Turkcell'den ”Olağanüstü durum merkezi”

Terzioğlu, "Turkcell olası bir deprem anında, hızla deprem bölgesine ulaşarak baz istasyonlarının en kısa sürede yeniden çalışmasını sağlayacak" dedi.

Abone ol

ANKARA- Turkcell, doğal afet ve felaket durumlarında da hizmete devam edebilmek için İstanbul'daki veritabanını yedeklediği "Olağanüstü Durum Merkezi"ni Ankara'da kurdu.

Kısa sürede faaliyete geçip minimum 10 gün süreyle çalıştırılacak bir altyapı üzerinde kurulan merkezde, abone bilgilerinin saklandığı 8 veritabanı bulunuyor. Deprem riski altındaki İstanbul'da bulunan veritabanları Ankara'da birebir yedeklendi, bir 3G, bir de 2G santrali de kuruldu.

Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, Turkcell Ankara Plaza'da yer alan Olağanüstü Durum Merkezini tanıttı.

Haziran sonu itibarıyla Turkcell'in kapsama alanının nüfusun yüzde 99,05'ine ulaştığını belirten Terzioğlu, Türkiye'de nüfusu 1000 ve üzerindeki yerleşimlerin tamamının kapsandığını, 500-1000 nüfus derinliğindeki 5 bin 857 yerleşimin ise 5 bin 787'inin kapsandığını bildirdi.

Türkiye'deki 34 bin 191 köyün 30 bin 9'unda Turkcell'in bulunduğunu ifade eden Terzioğlu, iş sürekliliğine her yıl kaynak ayırdıklarını, sadece Turkcell'in tüm 3G şebekesinde ilk günden 2 misli frekans kaynağı kullanacak şekilde yatırım yapıldığını söyledi. Mobil baz istasyonlarına ilave olarak, bunların uydular üzerinden Turkcell şebekesine bağlanmasını sağlayan "uydulu mobil GSM servis istasyonları"nın çoğuna şirketinin sahip olduğunu belirten Terzioğlu, Turkcell'in uydu donanımlı 16 aracının bulunduğunu bildirdi.

20 milyon dolarlık yatırım

Normal isleyiş dışında tüm GSM operatörlerinin deprem, yangın, sel, saldırı gibi olağanüstü durumlar için olasılık hesapları yaparak, önlemler ve acil durum planları geliştirdiklerini ifade eden Terzioğlu, Turkcell olarak çok önemsedikleri bu konuda yıllardan beri çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Terzioğlu, şöyle konuştu:

"1999 yılında Marmara depremini yaşayan operatör olarak bu felaketten öğrendiklerimizi altyapı ve şebeke yapılanma stratejimizde kullandık. Turkcell'in her türlü faaliyetinin, iletişim altyapısının, şebekesinin, normal operasyonun devamını engelleyen olayların sonrasında, bunların en kısa zamanda normal işleyişine dönebilmesini sağlamak üzere İş Sürekliliği Yönetimi adı altında bir acil durum programı uyguluyoruz. Bu programda şu anda 80 kişi çalışıyor. Turkcell şebekesinin altyapısını oluşturan 470'i aşkın GSM santrali, 24 ilde 28 farklı binada hizmet veriyor. Ayrıca 12 farklı lokasyondaki santral konteynerlerimiz hizmet veriyor. Herhangi bir afet anında hazırlıklarımızı, farklı lokasyonlarda kurulu olan sistemlerimizi devreye alarak, bunların merkezde olduğu gibi başka bir yere taşımaya gerek kalmadan çalışması için yapıyoruz. Geniş bir coğrafyaya yayılan teknik altyapımız nedeniyle bir merkezde olabilecek felaketi başka bir merkezden yönetme planlarımızı hazırladık. Bu yıl içinde santral kurulacak il sayısının artırılması yönünde de çalışmalarımız devam ediyor."

Terzioğlu, İstanbul'da büyük bir deprem olasılığına karşı kritik sistemlerini Ankara'da yedeklediklerini, zarar gören baz istasyonlarının tekrar servis verebilecek hale getirilmesi çalışmalarının uzun sürmesi durumunda mobil baz istasyonlarını bölgeye göndererek acil kapsama sağladıklarını söyledi.

Sistemler için hiç bir destek almadan 20 milyon dolar yatırım yaptıklarını ve "zorunlu değil gönüllü çalıştıklarını" belirten Terzioğlu, "Turkcell olası bir deprem anında teknik ekipleriyle, hızla deprem bölgesine ulaşarak durum tespiti yapacak ve varsa hasar görmüş baz istasyonlarının en kısa sürede yeniden çalışmasını sağlayacak yetkinliğe sahiptir" dedi.

En kötü senaryoya göre hazırlık yaptıklarını dile getiren Terzioğlu, olası felaketlere yönelik sistemleri üzerinde düzenli olarak tatbikatlar yaptıklarını ifade etti.

Zarar gören baz istasyonlarının tekrar servis verebilecek hale getirilmesi çalışmalarının uzun sürmesi durumunda bölgeye mobil baz istasyonu, transmisyon kulesi veya uydu mobil göndererek bölgesel iletişim ihtiyacının hızlı şekilde çözülebildiğini kaydeden Terzioğlu, toplam 70 tam mobil baz istasyonu ve kulelerinin bulunduğunu, ayrıca yarı mobil olarak 262 tekerlekli baz istasyonu (karavan mobil) ve karavan kulelerinin hizmete hazır olduğunu, bakım çözüm ortaklarıyla birlikte de 962 jeneratöre sahip olduklarını söyledi.

Genel Sağlık Sigortası’na ilişkin düzenlemeler komisyonda kabul edildi TCMB ile Umman Merkez Bankası mutabakata vardı Putin, NATO'ya meydan okudu: Dünyada benzeri yok Borsa günü yatay seyirle tamamladı Hazırlıklar tamamlandı! 'Dijital Telif Yasası' Meclis'e geliyor