Turkcell mobil internete odaklanacak
Turkcell 2012 yılında mobil internet alanında büyüme ivmesinin devam etmesini bekliyor. "Hayat paylaşınca güzel" sloganı ile bu alanda aktif olacaklarını söyleyen Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, önümüzdeki dönemde mobil internette fiyatlarda düşüş, k
Abone olÖzlem ERMİŞ BEYHAN
Cep telefonları yerini büyük bir hızla, hem iş hem de eğlence merkezi olan 'akıllı telefonlara' bırakıyor. Bu değişim, mobil iletişimde rekabeti mobil internet alanına sürüklüyor. Turkcell'in son dönemde kullanmaya başladığı 'Hayat paylaşınca güzel' sloganı işte bu yeni rekabet dinamiğinin bir ürünü. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, 2012 yılında bu trendin süreceğini ve "paylaşma" kavramına odaklanacaklarını söyledi.
Mobil iletişim sektöründe internet ve yakınsamanın ödümüzdeki dönemde anahtar konumda olacağını anlatan Ciliv, "Medya, internet, finans, sağlık gibi farklı sektörlerde mobil internete bağlı olarak başlayan yeni açılımlar, hareketlenmeler aynı hızla devam ediyor. Önümüzdeki yıl ve sonraki dönemde internet mobil olarak çok daha geniş kitlelere ulaşıyor olacak" dedi.
Cep telefonları cüzdan, TV, oyun konsolu oldu
Ciliv sektördeki önemli değişimin altını çizdi: "Akıllı cihazlarla artık cep telefonları bilgisayarımız, cüzdanımız, televizyonumuz, sağlık monitörümüz, müzik çalarımız, oyun konsollarımız haline geldi. Mobil servis ve uygulamalar dünyasında sonsuz bir olasılık yelpazesi söz konusu. Hiç tahmin edemediğimiz teknolojiler de geliştirilip, hayatımızın parçası olabilirler. Ama net olarak görünen bir şey var ki akıllı cihazlar çok daha fazla bir şekilde hayatımızın içinde yer alacak." Akıllı telefonlara artan ilgi beraberinde mobil internet kullanımında artışı getiriyor. Bu trendin fiyatlarda da bir ucuzlama getirdiğini anlatan Süreyya Ciliv şöyle devam etti:
Mobil internette fiyatlar 1 yılda % 32 ucuzladı
"Mobil internete artan bir ilgi var. Mobil internette kullanım bazında birim fiyatlar bir yılda yüzde 32 oranında düştü, abone başı mobil internet kullanımı yüzde 67 oranında artış gösterdi. Artık müşterilerimiz daha avantajlı fiyatlara daha çok mobil internetin tadını çıkarıyorlar. Bu seyrin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini öngörüyoruz." İşte bu öngörü Turkcell'in yeni sloganının da belirlenmesinde etkili olmuş. Ciliv'in anlattıkları "Hayat paylaşınca güzel" sloganını 2012'de sıkça duyacağımızı gösteriyor: "Önümüzdeki dönemde Turkcell olarak 34.4 milyon müşterimizle birlikte “Hayat Paylaşınca Güzel” diyecek ve “Paylaşma” kavramını odağımıza alacağız. Çünkü mobil iletişim teknolojilerinin ve iletişim alışkanlıklarının geldiği son noktada “Paylaşma, sevgi, birarada çalışma, işbirliği” kavramları daha önce hiç olmadığı kadar geniş ve özel bir anlama sahip."
Anadolu'yu gezip MobilŞirket'i anlatacak
Turkcell için 2011 yılı "büyüme ivmesinin güçlendirildiği" bir yıl olmuş. Süreyya Ciliv şirketin yıl başında öngörülen hedeflere ulaştığını belirterek şöyle devam etti: "Müşteri memnuniyetine yönelik yatırımlar ve yenilikçi teklifler ile 2011’de büyüme ivmemizi daha da güçlendirdik. 2007 yılından bu yana, Türkiye’nin ve pazarın yüksek büyüme potansiyeline inanarak yaptığımız 3G ve fiber optik yatırımlarımız sayesinde mobilite, internet, akıllı cihaz ve uygulama alanlarındaki liderliğimizi sürdürdük."
