Türk iş adamları İtalya ve Yunanistan'da 'kelepir şirket' arıyor
Türk iş adamları, mali kriz nedeniyle birçok firmanın batma noktasına geldiği ya da el değiştirdiği İtalya ve Yunanistan'da ortaklık veya satın almalara gidiyor.
Abone olANKARA - Son zamanlarda yaşadıkları ekonomik sıkıntılar nedeniyle zor duruma düşen İtalya ve Yunanistan'daki patronlardan bazıları şirketlerini birbiri ardına kapatır veya satarken, Türk iş adamları özellikle İtalya'da "kelepir şirket" takibine başladı.
Bazı iş çevreleri duruma temkinli yaklaşsa da bazıları hem ürün gamını tamamlamak hem de Avrupa pazarına girmek için fırsatların iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya ekonomisinde gelinen durumun sadece Yunanistan veya İtalya'yı değil, diğer bir çok ülkeyi de etkilediğini söyledi.
Aynı şekilde ekonomilerinde dramatik düşüş yaşayan çok sayıda ülke olduğuna işaret eden Vardan, MÜSİAD olarak 5-6 yıldır Türkiye'nin batısındaki ülkelerde, özellikle Almanya'da jenerasyon değişiminden dolayı firmaların el değiştirmek durumunda kalacağını söylediklerini anımsattı.
Bu durumun da Türkiye gibi gelişen ekonomiler için markaların ve tecrübelerin satın alınmasında fırsat oluşturacağını ifade eden Vardan, şunları kaydetti:
"Tüm bunlar, imkanları olanlar için önemli fırsatlar oluşturuyor. İşlerini geliştirmek, daha geniş coğrafyalara yayılmak, tecrübelerini artırmak ve belki de piyasadaki rakiplerini ortadan kaldırmak isteyenler, bu fırsatları değerlendirmek istiyor. Kaldı ki işleri tehlikeye düşmüş veya şalter indirmeyi kafalarına koymuş olanların, ilgili ülkelerdeki ekonomik kriz de düşünüldüğünde yardım almadan tekrar ayağa kalkmaları oldukça zor görünüyor."
"Yunanistan'daki özelleştiremeleri takip ediyoruz"
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral de 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krizden bu yana özellikle İtalya'da bir çok "moda devinin" aracı hukuk büroları veya danışmanlık şirketleri aracılığıyla oldukça iyi fiyatlara el değiştirdiğini belirterek, "Özellikle Çin merkezli şirketlerin bu şirketleri satın aldıklarını müşahede ettik. Bu durumun devam etmesi sürpriz olmayacaktır. Bu danışmanlık şirketlerinin, Türk şirketleriyle de temas kurduğunu biliyoruz, ancak büyük rakamlı bir alım olduğunu hiç duymadık" diye konuştu.
Yunanistan'da ise özel şirketlerden çok, fırsatın özelleştirme kapsamına alınan devlet kuruluşlarında olduğuna dikkati çeken Meral, 2014 yılına kadar elektrik üretimi ve dağıtımı, doğalgaz dönüşüm merkezleri ve limanlar gibi pek çok kurumu özelleştirmeyi hedefleyen Yunanistan'ın, bu özelleştirmelerle 50 milyar euro gelir hedeflediğini söyledi.
Bu kuruluşların, Türk şirketlerince alınma ihtimalinin ise ülkedeki en önemli muhalefet noktalarından biri olduğuna işaret eden Meral, bu nedenle Türk şirketlerinin, bireysel bazda girişimleri olsa da olası kamuoyu tepkisine maruz kalmamak için şimdilik gelişmeleri takip ettiğini sözlerine ekledi.
"İtalya'da önemli fırsatlar var"
Orta Anadolu Makine ve Teknik Aksamları İhracatçıları Birliği ve Dalgakıran Basınçlı Hava Mak. Tic. ve San. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran da İtalya'da şirket alımı için görüşme yaptıklarını bildirdi.
KOBİ ölçeğinde kompresör üretimi yapan bir firmayı satın almak istediklerini belirten Dalgakıran, şirket satın alımı konusunda şu an İtalya'da önemli fırsatlar olduğunu söyledi. Dalgakıran, Yunanistan'da ise uygun yatırım ortamı olmadığını, bu nedenle Avrupa pazarında şu an için sadece İtalya ile ilgilendiklerini ifade etti.
Büyümenin ve ekonomik krizlerden etkilenmemenin en önemli anahtarlarından birinin de şirket satın alma olduğunu dile getiren Dalgakıran, "Almak istediğimiz şirket, İtalya'da 30 yıldır faaliyet gösteren iyi bir firma. Önemli bir teknolojik alt yapısı ve pazar payı var. Hem de bizim ürün gamımızı tamamlayacak. Görüşmelerimizin olumlu neticeleneceğini düşünüyorum. Satın aldıktan sonra şirketin cirosunu kısa zamanda 5-6 katına çıkarabiliriz" diye konuştu.
İtalya hükümetinin de şirket satın alımı konusunda bir zorluk çıkarmadığını ifade eden Dalgakıran, sektöründeki diğer Türk firmalarına da Avrupa'ya açılmalarını tavsiye etti.
"Deride Türk firmalarının önü açıldı"
Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Dinç ise deri konusunda bugüne kadar Türkiye'nin en büyük rakibinin İtalya olduğunu, ancak bu durumun yavaş yavaş değişmeye başladığını bildirdi.
"Moda yaratma" konusunda dünyada halen İtalya'nın başı çektiğini, buna karşılık son günlerde İtalyan deri firmalarının ciddi ekonomik sıkıntılar içinde olduğunu dile getiren Dinç, Çin'de de girdi maliyetlerinin artmasıyla deri sektöründeki Türk firmalarının önünün açıldığını söyledi.
Dinç, İtalya'daki dericilerin Türk firmalarıyla iş birliği yapmak istediğini belirterek, "Büyük ölçekli firmalar olmasa da Türkiye ile İtalya arasında KOBİ ölçeğindeki firmalarla yoğun iş birliği başladı. Önümüzdeki süreçte ise bu işbirliklerinin şirket evlilikleri veya şirket satın almalarına dönüşeceğini bekliyoruz. Türk deri sektörünün yıldızı çok parlamış durumda. İtalya'da yaşanan bu sıkıntı bizim için tarihi bir fırsat.