Türkiye'nin notu krizle boğuşan ülkeler seviyesine yükseldi

Moody's not artışı sonrasında Türkiye'nin notu krizle boğuşan İspanya ve İzlanda'nın seviyesine yükseldi. İtalya ve İrlanda ise hala Türkiye'den öndeler.

Abone ol

İSTANBUL  -Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlu Moody's'in dün kredi notunu "Ba1"'den "Baa3"e yükseltmesinin ardından Türkiye artık Namibya, Hindistan, Romanya, Colombia, Kosta Rika, Peru, İzlanda, Endonezya, İspanya ve Uruguay ile aynı not meridyeninde yer alıyor.

Saha Kredi Derecelendirme Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı Suhan Seçkin kredi derecelendirme kuruluşlarının ülkelere not verme metodolojileri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Moody's'e göre Türkiye ile aynı not meridyeninde yer alan Namibya'nın eski bir İngiliz sömürgesi olduğunu, dünyanın en büyük 4. uranyum üreticisi olduğunu belirten Seçkin, söz konusu ülkenin en büyük ihraç kalemlerinden birisinin elmas olduğunu hatırlattı.
Elmasların tüm çıkarım haklarının da De Beers ailesinin elinde olduğunu anımsatan Seçkin, "Ülkenin yapılanması da bu ekonomik gerçeklere göre olmuştur" dedi.
Uruguay'ın ise son 10 yılda Türkiye'ninkine benzer bir ekonomik başarı gösterdiğine dikkati çeken Seçkin, söz konusu ülkenin 2008 krizinden en az etkilenen Latin Amerika ülkesi olduğunu dile getirdi. Seçkin, "Bizden daha üst basamaklarda olan Panama ve Trinidad&Tobago gibi ülkeler ise İngiliz ve Amerikan etkisiyle ekonomik olarak iyi organize olmuş, batılı sisteme bağlı ülkelerdir. Panama'nın özel durumu ise boğaz geçişi yüzünden Amerika'nın özel ilgisine mahzar olmasıdır" ifadelerini kullandı.

İrlanda bile bizden yüksek

Suhan Seçkin, bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin de Türkiye'nin notunu artıracağını belirterek, "Bunun sinyalini dünkü demeçlerinde de görmek mümkün" dedi.
Bir dönem adı krizlerle anılan İtalya'nın notunun Türkiye'den yüksek olmasının açıklanabilir olmasına rağmen İrlanda'nınkinin açıklanamaz olduğunu vurgulayan Seçkin, "Bunu ancak 'domino etkisi' korkusuyla açıklayabiliriz. İrlanda'nın resmen default etmesi çok şeyi tetikleyebilir. Üç büyük derecelendirme kuruluşunun politik etkilerden uzak olmadığını göstermek bakımından iyi bir örnektir" ifadelerini kullandı.

Botsvana'nın 1966'da bağımsızlığını kazandığında kişi başına düşen gelirinin 70 dolar olduğu bilgisini veren Seçkin, söz konusu ülkenin şu anda kişi başına düşen milli gelirinin 14 bin dolar olduğunu, dünyanın başarı hikayelerinden birisi olduğunu ifade etti.
Ülkenin son yıllarda büyük bir özelleştirme hamlesi içinde olduğuna dikkati çeken Seçkin, Trinidad ve Tobago'nun ise 1962 yılında İngilizlerden bağımsızlığını kazandığının altını çizdi.

Burada petrol çıktığını ve ikinci dünya savaşında Amerikan üssü olarak hizmet verdiğini hatırlatan Seçkin, "Şimdilerde de hem petrol ülkesidir, hem de gelişmiş bir petro-kimya sanayisi vardır. Küçük bir ülke olduğundan ve Amerika'nın arka bahçesi olması hasebiyle ekonomik olarak kişi başına gelirleri 20 bin dolar civarındadır" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin 1990 yılında zaten "yatırım yapılabilir" seviyede olduğunu aktaran Seçkin, sözlerine şöyle devam etti:
"Ancak daha sonra bu notumuz düştü. Ülkemizin notu bir kaç yıl önce artırılmalıydı, olmadı. Burada sorgulamamız gereken üç büyük derecelendirme kuruluşunun metodolojileri ve politik etkilere açıklığıdır. Dünya çapında oluşmuş olan oligopolistik derecelendirme pazarını daha ne kadar sürdürebilecekleridir. Bu konuda yerel derecelendirme kuruluşlarının desteklenmesi gerektiği açıktır. Bu sayede rekabet oluşacak ve üç kız kardeşin hakimiyeti bitecektir. Yine de, notumuz nerede olmalı sorusuna yanıt vermek gerekirse; S&P ve Fitch'in notlama skalasında A veya A , Mooody's de ise A3 seviyesinde olmalıyız diye düşünüyorum."

Moody's ve Fitch'e göre aynı, S&P'ye göre bir basamak düşük

[PAGE]

Moody's ve Fitch'e göre aynı, S&P'ye göre bir basamak düşük

Hazine Müsteşarlığı verilerinden derlenen bilgilere göre Türkiye, Moody's'ten Baa3, S&P'den BB , Fitch'ten ise BBB- notuna sahip. Buna göre Türkiye Moody's ve Fitch'e göre aynı not görümüne sahipken, S&P'ye göre not görünümü bir basamak düşük.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'e göre Türkiye'nin yatırım notu Baa3 seviyesinde. Türkiye bu notu ile Namibya, Hindistan, Romanya, Kolombiya, Kosta Rika, Peru, İzlanda, Endonezya, İspanya ve Uruguay ile aynı seviyede.
S&P'ye göre ise Türkiye'nin notu BB , görünümü de durağan. Türkiye bu not ile S&P'ye göre Romanya, Endonezya, Filipinler, Barbados ve Hırvatistan ile aynı not meridyeninde yer alıyor. S&P notu yükseltmeden önce Türkiye BB notuna sahipti ve Guatemala, Ürdün, Portekiz, Macaristan ve Kosta Rika ile aynı not görünümüne sahipti.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'e göre ise Türkiye BBB- seviyesinde. Bu da Türkiye'yi Fas, Namibya, Hindistan, Hırvatistan, Romanya, Endonezya, Kolombiya, Bulgaristan, Azerbaycan ve Uruguay ile aynı not görünümüne sahip yapıyor.

Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor