Türk şirketleri, Avrupa ülkelerine bu yıl yatırım atağına kalkıyor
Avrupa ekonomik krizi Türk şirketlerine globalleşmede yeni imkanlar sunuyor. Geçtiğimiz yıl, 100 kadar satın alma ve birleşme işlemine imza atan Türk şirketlerinin, 2012'de bu rakamı aşması bekleniyor.
Abone olSayime BAŞÇI
İSTANBUL - Avrupa’da derinleşerek devam eden krizin etkileri, Türk şirketlerine globalleşmede yeni imkanlar yaratıyor. Son birkaç yıldır yabancı şirketlerin Türkiye’de başlattıkları satın alma ve birleşme rüzgarında tersine bir dönüş de gözleniyor. Geçtiğimiz yıl 100 kadar satın alma ve birleşme işlemine imza atan Türk şirketlerinin 2012'de bu rakamı aşması bekleniyor. Türk şirketlerinin Avrupa’nın düştüğü darboğazı fırsata çevirmek için özellikle Doğu Avrupalı şirketlerle ilgilendiği belirtiliyor. Uluslararası pazarlarda, Türk firmalarının en çok ilgisini çeken sektörlerini lojistik, seramik, otomotiv yan sanayii, sağlık gereçleri, teknoloji, gıda, içecek ve finansal hizmetlerin oluşturduğu bildirildi.
Daha önceki dönemlerde Eczacıbaşı-Villeroy, Ülker-Godiva gibi büyük ölçekli ve az sayıda gerçekleşen satın almalar, Avrupa’daki krizin de etkisi ile orta ölçeğe indi. Henüz 20-30 milyon TL’lik satın almalar gerçekleşse de, danışmanlık şirketleri, 2012 yılında Romanya’da üretim, Yunanistan ve Malta’da turizm ve gayrimenkul, Bulgaristan’da da enerji sektörüne yönelik alımların olabileceğine işaret etti. Özellikle üretim sektöründe satın almalardan çok birleşmeden yana tercih kullanan Türk şirketleri, çevre ülkelere de ihracat gerçekleştirebilecek firmalar üzerinde yoğunlaşıyor.
Yunanistan'da gayrimenkul fırsatları
Son birkaç aydır, finansman sıkıntısı çeken Avrupalı pek çok firmanın danışmanlık şirketlerine başvurarak Türkiye’de uygun partner arayışına girdiği belirtiliyor. Aynı şekilde Türk şirketleri de Avrupa’nın düştüğü darboğazı fırsata çevirmek için özellikle Doğu Avrupalı şirketlerle ilgileniyor.
Ernst and Young olarak halen 20 Türk firmasına Doğu Avrupa’da birleşme ve alımlar için aracılık ettiklerini açıklayan Ernst and Young Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler, 2012’de Türk firmalarının 100’ün üzerinde satın alma ve birleşme işlemine imza atacağını aktardı. Cantekinler, özellikle Doğu Avrupa’nın öne çıktığına işaret ederek, “Bulgaristan’da enerji yatırımları öne çıkıyor. Romanya’da üretim sektöründe bizim gördüğümüz makine üretimi,boya ve çimentoda ciddi imkanlar doğdu.
Yunanistan’da özellikle gayrimenkulde fırsatlar var. Yunanistan’da ve Malta’da marina ve turizm yatırım fırsatları çok fazla. Geçtiğimiz hafta Çek Cumhuriyetinden bir havalimanı işletmesi ile ilgili talep geldi. Türk patronlarından ekonomik sıkıntı yaşayan ülkelerde iyi fiyatlardan gayrimenkul alınıp alınmayacağına dair sorular var” bilgisini verdi.
Koç'un Güney Amerika ilgisi
Cantekinler, orta ve küçük ölçekli bu yatırımların dışında büyük holdinglerin de arayışlarına devam ettiğini söyledi. Halen Çin’de beyaz eşya alanında üretime devam eden Koç Grubu’nun Uzakdoğu’da arayışlarına devam ettiğini anlatan Cantekinler, grubun Güney Amerika’da da yatırım fırsatlarını takip ettiğini ifade etti. Cantekinler, bunun dışında Doğuş Grubu’nun da marina alanındaki yatırımları takibe aldığına dikkat çekti.