Geçtiğimiz yıla baktığında Turkcell Genel Müdürü "şirket ve ülke adına gurur verici işler" görüyor. Ciliv bu çalışmaları şöyle anlattı: "2011 Nisan'ında Turkcell Europe ile Almanya pazarındaki operasyonumuza start verdik. Kısa zamanda çok büyük bir ilgi ile karşılandık Almanya’da. New York Borsası’ndaki 10'uncu yılımızı New York’ta, Türkiye ve Turkcell bayraklarının dalgalandığı NYSE binasında kutladık. Yine 2011’de “Turkcell MobilŞirket” vizyonumuz start aldı. Şirketlerimize mobil iletişimin sağladığı olanakları tanıtmak ve danışmanlık vererek yaşayacakları teknolojik dönüşümü kolaylaştırmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Anadolu’yu geziyoruz ve binlerce şirketimize bu vizyonu anlatmayı hedefliyoruz. Özellikle açılan yeni çağrı merkezleri ile sektörümüzün istihdama katkısı daha da belirginleşti. Biz de hem var olan merkezlerimize yeni alımlar yaparak hem de Karaman, Artvin gibi yeni lokasyonlarımızı hayata geçirerek istihdam yaratmaya devam ettik. Ayrıca altyapı yatırımlarımız da sürdü 2011 yılında. Turkcell Superonline ile evlere kadar saniyede 1000 Megabit internet hızımız ile, Türkiye’yi dünyada ilk 10 ülke arasına soktuk. 73 kente ve 28 bin km’yi aşkın fiber altyapıya ulaştık."
Uzun vadeli hedefler belirledik büyüme potansiyeline inandık
Türkiye'nin hızlı büyüme performansı ile global trendden aynışmasının kendileri için mutluluk verici olduğunu anlatan Süreyya Ciliv, Turkcell olarak uzun vadeli hedefler paralelinde bir vizyon belirlediklerinin altını çizdi. "Örneğin 2007 yılından bu yana, Türkiye’nin ve pazarın yüksek büyüme potansiyeline inanarak yaptığımız 3G ve fiber optik yatırımlarımız sayesinde ülkemiz bugün dünyanın en iyi altyapılarından birine sahip" diyen Turkcell Genel Müdürü, "Bu altyapı sayesinde bugün sektörümüz mobilite, internet, akıllı cihaz ve uygulama alanlarında etkileyici bir hareketliliğe sahne oluyor" şeklinde konuştu.
Hükümet teknolojide işbirliğine açık, bu teşvik ediyor
Turkcell Genel Müdürü 2012 yılına dair oldukça olumlu.
Ciliv, "Hükümetimiz teknoloji, inovasyon ve girişimcilik gibi konularda her an işbirliğine açık. Bu teşvik ortamı sektörümüzü olumlu yönde etkileyecek" dedi ve uzun vadeli vizyonlarını şu sözlerle özetledi: "Biz istiyoruz ki, Çukurova’daki bir çiftçimiz mobil iletişimin nimetlerinden faydalanarak verimini katlasın, Güneydoğu’da doktora ulaşamayan hastalarımız cep telefonu sayesinde binlerce kilometre uzaktaki doktoruna muayene olsun, taksicilerimiz araç takip sistemi sayesinde can güvenliğiyle işini yapsın, çocuğunun harçlığı biten anne cepten anında oğluna para gönderebilsin… Mobil internetin, akıllı cihazların 2012 yılında daha çok kullanılacağını ve daha çok müşterimizin hayatını bu şekilde kolaylaştıracağımızı öngörüyorum."
Yeni bir şirket kursam yine mobil iletişimde olurdu
Bugün yeni bir şirket kursanız, hangi sektörde ne yapardınız?
Başından beri teknoloji hep hayatımdaydı. Mobil iletişim teknolojilerinin bugün geldiği nokta, hayatımızı bu denli olumlu yönde etkileyişi gerçekten etkileyici. Şayet yeni bir şirket kursam mutlaka mobil iletişim ile de alakalı bir şirket olurdu.
Geçtiğimiz yıl bir yönetici olmanın en zor tarafı neydi?
