TÜİK,Türkiye'nin fotoğrafını çekecek
TÜİK, 2 milyon 400 bin adreste yapacağı araştırmayla nüfusun demografik, sosyal ve ekonomik nitelikleriyle, ülkedeki bina ve konutlara ilişkin bilgileri toplayacak.
Abone olANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), ülke nüfusunun, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nden (ADNKS) elde edilemeyen; demografik, sosyal ve ekonomik nitelikleriyle, ülkedeki bina ve konutlara ilişkin bilgilerin temini amacıyla 2,4 milyon adreste, 3 bin 500 anketör eliyle yürüttüğü, 2011 Nüfus ve Konut Araştırması'nın alan uygulaması, bu ay sonunda tamamlanacak.
Araştırma; yerleşim yeri, işteki güncel faaliyet durumu, yapılan iş, faaliyet kolu, uyruk, yurt dışında ikamet etme durumu ve gelinen yıl, bir önceki daimi ikamet yeri, hane halkı yapısı, aile yapısı, çekirdek aile türü, büyüklüğü, hanehalkı türleri, özürlülük, eğitim, mülkiyet durumu, konutun kullanım alanı, oda sayısı, su temin sistemi, tuvalet, banyo olanağı, ısınma türü, bina türüne göre konutlar ve binanın yapım dönemine ilişkin bilgileri sunacak.
Araştırma sonuçları, gelecek yılın ikinci yarısında hem il bazında hem de nüfusu 20 binin üzerindeki ilçeler bazında açıklanacak.
3 bin 500 anketör görev alacak
Teknik çalışmaları 2009 yılında başlatılan araştırma çerçevesinde, anketörler halen yüz yüze görüşmelerle soru kağıtlarının cevaplanmasını sağlıyor ve kendilerine verilen netbooklarla cevapları internet üzerinden TÜİK'e ulaştırıyor.
Ulaşımın zor olduğu yerlerde ya da çeşitli nedenlerle anketörlerin gidemediği yerlerde ise o bölgelerdeki kamu görevlileri aracılığıyla soru kağıtları dolduruluyor.
Soru kağıtlarında; adres bilgileri, bina ve konut bilgileri, hane halkı, kişisel bilgiler ve ölümlülük başlıklı 5 bölümde pek çok soru yer alıyor.
Bu sorulardan "iş aramama nedeni", "görmede, duymada zorluk çekiyor musunuz", "hipertansiyon, diyabet, kalp hastalığı, kanser, böbrek yetmezliği, inme-felç, hepatit, astım vb. kronik hastalığınız var mı", "3-6 yaşları arasındayken okul öncesi eğitim aldınız mı", "1 Ocak 2005 tarihinden sonra canlı doğum yaptınız mı", "göç etmenizin nedeni neydi", "yaşıtlarınıza göre öğrenmede, basit dört işlem yapmada, hatırlama veya dikkatinizi toplamada zorluk çekiyor musunuz" şeklindeki sorular dikkat çekiyor.