Türkiye bu yıl yüzde 3 büyür

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Raiser, Türkiye için bu yıl yüzde 2-3 oranında bir büyüme ve yüzde 8 cari açık tahmininde bulundu.

Abone ol
ANKARA - Dünya Bankası'nın yeni Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye için bu yıl yüzde 2-3 oranında bir büyüme ve GSYH'nın yüzde 8'i kadar da bir cari açık tahmin ettiklerini söyledi.
Orta Vadeli Program'da bu yıl yüzde 4 büyüme, cari açığı GSHY'ya oranının da yüzde 8 olması bekliyor.
Reuters'ın sorularını yanıtlayan Raiser, makroekonomik tahminlere ilişkini olarak, Dünya Bankası ve IMF'nin büyüme tahminlerinin Türkiye'ye göre daha muhafazakar olduğunu, bunda dış belirsizliğin etkisinin bulunduğunu belirterek, ''Bu oranları, gelişmelere göre yükseltebiliriz de düşürebiliriz de'' dedi.
Türkiye'nin, Avrupa ile entegre olduğunu ve kısa vadede, euro bölgesindeki ekonomik büyümeden etkilenmeden kalamayacağını belirten Raiser, dış gelişmelerin Türkiye'nin makro hedefleri üzerinde etkili olacağını kaydetti.
"Cari açık, (GSYH'nın) yüzde 10 ile zirveye ulaştığı Ekim ayından bu yana bir iniş içinde bulunuyor. Cari açık, bu yıl yüzde 8 civarında gerçekleşebilir" diyen Raiser, "Cari açık yüksek; açıktaki daralmanın hızlanması için iç talepteki büyümenin azalması ve büyümemesi gerekiyor'' diye konuştu.
Türkiye'nin enerji ithalatında yapabileceği pek fazla bir şeyin bulunmadığını vurgulayan Raiser, orta vadede, cari açığın yüzde 5'ler seviyesine indirilebilmesi için Türkiye'nin, rekabeti geliştirici, iç talebi azaltıp ihracatı artıcı yapısal reformlara devam etmesi gerektiğini söyledi.
MB'nin enflasyonla mücadelesinden memnunuz
Raiser, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminini dün açıkladığını, bunun hızlı dezenflasyon sürecinin ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceğini belirterek, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadeleyi ciddiye almasından memnun olduklarını kaydetti.
Türkiye'nin uyguladığı bir para politikası çerçevesi bulunduğunu ve serbest dalgalı döviz kurunun, diğer ülkelere göre Türkiye'ye daha çok esneklik sağladığını ifade eden Raiser, Merkez Bankası'nın, bu yılki enflasyon hedefine yaklaşmada başarılı olmasını ümit ettiğini söyledi.
Merkez Bankası'nın, volatil bir dış ortamda yumuşak inişi gerçekleştirmeye çalıştığını, Ekim ayından bu yana da parasal sıkılaştırmaya gittiğini anlatan Raiser, belirsizliğin olduğu bu ortamda, Merkez Bankası'nın politikaları konusunda sonuçları görmeden bir değerlendirmede bulunamayacaklarını ifade etti.
İşgücü piyasası reformlarının öneminin altını çizen Raiser, Türkiye'nin iş iklimini geliştirmede, işgücü piyasasını reforme ederek daha rekabetçi bir yapıya kavuşabilecek manevra imkanına sahip olduğunu da vurguladı.
RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur Hava ve enerjide yüzde 60 tasarrufla yılda 714 ton emisyon azaltacak İnşaat malzemesi endeksinde düşüş