”Tüm öncü göstergeler çift haneli büyümeyi işaret ediyor”

TİM Başkanı Büyükekşi, şubat ayı sanayi üretim endeksi ile ilgili açıklamalarda bulundu

Abone ol

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, tüm öncü göstergelerin, 2010 yılı ilk çeyreğinde çift haneli bir büyümenin olacağını gösterdiğini bildirdi.

Büyükekşi, TÜİK tarafından açıklanan Şubat ayı sanayi üretim endeksi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

TİM olarak her ayın başında, bir önceki ayda ihracat birliklerince kayda alınan ihracat bilgilerini kamuoyu ile paylaşarak ekonominin hava durumunu sunduklarını dile getiren Büyükekşi, bu yılın ilk çeyreğinde verdikleri tüm verilerin gelecekte "güneşli günler" olacağını gösterdiğini belirtti.

Büyükekşi, iki haneli ihracat artışları kaydettikleri ifade ederek, son açıklanan sanayi üretim endeksinin de kendilerinin daha önceden verdikleri ihracat artışını desteklediklerini bildirdi. Mehmet Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Yüzde 18,1'lik üretim artışı da gösteriyor ki hem Türkiye'nin ihracatı hem de üretimi artıyor. Türkiye'nin ihracatı içinde sanayi mallarının oranının yüzde 83 olduğu göz önüne alındığında sanayide gelişmeler bizim için çok önemli olmaktadır. Türkiye'nin tekrar ihracat odaklı bir büyüme dönemine girmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Şubat ayında sanayi ürünleri ihracatındaki artışın, yüzde 20,5, sanayi üretim endeksindeki artıştan, yüzde 18,1, daha yüksek olmasını da bu açıdan değerlendiriyoruz. Uzun vadeli büyümenin de bu yönde olması için ihracat odaklı bir üretim stratejisinin gözetilmesi gerekiyor. Ara malı ve ham maddeyi de içerde üreterek yapacağımız ihracat ülkemizin kronikleşmiş birçok sorununu çözecektir.

Şimdiye kadar açıklanan tüm öncü göstergeler, başta ihracat olmak üzere, 2010 yılı ilk çeyreğinde çift haneli bir büyüme olacağını gösteriyor. Mart ayında yüzde 34,3'lük bir ihracat artışı sağladık, bu da mart ayı sanayi üretim endeksinin en az yüzde 20 artacağını gösteriyor."

Diyarbakır'da 3.5 büyüklüğünde deprem Yargıda yapılan atamalar Resmi Gazete’de Kalyon, BAE’li ortağıyla 5 yılda 5 milyar dolar yatırım yapacak Bank of America'da bazı hesaplara erişim sorunu İsrail'den Beyrut'a yeni hava saldırısı