Türk şirketlerinin yatırım arayışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan PwC Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Ortağı Hüsnü Dinçsoy, global finansal krizin Türk şirketlerinin küresel iş piyasalarında önemli yatırımcılar haline gelmeleri için bazı fırsatları da beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Dinçsoy, Türk ya da Türkiye merkezli çokuluslu şirketlerin (örneğin Turkcell) yurtdışı yatırımlarında daha çok Avrupa’ya yöneldiklerini belirterek. "DEİK’in bir çalışmasında göre, bu kapsamdaki toplam yatırımın dörtte üçü Avrupa’ya yapılıyor. Avrupa’nın şu andaki durumu düşünüldüğünde, şirketlerin doğrudan yatırımlarında da büyüyen, yatırıma aç ve demografik özellikleriyle yatırımcılara önemli fırsatlar sunabilecek pazarlara yöneldiklerini göreceğiz” dedi.
En çok ilgi çeken sektörler
Sayısal olarak son 2 yılda Türk şirketlerinin alım satım ve birleşme sayılarından bir artış olduğunu kaydeden Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar, lojistik, seramik, otomotiv yan sanayii, sağlık gereçleri, teknoloji, finansal hizmetler, gıda içecek ve üretim firmalarının Türk şirketlerinin ilgisini çektiğini kaydetti. Vardar, Türk firmalarının yurtdışı yatırımların en önemli nedenlerini, yeni marka edinilmesi, pazar çeşitlendirmesi ve maliyetlerin azaltılarak rekabet avantajı yaratılması olarak sıraladı.
Türk şirketleri yüzde 49'a razı
Frost & Sullivan Türkiye Direktörü Philipp Reuter, Türk şirketlerinin öncelikli tercihlerinin hisse oranı olduğunu belirtti. Bunun satış rakamının da üzerinde bir öncelik olduğunu vurgulayan Reuter, en çok tercih edilen oranın ise yüzde 49 olduğunu belirtti. Daruma Kurumsal Finansman Yönetici Ortağı Özkan Yavaşal ise Türk şirketlerinin yeterli sermaye birikimini henüz sağlayamamış olmasının önemli bir engel olduğuna işaret etti. Türkiye'de yatırım anlamında da pek çok fırsat olduğunu kaydeden Yavaşal, özellikle deneyimsizliğin önemli bir engel oluşturduğuna işaret etti.
Ernst and Young Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler de Türk firmalarının, ortaklık arayışlarında oldukça profesyonel davrandığına işaret ederek tüm firmaların ön araştırma yaptıklarını kaydetti. İlk etapta üretim ile ilgili yatırımlarda Türk patronların satın almadan ziyada ortaklık kurmayı tercih ettiğini dile getiren Cantekinler, lokal yönetim ile yola devam ettiklerine dikkat çekti. Cantekinler ayrıca, firmanın ihracat potansiyelinin de Türk patronlar için önemli bir kıstas olduğunu kaydetti.
2011'in önemli satınalma ve birleşmeleri
- Arçelik, Temmuz 2011'de Güney Afrika merkezli Defy Appliances Ltd. şirketinin hisselerinn % 100'ünü satın almak üzere Franke Holding AG ile hisse satın alma sözleşmesi imzaladı.
-Kale Grubu, İtalya'nın seramik üssü Sassuolo bölgesinde karo seramik üretimi yapan, Edilcuoghi, Edilgres ve Campani markalarını bünyesinde barındıran Fincuoghi şirketini satın aldı.
- Yıldız Holding geçen yılın başında yaptığı açıklama ile Türkiye'nin "en büyük BOPP&CPP film üreticisi ve dünyada "sektörünün önde gelen" üreticilerinden biri olan Polinas Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin İtalyan M&G Group ile grup şirketlerinden Nuroll SpA'nın tüm hisselerinin satın alınması konusunda anlaştığını bildirmişti.
-Acıbadem Sağlık Hizmetleri ise Orka Holding'in Makedonya'da sahip olduğu Sistina Medical ve Sistina Hospital'daki yüzde 50 hissenin 20 milyon euro bedel karşılığında alınmasına yönelik bir niyet mektubu imzalandığını duyurmuştu.
-Türk düğme firması Form Düğme, İtalyan firma olan Bottonificio Fossanese’yi tüm makineleriyle birlikte satın aldı.
- Anel Enerji Bulgaristanlı DAG-08 OOD unvanlı şirketin hisselerinin tamamını Mayıs 2011’de satın aldı
-Dünyanın en büyük üçüncü armatörlük şirketi CMA CGM’in % 20’sini satın alan Yıldırım Grup, 2011'de aynı gruba ait Malta Free Port’un yarısına 200 milyon euro ile ortak oldu.