra takip edebilmektedir.
Son olarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) yönetiminde değişiklik yapan ve yönetim kurulunda kamunun ağırlığını artıran Kanun Hükmünde Kararname beklenmeyen bir değişiklik niteliğindedir. İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi haline gelmesi hükümetin de iş dünyasının da ortak amacıdır.
Uluslararası finans merkezi haline gelmiş örnekler incelendiğinde, İMKB'nin şirketleşmesi beklenirken, tam tersine son düzenleme ile kamu etkisi artırılmıştır. Bu nitelikte bir değişiklik hem ulusal, hem uluslararası piyasa ekonomisi algılamasını olumsuz etkileyebilecektir. TÜSİAD, piyasa ekonomisi algısını olumsuz etkileyebilecek her türlü düzenlemeden kaçınılmasını ve her düzeydeki düzenlemenin hazırlanmasında açık, saydam ve katılımcı süreçlerin işletilmesini savunmaktadır. Bu çerçevede, amacı yeterince anlaşılamayan söz konusu düzenlemeden beklenilen faydanın kamuoyuyla paylaşılmasına ihtiyaç duyulmaktadır."