Türk Lirası aşırı değerli

Bank of America raporunda, Asya, Ortadoğu ve Afrika'da gelişmekte olan ülkelerin yatırım için en güvenli bölgeler olduğu belirtildi.

Abone ol

İSTANBUL - Bank of America tarafından hazırlanan gelişmekte olan ekonomiler 2011 beklenti raporunda, Türk lirası aşırı değerli para birimleri arasında gösterildi.

Enflasyona bağlı olarak gelişmekte olan ülkeler para birimlerinin reel olarak önümüzdeki yıl yüzde 6 artacağını tahmin eden banka aşırı değerli para birimlerini şöyle sıraladı: Türk lirası, Hindistan rupisi Güney Afrika randı ve Kolombiya pesosu.

Değerinin altında işlem gören para birimleri ise BofA' ya göre şöyle: Endonezya rupiahı, Arjantin pesosu, Filipin pesosu ve Meksika pesosu.

BofA raporunda, gelişmekte olan ekonomilerde büyüme hızının bu yılki yüzde 7.4'ten 2011 de yüzde 6.4'e düşeceği savunularak, "önümüzdeki yıl yüksek büyüme ve artan emtia fiyatları nedeniyle enflasyonist baskıların artmasını bekliyoruz," denildi.

Gelişmekte olan ülkelerde enflasyonun 2011'de ortalama yüzde 5.5'e çıkmasının beklendiği kaydedilen raporda, merkez bankalarının bu nedenle faiz oranlarını arttıracakları ve döviz rezervlerini 590 milyar dolara çıkartacakları tahmin edildi.

Büyüme için sermaye akışı ve ticarete bağlı olan ülkelerin ABD'de yaşanabilecek bir çift dip durgunluktan en çok etkilenecek ülkeler olacakları da kaydedilen raporda, Rusya, Brezilya ve Körfez ülkeleri gibi emtia ihracatçılarının fiyat artışlarından yararlanabilecekleri, ancak bunun enflasyona da yol açabileceği kaydedildi.

Asya, Ortadoğu ve Afrika'da gelişmekte olan ülkelerin yatırım için en güvenli bölgeler olduğu belirtilen BofA raporunda, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin ise Avrupa'da ortaya çıkan borç sorunları nedeniyle en kırılgan durumdaki ülkeler oldukları belirtildi.

Bakan açıkladı! Narin Güran olayında kritik gelişme Borsa günü yükselişle tamamladı Galatasaray'da 'acil' toplantı kararı! İstifalar gelebilir RTÜK'ten Tele1, Flash Haber, Kafa Radyo'ya yaptırım kararı Haluk Levent'in Narin Güran paylaşımı ses getirdi