Türkiye'nin etrafına yüksek duvar örmeyiz

Babacan, "Yeni Merkez Bankası başkanını önceden açıklamak 'topal ördek' durumu yaratır" dedi.

Abone ol

DAVOS  – Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Türkiye aslında sermaye akımlarına ihtiyacı olan bir ülke. 'Sermaye istemeyiz' diyecek bir lüksümüz yok" dedi.

Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılmak üzere, Davos'ta bulunan Babacan, CNBC-e televizyonun yayınına katıldı.

"Sermaye hareketleri" ile ilgili bir soru üzerine Babacan, "Bu sadece kısa vadede etkisi. Eğer sorun derinleşirse daha ciddi problemler karşımıza çıkarsa Türkiye'ye bunun yansıması daha farklı olur. Şu anda dünyada ciddi bir likidite bolluğu bulluğu var. Bu likidite bolluğunun gelişmekte olan ülkelere doğru daha fazla sermaye akımına sebep olduğunu görüyoruz. Türkiye aslında sermaye akımlarına ihtiyacı olan bir ülke. 'Sermaye istemeyiz' diyecek bir lüksümüz yok" diye konuştu.

Türkiye'nin etrafına yüksek duvarlar örücü bir yaklaşım yok

2011 bütçesini rahatlatmak için 2011 yılında yapılacak bazı harcamaları 2010 yılına kaydırdıklarını belirten Babacan, "Maliye politikası açısından bütçe açısından baktığımızda oldukça sıkı bir durumdayız" dedi.

Babacan, "Türkiye sermaye hareketlerinin açık olduğu bir ülke, bu böyle olmaya devam edecek. Bu çok önemlidir, uzun vadeli bir güven ilişkisidir" dedi.

"Kontrol anlamında bir önlem gelmeyecek" sorusu üzerine Babacan, "Kelime yanlış anlaşılabiliyor. Kontrol derken izleme yakından gözetlemeden bahsediyorsanız evet, tabi ki kontrol altında. Ama kontrol derken kısıtlama yasaklama etrafına duvar çevirici, Türkiye'nin etrafına yüksek duvarlar örücü bir yaklaşım kesinlikle söz konusu olmaz" diye konuştu.

Serbest kur rejiminden taviz verilmeyecek

Kur konusundaki bir soru üzerine Babacan şöyle konuştu:

"Herkesin gönlünde temenni ettiği farklı kur seviyeleri olabilir ama bizim partimizin ve hükümetimizin kur konusundaki bakışı çok açık. Türkiye'de serbest kur rejimi vardır. Bundan taviz verilmeyecektir. Kur için bir alt yada üst sınır yoktur bunları demeye başladığınız anda kendi kendinizi vurursunuz. Türkiye gelir 3-6 ay sonra bir başka felaketle karşı karşıya kalır. Biz serbest kur rejimi diye yola çıktık. Resmi pozisyon budur. Ama şahsi görüşler olur."

Yeni MB başkanını önceden açıklama 'topal ördek' durumu yaratır

Merkez Bankası Başkanının değişmesiyle ilgili soruya ise Babacan, "Önce bir pozisyon boşalacak sonra tekrar bir atama yapılacak. Önceden olmuyor. Bu konunun artıları var eksileri var. 3 ay önce yeni Merkez Bankası başkanını açıklasak herhalde bugünkü başkanı kimse dinleyen olmaz. Herkes yeni başkanın peşine düşer. O da bir topal ördek diye tabir edebileceğimiz yanlış bir sıkıntıyı tabloyu da beraberinde getirebilir. Artılarını eksilerini iyi düşünmek lazım. Bir boşluk bir sıkıntı ara geçişte herhangi bir problem beklemiyorum açıkçası. Eskisi gibi değil işler. Merkez Bankası başkanını iki dudağı arasında değil işler" dedi.

Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu Prof. Dr. Hasan Sözbilir yeni fay hattı tespit edildiğini açıkladı