Türkiye’de evlilik sektörü 30 milyar TL’yi geçti
Havaların ısınmasıyla düğün sezonu da başladı. İyi günde, kötü günde birlikte olmayı taahhüt eden imzayı atmanın bedeli ortalama 50 bin lira
Abone olKEZBAN KARABOĞA / İSTANBUL
TÜİK’in açıkladığı son rakamlara göre 2013 yılında Türkiye’de 600 binin üzerinde çift evlendi. Bu rakamın 2014'te 650 bin civarına ulaştığı ve 2015 yılında da artacağı öngörülüyor. Türkiye’de bir düğünün ortalama maliyeti 30 bin lira ancak işin içine ev alışverişi de girince toplam evlilik maliyeti ortalama 50 bin lirayı buluyor. Bu şekilde Türkiye’de evlenmenin ortalama maliyetinin 50 bin lira olduğu düşünüldüğünde evlilik sektörünün 30 milyar liranın üzerine çıktığı tahmin ediliyor. Çiftlerin en fazla önemi gösterdiği konu olan düğün mekanı seçiminde oteller ve açık alanlar en çok tercih edilen noktalar. Özellikle kalabalık düğünlere ev sahipliği yapacak olan çiftler otellerin büyük balo salonlarını tercih ediyor. Bu salonlar 500 ile 2 bin kişi arasında davetliyi ağırlayabiliyor. Bu arada Türkiye’de kadınlar için evlenme yaşı 23.6, erkeklerde ise 26.
‘Ramazan’ düğün tarihini etkiliyor
Dugun.com’un verilerine göre İstanbul’da bir otel düğünü yapmak isteyen çiftlerin kişi başı ortalama 100 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Bu rakam Türkiye’nin diğer illerinde farklılık gösteriyor. Örneğin İzmir’deki bir düğün için kişi başı gözden çıkarılacak harcama 75-100 lira arasında değişiyor. 350 kişilik bir düğüne 35 bin lira harcanıyor. Bu rakam Adana’da 15 bin 750, Bursa’da 60 bin lira olarak gerçekleşiyor. Ankara’da düğün yapacak çiftler için ortalama 300- 350 kişilik düğün için minimum 30 lira ortalama 50 lira fiyat veriliyor. 350 kişilik bir düğünde 17 bin 500 lira harcanıyor. Türkiye’de en popüler düğün ayları haziran, temmuz ve ağustos... Ancak son yıllarda ramazanın yaz dönemine denk gelmesiyle birlikte düğün tarihlerinde değişim yaşıyor. Örneğin geçen yıl temmuz ayına denk gelen ramazanda düğünlerde düşüş yaşandığı gözlemleniyor. TÜİK’in raporlarına göre; Ramazan ayına denk gelmeyen 2007 Temmuz’unda evlenme sayısı 87 binlerdeyken, 2013’te ramazanın temmuza denk gelen rakamın 45 binlere düştüğü görülüyor. Peki, düğün sezonunda son trendler neler?
Bütçesi, davetlisi az düğün trendi
Düğün için çok fazla harcama yapmak istemeyen, bunun yerine düğün sonrası etkinliklere bütçe ayıran çiftlerin olduğu biliniyor. Büyük şehirlerde yaşayan çiftlerin son dönemde batı tarzı, az davetliyle gerçekleştirilen düğünlere yöneldiği gözlemleniyor. Düğünlere davetli sayıları dünya istatistiklerine göre hali hazırda oldukça yüksek olsa da son dönemde genç çiftler daha düşük bütçelere mal olacak düğünlere yöneliyor.
Grand Cevahir Hotel & Convention Center Genel Müdürü Ahmet Küçükbaşkan şunları söylüyor:
“Aile büyükleri ile yapılan nikah ve düğün yemeklerinden sonra küçük bir arkadaş grubuyla eğlencelerine devam eden çiftler ‘after party’ tarzında eğlencelere sıcak bakıyorlar. Ayakta nikah konsepti, öğlen yapılan nikah kokteylleri de düşük bütçelerinden dolayı tercih ediliyor.”
En gösterişli düğünler Hindistan’da yapılıyor
Weddingreport.com'un araştırmalarına göre Avrupa'da evlenme oranlarındaki düşüklük sebebiyle daha az düğün gerçekleşirken harcamalar ve düğün davetli sayıları da Türkiye ve Doğu ülkelerine göre daha düşük seyrediyor. Hindistan en gösterişli düğünlerin yapıldığı ülke. Hindistan’daki düğün harcamaları 65 bin dolar ile 200 bin dolar arasında değişiyor. Türkiye’de ise bu rakam ortalama 11 bin dolar civarında.
www.dugun.com verilerine göre üç büyük şehirde otel düğünü fiyatları
İSTANBUL
Davetli başına minimum harcama 60 TL- 100 TL arası değişiyor. Ortalama 250-300 davetli olduğu takdirde 30 bin TL sadece düğün mekanına harcanan miktar
ANKARA
Ortalama 300-350 kişilik düğün için minimum 30 TL, ortalama 50 TL fiyat veriliyor. 350 kişilik bir düğünde 17 bin 500 TL harcanıyor.
İZMİR
Minimum fiyat 75 TL, ortalama fiyat 100 TL. 350 kişilik bir düğünde 35 bin TL harcanıyor.