”Türkiye'nin iş adamları Hindistan'da ortak işler yapabilecek”

Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik işbirliğimizin potansiyeli çok büyük olduğundan Hindistan'la yatırım konusuna çok büyük önem verdiklerini söyledi

Abone ol

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türkiye'nin firmaları, iş adamları Hindistan'da ortak işler yapabilecekler, Hindistan'a yatırımlar yapabilecekler, beraber başka yerlerde işler yapabilecekler, dolayısıyla ekonomik işbirliğimizin potansiyeli çok büyük olduğu için bu konuya çok büyük önem veriyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, ziyaretin Türkiye'den Hindistan'a cumhurbaşkanlığı düzeyinde 15 yıl sonra yapılan ilk ziyaret olması bakımından önem arz ettiğini söyledi.

Gül, ziyarette kendisine Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, milletvekilleri, belediye başkanları ve iş adamlarından oluşan geniş bir heyetin eşlik edeceğini bildirdi.

Ziyareti çerçevesinde Hindistan Cumhurbaşkanı Pratibha Devisingh Patil, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ansari, Başbakan Singh, Dışişleri Bakanı Krishna, İktidar Partisi (Kongre) Başkanı Sonia Gandhi ve Ana Muhalefet Partisi (BJP) Başkanı Swaraj ile de görüşeceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca, Yeni Delhi'deki Amity Üniversitesi tarafından kendisine verilecek fahri doktora unvanı törenine ve Mumbai Başkonsolosluğunun yeni binasının resmi açılışına katılacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan'ın nüfus itibarıyla dünyanın ikinci, gayri safi milli hasıla bakımından da dünyanın üçüncü büyük ülkesi olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olmasına rağmen aynı zamanda kalkınmakta olan bir ülke sınıfına da giriyor. Enformasyon teknolojisinde dünyanın en ilerisi, bilgisayar yazılımında dünyanın en ilerisi, ama bütün bunlara rağmen nüfusunun büyüklüğü düşünüldüğünde kalkınmakta olan bir ülke. Bunu şunun için söylüyorum; orta dönemde Hindistan'da 600 milyar dolar altyapı yatırımları yapılacak. Hala çok büyük altyapı noksanlığı olan bir ülke, şimdi böyle bir ülkeye çok büyük iş adamları heyetiyle gidiyor olmamız çok önemlidir. Türkiye'nin firmaları, iş adamları Hindistan'da ortak işler yapabilecekler, Hindistan'a yatırımlar yapabilecekler, beraber başka yerlerde işler yapabilecekler, dolayısıyla ekonomik işbirliğimizin potansiyeli çok büyük olduğu için bu konuya çok büyük önem veriyoruz.

Hindistan'da bulunduğumuz süre içinde dünyanın birçok büyük şirketi olarak bilinen Hindistanlı şirketlerle iş adamlarımızla birlikte onları kabul edeceğim, onlarla görüşeceğim. Oradaki ekonomik faaliyetlerimize bu ziyaretimde özellikle önem vereceğim."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hindistan'daki temaslarını ardından 12-13 Şubat tarihlerinde de Bangladeş'e resmi ziyarette bulunacağını anımsatarak, bu ziyaret kapsamında Bangladeş Cumhurbaşkanı Mohammad Zillur Rahman, Başbakan Sheikh Hasina, Dışişleri Bakanı Dipu Moni, Maliye Bakanı Abul Maal Abdul Muhith ve muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi lideri ve eski Başbakan Khaleda Zia ile görüşeceğini, ayrıca Türkiye-Bangladeş İş Forumu çerçevesinde iş dünyası temsilcileriyle bir araya geleciğini bildirdi.

Gül, Dakka Üniversitesi tarafından kendisine verilecek fahri doktora unvanı törenine de katılacağını belirtti.

Tarihi ve kültürel bağlara sahip Hindistan ve Bangladeş ile olan ilişkilerin hızla geliştiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretlerde ikili ilişkilerin gözden geçirileceğini, başta ekonomik ve ticari ilişkiler olmak üzere her alanda işbirliğinin artırılması imkanları üzerinde durulacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretlerinin Türkiye'nin Hindistan ve Bangladeş ile olan ilişkilerini daha da derinleştireceğine inandığını kaydetti.

Galatasaray Devler Ligi'ne veda etti İkinci el araç satışı sil baştan yenilendi Çelik: Turizm bölgelerindeki doluluk endişe verici Avrupa'nın talebi demir-çelikte Türkiye'ye ihracat rekoru getirdi DiafonBox ile 250 bin evi akıllandıracak