Türkiye az vergi topluyor, az kamu harcaması yapıyor

TÜSİAD'ın hazırladığı Türkiye'de Büyümenin Kısıtları: Bir Önceliklendirme Çalışması "Sanayi Politikaları Yuvarlak Masa Toplantısı" etkinliği kapsamında tanıtıldı.

Abone ol

İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından hazırlanan "Türkiye'de Büyümenin Kısıtları: Bir Önceliklendirme Çalışması"na göre, Türkiye'nin yüksek oranlarda sürdürülebilir bir büyüme patikasında olabilmesi için "eğitim düzeyi ve kalitesi ile bilişsel becerilerde" ve "üretim ve ihracatın teknolojik içeriğinde" iyileşme gerekiyor.

TÜSİAD'ın, Türkiye'nin büyüme ve rekabet gücünü sınırlayan etkenler arasında bir önceliklendirme yaparak, hangi etkenlerin yarattığı kısıtların hafifletilmesi halinde Türkiye'nin büyümesinin ve rekabet gücünün olumlu yönde etkileneceğine dair öngörülerde bulunmak ve tespit edilen darboğaz alanlara yönelik politika önerileri geliştirmek amacıyla hazırlanan çalışması, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da katıldığı "Sanayi Politikaları Yuvarlak Masa Toplantısı" etkinliği kapsamında tanıtıldı.

Büyümenin önündeki engeller içinde ilk akla gelenin finansmana erişim olduğuna işaret edilen rapora göre, finansmana erişimi kolaylaştırmaya yönelik politikaların tek başına büyümede bir sıçrama yapacağı şüpheli. Eğitim kalitesinin yükselmesinin, verimliliğe olan potansiyel etkisi büyümenin önündeki engeller bağlamında irdelenmesi gereken bir konu olarak görülüyor.

Daha fazla vergi toplanabilmesi büyümeyi olumlu etkileyecek

Vergi gelirleri ve devlet nihai tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı incelendiğinde ise Türkiye görece az vergi topluyor ve daha az kamu harcaması yapıyor.

Kamu yatırımlarının toplam faktör verimliliği (TFV) ve pozitif dışsallık yarattığı düşünüldüğünde verginin tabana yayılarak daha fazla vergi toplanabilmesi ve bu çerçevede daha kaliteli ve daha fazla kamu hizmeti sunulması büyümeyi olumlu yönde etkileyecek.

Asgari ücretlerin, medyan ücrete göre yüksek olması ve düşük ücretlerden yüksek oranda vergi alınması Türkiye'de işgücü piyasalarında belirli bir düzeyde katılık olduğunu gösteriyor.

Rapora göre, Türkiye'nin yüksek oranlarda sürdürülebilir bir büyüme patikasında olabilmesi için eğitim düzeyi ve kalitesi ile bilişsel becerilerde önemli bir iyileşme, Türkiye'de üretim ve ihracatın teknolojik içeriğinde ciddi bir iyileşme gerekiyor.

Uluslararası bulgular, söz konusu iki etkenin kendi başlarına ülkenin büyüme performansını doğrudan etkileyen değişkenler olduğunu gösterirken, eğitim düzeyi ve kalitesinin artması, eğitime ayrılan kaynakların artmasını ve bu kaynakların daha verimli kullanılmasını gerektiriyor.

Cari açık için kalıcı çözüm, Sanayi Stratejisi'ndeki değişiklikleri hayata geçirmek

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner de açılış konuşmasında, sanayinin öncelikli bir konu olduğunu belirterek, sanayide yapılacak atılımla, sanayi konularına yapılacak inovasyon kapasitesi, teknoloji üzerine yatırımlarla Türkiye'nin önünün açılacağını söyledi.

Boyner, cari açık sorununun tek kalıcı, yapısal çözümünün, Sanayi Strateji

Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu Prof. Dr. Hasan Sözbilir yeni fay hattı tespit edildiğini açıkladı İnşaat sektörü 'çözümü' yabancı işçide buldu Coca-Cola beklentilerin üzerinde ciro elde etti