Açıkcası şimdi geçen senelerde ektiğimizi biçiyoruz. Vizyonumuz sayesinde Türkiye’ye inanılmaz bir mobil iletişim alt yapısı kazandırdık ve teknolojik dönüşüm için hazırız. Müşterilerimizin mobil internete, uygulamalarımıza artan ilgisi devam ediyor. Bu hızlı değişim ve ilerleme süreci zor değil, keyifli bir süreç.
Önümüzdeki yıl için sizce şirketlerin hazır olması gereken yeni gelişmeler ne olacak?
Daha düne kadar hayatımızda olmayan bulut bilişim, mobil uygulamalar ve diğer yeniliklere adapte olan, teknolojik dönüşümü yaşayan şirketler rekabette bir adım öne geçiyor. İşte bu noktada gelin hep birlikte teknolojik dönüşümün bir parçası olalım; şirketlerimizi, ekonomimizi, ülkemizi çok daha iyi yerlere getirelim, küresel rekabette kendimize sağlam bir yer edinelim diyorum. Turkcell bugün dünyanın en iyi teknolojik altyapılarından birine sahip. Şirketlere dönüşüm için gerekli zemini ve bu süreçte gereken tüm desteği sunmaya hazırız.
5 yıl öncenin bilimkurgusu bugünün gerçekliği oldu
"Geçen aylarda Boston'daki Massachusetts General Hospital'dan bilim adamları bir cep telefonu uygulamasıyla bir kaç bin hücreyi analiz ederek tümörleri tespit edebilecek bir sistem geliştirildi. Ve bu yöntemle test ettikleri vakaların yüzde 98'inde kanseri doğru olarak tespit ettiler. Bu 10 sene öncesinin hatta 5 sene öncesinin bilimkurgusu ama bugünün gerçeği. Bugün mobil iletişim gündelik hayatımızı, iş yapış biçimlerimizi çok olumlu bir yönde değiştiriyor. Türkiye’nin iletişim şirketi olarak bu teknolojik dönüşüm sürecini çok heyecan verici buluyorum."
Türkiye'de çalışanlar uluslararası başarıya aç, bu nedenle daha hırslı
Süreyya Ciliv'e göre Amerika ve özellikle Avrupa’daki ekonomik sıkıntıların çok kısa sürede ortadan kalkmasını beklemek doğru olmaz. "Avrupa’daki sıkıntıların çevre ülkelere de etkileri mutlaka olacaktır" diyen Turkcell Genel Müdürü bu noktada Türkiye'nin "farklı bir yönelimi ve farklı bir hikayesi olduğunun" altını çiziyor. Ciliv, "Hali hazırda dünyanın Çin gibi bir devden sonra en hızlı büyüyen ikinci ekonomisine sahibiz. Bu dinamizmdeki temel sebep insanımızın potansiyeli. Türkiye ve Türkiye’de çalışan insanlar başarıya ve özellikle de uluslar arası alandaki başarılara daha aç, bu nedenle daha hırslı. Türkiye güzel bir dalga yakaladı ve yaşanan krizlere rağmen gelişmeye devam ediyoruz" diyor.
Ciliv gelişmenin bir zincir olarak yapının tamamında birbirine eklemlenen, birbirini etkileyen ve ileriye taşıyan bir süreç olduğunu şu sözlerle ortaya koyuyor: "Türkiye’nin gelişmesi demek ekonomimizin gelişmesi demek. Ekonomimizin gelişmesi ise her alanda, her sektörde şirketlerimizin gelişmesine, güçlenmesine bağlı. Ben sadece bilişimde değil her sektörde global şirketlerle rekabet edecek güçlü şirketler ve markalar çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu da teknolojiyi, özellikle de “yeni dünya”yı şekillendiren mobil teknolojileri etkin bir şekilde kullanmayı gerektiriyor. Turkcell’in genişbant vizyonu ve altyapı yatırımları sayesinde Türkiye’de insanlarımızın, şirketlerimizin, kurumlarımızın elinde, sahip oldukları gerçek potansiyeli açığa çıkarmalarına imkan veren müthiş bir fırsat eşitliği var."